Genetická kombinatorika: Modré, zelené, hnedé... Aké oči bude mať moje dieťa?

Veronika Kmetóny Gazdová | 1. júl 2024
Genetická kombinatorika: Modré, zelené, hnedé... Aké oči bude mať moje dieťa?

Keď je pár v očakávaní prírastku a nový život rastie zo dňa na deň ako láska muža a ženy, budúci rodičia si predstavujú, aké ich bábätko bude, ako bude vyzerať, akej farby bude mať vlásky a očká. Práve u očí zohráva veľkú úlohu genetika.

Farba očí patrí do ľudských znakov, ktorých dedičnosťou sa zaoberá vedná disciplína genetika človeka. A naozaj, je to celá veda kombinácií a výpočtov, na základe ktorých sa dá predurčiť, s akou farbou očiek sa narodí konkrétne bábätko dvom ľuďom. 

Farba očí

Najčastejšie farby, aké sa nám pri pohľade pozerajú do očí, sú modrá, zelená, hnedá a ich tmavšie či svetlejšie odtiene. Väčšinou je farba očí tónom „zladená“ s pigmentáciou pokožky a farbou vlasov. Výnimočne sa však stretávame aj s prípadom tzv. heterochrómie (ext. zdroj wiki) – každé oko má inú farbu. Inakosť farby očí môže skresľovať aj jedna roztiahnutá zrenička. Jedno oko je ňou „zaplnené“ viac a pri pohľade do očí sa môže zdať, že je každé inej farby. S červenými očami sa zase môžeme stretnúť v prípade albinizmu, keď človeku chýba farbivo melanín, čo sa u týchto ľudí prejavuje jeho absenciou aj v prípade vlasov a kože. 

Farbu očí vidíme na časti nazývanej dúhovka, ktorá sa nachádza medzi rohovkou a vnútroočnou šošovkou. Akej bude farby určuje množstvo a hĺbka pigmentu. Čím je hlbšie v oku, tým je oko svetlejšie. Ak obsahuje dúhovka pigment na oboch stranách, oči sú hnedé. Veľkosť a vzdialenosť vlákien a stromálnych buniek dúhovky určuje modrú a zelenú farbu.  

Genetická kombinatorika: Modré, zelené, hnedé... Aké oči bude mať moje dieťa?

Párovanie génov a farba očí

Farba očí sa dedí z rodičov na ich potomkov tzv. autozómovou dedičnosťou. Pri farbe očí rozlišujeme farbu, ktorá sa dedí dominante – to je hnedá a farbu, ktorá sa dedí recesívne – modrá. Obe tieto farby majú mnoho odtieňov. V prípade modrej sa označuje v genetike ako recesívna alela a v prípade hnedej ide o dominantnú alelu.  Hnedá má nad modrou „presilu“. 

Modrookí ľudia sú v genotype prezentovaní dvoma recesívnymi alelami, hovoríme o recesívnom homozygotovi. Pokiaľ bábätko čakajú dvaja modrookí rodičia, ich generácia potomkov bude celá modrooká, teda takisto recesívni homozygoti. Nikdy sa takým rodičom nenarodí hnedooký potomok, pretože je tu deficit dominantnej alely, ktorá prezentuje hnedú farbu. Pokiaľ budú v očakávaní dvaja hnedookí rodičia, môže sa stať, že sa im narodí  modrooké bábätko. No len v tom prípade, ak budú obaja rodičia heterozygotní (osoba je nositeľom menej dominantného a viac dominantného génu). Pokiaľ však budú obaja rodičia dominantní homozygoti, príp. jeden z nich bude heterozygot, v ich ďalšej generácii sa nevyskytnú modrookí jedinci.

Preložené do „ľudskej“ reči to znamená, že ak má budúca mamička i otecko oči hnedé (ale v ich rodine sa vyskytli aj iné farby očí - zelené, modré), tak ich dieťa bude mať na 75 % oči hnedé tiež. Existuje však až 18,75% šanca, že budú zelené a  6,25 % šanca, že budú modré.

Ak má nastávajúca mamička oči zelené a jej partner hnedé, pomer bude iný. Ich spoločné dieťa bude hnedooké na 50 %, na 37,5 % zelenooké a na 12,5 percenta modrooké.

Ak je mamina modrooká a partner zelenooký, je to presný podiel 50 : 50, keď môže dieťa zdediť oči po jednom z vás. Hnedé oči sa v ich prípade nevyskytnú. Ak však obaja rodičia majú oči modré nemôže sa stať, že ich dieťa bude hnedooké. Genetická anomália totiž hovorí, že v tomto prípade až 99 % detí má oči modré a len 1 % možno zelené. V tomto prípade je gén modrých očí dominantnejší ako zelených. Veda hovorí jasne – dvaja modrookí rodičia majú modrooké detičky. 

Genetická kombinatorika: Modré, zelené, hnedé... Aké oči bude mať moje dieťa?

Fakty a čísla o farbe očí

  • Prevažná väčšina ľudí na celom svete má tmavohnedé oči, ktoré suverénne prevládajú v Ázii, Južnej Amerike či v Afrike. Modrá je tam extrémne vzácna, a práve preto tu modrookých považujú za veľmi atraktívnych.
  • Len necelé dve percentá má oči zelené, zaujímavosťou je, že práve tu sú zastúpení ľudia s ryšavými vlasmi. Modrookých je o čosi viac a vyskytujú na najmä v severnej Európe.
  • Najviac zelenookých obýva sever Európy, dominujú v Škótsku, kde tvoria až tretinu populácie. V Írsku a Škótsku má až 86 percent obyvateľov buď zelenú alebo modrú farbu očnej dúhovky. Osem percent tvoria modrá a šedá farba a mix farieb, keď je každé oko iné.

Určujúce/determinujúce faktory pre farbu očí

  • Farba očí rodičov
  • To, či sú rodičia homozygotní alebo heterozygotní nosiči daného génu pre určitú farbu, či sú nosičmi jedného alebo obidvoch génov
  • To, či sú rodičovské gény pre danú farbu dominantné alebo recesívne

Homozygot = osoba je nositeľom obidvoch rovnakých génov

Heterozygot = osoba je nositeľom menej dominantného a viac dominantného génu

Obyčajne nie je možné len podľa farby očí rodiča dopredu odhadnúť, či je rodič homozygotným alebo heterozygotným nositeľom génu.

Deti sa rodia prevažne so svetlými očami

Aj keď pravdou je, že deti sa rodia so svojou celoživotnou farbou očí, ale u niektorých detí môže trvať niekoľko mesiacov, kým sa ich farba naplno prejaví. Podľa odborníkov sa farba očí zmení iba u 10 až 20 percent detí. V prvom rokuje hustota melanínu asi 50b% hustoty oproti dospelému človeku. Farba očí sa ustáli cca okolo tretieho roku života. Očným farbotvorným bunkám trvá asi šesť až deväť mesiacov, kým sa dostanú tam, kam cestujú. Toto riadi neurologický systém človeka.

Dedičnosť farby očí
Prečítajte si tiež:

Dedičnosť farby očí

Zmeny farieb očí počas života

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo teraz hovoríme o modrookých novorodeniatkach, pôvodne mali ľudia len hnedú farbu očí, až neskôr sa „vyvinula“ modrá či zelená. Vysvetlenie je jednoduché. Pred pôsobením slnečných lúčov chráni pokožku kožné farbivo melanín. Tam, kde je slnečné žiarenie veľmi intenzívne, musia mať ľudia viac melanínu ako inde vo svete.

Farebný odtieň sa môže meniť aj u dospelého človeka, a to najčastejšie pod vplyvom hormonálnych zmien, napríklad v puberte, tehotenstve alebo v klimaktériu. Ľudia so svetlofarebnými dúhovkami sa zhodujú, že sa ich farba očí mení v závislosti na farbe ich oblečenia. Áno, je to možné, pretože v tomto prípade farbu dúhovky podmieňuje aj kombinácia farieb odrazených napríklad od oblečenia či farba prostredia, v ktorom sa bezprostredne nachádzajú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: