AKO BUDE VYZERAŤ MOJE DIEŤA: Nazrite do tajov genetiky

Gabriela Zelinková | 8. apríl 2023
AKO BUDE VYZERAŤ MOJE DIEŤA: Nazrite do tajov genetiky

Všetci sme zvedaví, na koho sa bude podobať naše dieťa, ale neexistuje možnosť, ako vopred zistiť, či typické črty, ktoré pokladáme na sebe, našom partnerovi či v našej rodine za zaujímavé, sa objavia u našich potomkov. Môžete si však urobiť istý odhad – odborníci na genetiku vám ukážu ako.

Farba očí

Obaja máme hnedé oči. Zaručuje nám to tmavooké dieťa?

Nie. Dva hnedookí rodičia môžu mať aj modrooké dieťa. V skutočnosti, hoci menej často, je to aj naopak: dvaja modrookí rodičia by mohli mať dieťa s hnedými očami.

„Príčinu dominancie hnedých očí vysvetľuje známa lekcia z hodiny biológie, ale farba očí je v skutočnosti určená mnohými génmi a je to trochu komplikovanejšie,“ hovorí Kate Garberová, PhD., riaditeľka vzdelávania na oddelení ľudskej genetiky na Emory University School of Medicine( ext. zdroj Emory). „Jeden gén môže povedať: „Poďme tam dať veľa modrej,“ a ďalší hovorí: „Pridajme aj nejakú hnedú.“ 

Čiže výsledná farba očí je ako keby vrstva farieb z rôznych pasteliek. Medzičasom iné gény kontrolujú množstvo pigmentu. Takže viac modrého pigmentu by mohlo znamenať menej hnedého, alebo sa u dieťaťa môže objaviť nový variant farby očí, odlišný od rodičovských, ako je napríklad liesková hnedá.

„Nie je to úplne tak, že gény sú dominantné a recesívne, ale majú silnejšie a slabšie účinky,“ hovorí Robin Bennettová, genetická poradkyňa na klinike Medical Genetics of the University of Washington v Seattli. „Kedysi sme si mysleli, že dominantné gény sa podieľajú na výslednom produkte a recesívne nie. Teraz už vieme, že niekedy robia svoju prácu oba gény.“

Vedeli ste?

Časť ľudských buniek, ktorá je zodpovedná za spôsob, akým sa zdedia rôzne črty, sa nazýva DNA. Je to kolekcia všetkých génov, ktoré sa spolu zmiešajú, keď sa tvorí nový človek. Každá osoba má spolu 46 chromozómov. Vaše dieťa zdedí 46 chromozómov, 23 od každého rodiča. Jeden pár sú pohlavné chromozómy známe ako X a Y. Určia pohlavie vášho dieťaťa.

Farba vlasov

Môj manžel má svetlé blond vlasy a ja výrazne červené. Zdedí dieťa moju nápadnú farbu?

Bez záruky, samozrejme, ale môžete mať skutočne bábätko s mrkvovou farbou  vláskov, ale iba ak sa  nejaká červená hlava vyskytuje aj v rodine vášho manžela. Ak nie, vaša nápadná farba zostane v rodine jedinečná (aj keď bábätko môže mať  tzv. jahodovú blond). 

„Pravá červená farba musí mať dve kópie recesívne exprimovaného génu,“ hovorí riaditeľka vzdelávania Greenwood Genetic Center (ext. zdroj ggc.org) v Južnej Karolíne, Leta Tribbleová, PhD. 

V skutočnosti iba 1 až 2 percentá ľudí majú ohnivočervené vlasy, ozajstnú pehavú kožu a svetlé oči – táto klasická farebná kombinácia je prenášaná generáciami, a oveľa neskôr môže prekvapiť dvoch blond alebo tmavovlasých rodičov. (Áno, aj napriek klebetám, aj princ Charles s Dianou mohli splodiť červenovlasého princa Harryho.)

Okrem toho by vaše deti mohli mať veľmi odlišné farby vlasov. Každé dieťa dostane iné rozdelenie génov. Preto je ťažké odpovedať na klasickú otázku: „Ako bude vyzerať moje dieťa?“  

Zmes génov, prítomných na chromozómoch (cca 30 000 z nich), bude určovať:

  • farbu očí vášho dieťaťa
  • farbu, hustotu a tvar vlasov
  • stavbu tela
  • prítomnosť alebo neprítomnosť jamôk na líci
  • skvelý spevácky hlas

Samozrejme, že 30 000 génov a viac tvorí veľa možností na mixovanie či zápas medzi sebou. Z toho dôvodu je možných veľmi veľa kombinácií, a preto nie je ľahké presne predpovedať, ako bude vaše dieťa vyzerať.

ako bude vyzerat moje dieta

Fyzické vlastnosti

Veľmi sa mi na deťoch páčia jamky v lícach. Je možné, že by také jamky mohlo mať aj moje dieťa? Ja som ich, žiaľ, nikdy nemala... 

Áno, ak má váš partner jamky, keď sa usmieva, alebo je to v génoch jednej z vašich rodín. „Jamky v tvári  sú považované za dominantné a tak stačí, že len jeden rodič má  túto vlastnosť, aby mohol preniesť svoj gén,“ hovorí Leta Tribbleová. 

Podobne môže vaše dieťa zdediť po vás (alebo po partnerovi) pehy, jamku v brade, kučery, špecifický rast vlasov, ohybný (tzv. hadí) jazyk, či dokonca aj chlpaté ušné lalôčiky. „Toto sú predpovedateľné črty, ktoré kolujú v rodinách,“ hovorí Robin Bennettová. Samozrejme, nemôžete si vybrať, čo bude vášmu dieťaťu pridelené v „genetickom balíku“. 

„Niekedy, keď hodnotíme deti s malými anomáliami – povedzme, vtipne tvarovanými ušami, alebo s blanami medzi prstami na nohách –  ukáže sa, že je to, jednoducho, niečo, čo koluje v rodine,“ konštatuje Barbara Burtonová, riaditeľka klinickej praxe v oddelení genetiky, vrodených chýb a metabola metabolizmu v Detskej nemocnici v Chicagu. 

Mimochodom, malú anomáliu – blanu medzi prstami na nohách (ext. zdroj syndaktýlia) má aj Ashton Kutcher, dokonca sa s tým pochválil v známej TV show. Ale Ashton má aj pekné jamky.

Výška

Ak je jeden rodič vysoký rodič a druhý nízky, budú mať spolu  deti s výškou niekde uprostred?

Vo všeobecnosti áno. Pravidlom je zohľadniť priemernú výšku rodičov a potom pridať 5 cm pre chlapca a odpočítať 5 cm pre dievča. Nie je prekvapujúce, že dvaja vysokí a dvaja nízki rodičia majú tendenciu mať na jednej strane vysoké a tí druhí nízke deti. Ale každé pravidlo môže byť porušené a aj dvaja nízki rodičia sa občas môžu pochváliť vysokým dieťaťom.

Výška je polygénna vlastnosť – čiže žiadny z génov nepôsobí samostatne – a okrem toho do toho vstupujú environmentálne faktory, ako je napríklad slabá výživa, ktoré by mohli zabrániť dieťaťu dosiahnuť jeho potenciálnu výšku.  

„U nízkych aj vysokých rodičov občas uvidíte deti mimo tohto vzorca,“ hovorí Joann Boughmanová, PhD., výkonná viceprezidentka spoločnosti Human Genetics. „A dvaja rodičia s priemernou výškou môžu vychovať basketbalistu ako aj dieťa veľmi nízkeho vzrastu.“

Hmotnosť

So svojou hmotnosťou som bojovala po celý môj život a takisto aj môj partner. „Odsúdili“ sme naše deti na to, aby boli tučné a mali všetky zdravotné problémy, ktoré s tým súvisia?

Niektorí ľudia sú pravdepodobne viac obaľovaní tukom, čo sa môže v rodinách prenášať z generácie na generáciu. 

„Dlho sme pozorovali, že ťažší rodičia majú ťažšie deti a teraz vieme, že minimálne jeden konkrétny gén spôsobuje zvýšenú hmotnosť,“ hovorí Kate Garberová. „Zdá sa, že dieťa, ktoré zdedí tento variant od každého rodiča, bude v priemere ťažšie o 3 až 4 kg v porovnaní s niekým bez týchto dvoch génov, čo však stále nie je obezita.“

„Obezita je považovaná za multifaktoriálnu vlastnosť, čo znamená, že genetické a environmentálne faktory prispievajú k jej prejaveniu,“ dopĺňa Leta Tribbleová. „Existujú gény, ktoré sú predmetom výskumu pre ich spojitosť s obezitou, ale výber životného štýlu zohráva veľmi významnú úlohu.“  Vaša najlepšia voľba: urobte z pravidelného pohybu a zdravej výživy rodinnú záležitosť. Môžete s tým začať už počas tehotenstva. 

Osobitné schopnosti 

Zdá sa mi, že inteligentní ľudia majú inteligentné deti a atléti sa zase rodia športovcom. Majú tieto deti naozaj prirodzenú výhodu? 

Malý IQ zázrak 

„Inteligentné deti pochádzajú z inteligentných rodín,“ súhlasí  Thomas Spencer, PhD., profesor psychológie na Štátnej univerzite v San Franciscu, ktorý však dodáva, že dôležitý je aj vplyv rodičov. Inteligentní rodičia odovzdávajú deťom nielen vysoké IQ, ale tiež podporujú ich lásku k učeniu a poznaniu. 

„Čítanie a rozprávanie, vrátane posedenia pri večeri s rodinným rozhovorom pomôžu deťom rozvíjať ich pozitívny postoj ku knihám a vzdelávaniu,“ hovorí profesor Spencer: „To je však niečo, čo môže poskytnúť každý rodič. Nepotrebujete k tomu peniaze a veľa formálneho vzdelania.“ 

Chceme doma Mozarta 

Podobne sa predpokladá, že hudobné nadanie – predovšetkým perfektné výšky tónu – je v génoch, ale výskumníci tvrdia, že je potrebné začať už veľmi skoro s cvičením, v ideálnom prípade pred dosiahnutím veku 7 rokov. Včasné vzniknutie nevyhnutných spojení v mozgu  výrazne podporí potenciálnu hudobnú kariéru potomka. Samozrejme, hudobné lekcie nie sú strateným časom pre dieťa „hudobne hluchých“ rodičov – ale zázrak je nepravdepodobný. 

„Na klavíri môžete naučiť hrať každé dieťa, ale toto dieťa nikdy nedosiahne úroveň toho, ktoré dostane do vienka aj zdedené hudobné gény,“ hovorí profesor Spencer. 

Dieťa s génmi športovca 

Dieťa s génmi  športovca sa nikdy nestane vrcholovým atlétom, keď sa bude viac  povaľovať, ako trénovať. „Naopak, dieťa, ktorého atletický profil nie je až taký sľubný, ale tvrdo pracuje, môže mať lepšie výsledky,“ hovorí Alan Guttmacher, MD, zástupca riaditeľa Národného výskumného ústavu pre ľudský genóm.  Zatiaľ nepoznáme športovo špecifický gén; skôr jednotlivé faktory predurčujú dieťa, či je vhodné, aby bežalo maratón alebo radšej šprint na 100 metrov. 

„Existujú určité dedičné aspekty, napríklad, ako rýchlo sa zmršťujú svaly, aký je uhol kostí na nohách a ako sa jedinec dokáže motivovať do tréningu,“ hovorí Garber.

Ako bude vyzerať moje dieťa? 

Kým sa vaše dieťa narodí, môžete iba hádať, ako bude vyzerať. Uvidíte však, že napokon nebude záležať na vašich očakávaniach. Hneď, ako sa bábätko narodí, budete ho milovať bez ohľadu na farbu očí, vlasov, veľkosť uší a podobne. Vychutnajte si jedinečnosť vášho dieťatka – fyzickú aj psychickú!

Je naozaj zábavné sledovať, akú dokonalú bytosť vaše gény vytvorili.

Zdroje: www.parents.com, www.healthline.com, www.babycentre.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: