10 znakov, že vaše dieťa má vysoké IQ

Marika Koscelníková | 9. február 2018
10 znakov, že vaše dieťa má vysoké IQ

Každý rodič tak trochu dúfa, že jeho dieťa je výnimočné. Možno geniálne. Sú určité znaky, ktoré môžete pozorovať už u malých detí.

Skúste tento pokus:

Umiestnite pod šálku kúsok ovocia a povedzte dieťaťu, aby sa ho nedotklo.  Ak vás poslúchne a vydrží „nechytať“ aspoň jednu minútu, máte doma malého génia.

Vedci zistili, že zatiaľ čo väčšina dvojročných detí po ovocí okamžite siahne, tí, ktorí vydržia aspoň jednu minútu, dosiahnu v meraní IQ testov  v  priemere o 20 percent vyššie hodnoty.

Vedecké pozorovania znakov vyššieho IQ od narodenia do desiatich rokov

Bábätká

Ťažší novorodenci

Podľa výskumov, čím ťažší je novorodenec, tým vyšší je jeho IQ potenciál. Štúdia s viac ako 3 000 deťmi, publikovaná v British Medical Journal, zistila, že deti s vyššou pôrodnou váhou mali mierne vyššie IQ.

Dôvod? Predpokladá sa, že mozog dostal v priebehu prenatálneho vývoja dostatok výživy.

1-2 roky

Hovoríte na dieťa cudzou rečou?

Francúzsky? Španielsky? Môžete hovoriť so svojím dieťaťom v inom jazyku? Robte to!

Jeden trik na povzbudenie vývoja mozgu u batoľa je, ak sa na neho  hovorí v rôznych jazykoch, vyplýva to zo správy vo vedeckom časopise Development Child. Deti, ktoré sa narodili v dvojjazyčnej rodine, majú lepšie výsledky na testoch IQ.

IQ deti

3. roky

Vyšší ako ostatní

Vysoké deti  dosahujú lepšie výsledky v IQ testoch, podľa štúdie Britského Národného úradu pre ekonomický výskum. Študijný tím poznamenal: "Už v troch rokoch, podávajú deti, ktoré sú vyššie ako ich rovesníci lepšie výsledky v kognitívnych testoch. Je dôležité rozvíjať ich potenciál v škôlke a v škole."

4. roky

Namaľuje vaše dieťa postavu?

Pokiaľ vaše štvorročné dieťa dokáže vytvoriť realistický obraz človeka, bude pravdepodobne inteligentnejšie.

Výskumníci v King's College v Londýne študovali 15 000 obrázkov kreslených deťmi v tomto veku a zistili, že tie, ktoré prejavili zmysel pre detail na postave človeka, boli lepší v inteligenčných  testoch.

5. rokov

Klame v tomto veku vaše dieťa?

Klamstvo môže byt dobrá vec. Kanadská štúdia s 1200 deťmi vo veku od 2 do 17 rokov zistila, že deti, ktoré sú schopné zaviesť rodičov tak, že im uveria, sú inteligentnejšie.

Odborníci z Ústavu detskej štúdie na Torontskej univerzite obhajujú svoje tvrdenie tým, že komplexné procesy, ktoré sa podieľajú na vymyslení príbehu, sú ukazovateľom vyššieho IQ dieťaťa.

6. rokov

Hrá na hudobný nástroj

Hra na hudobnom nástroji pomáha zvýšiť emocionálnu inteligenciu dieťaťa v tomto veku.

Výskumníci na University of Vermont College of Medicine sa pozreli na skenovanie mozgu 232 zdravých detí vo veku od šiestich do 18 rokov. Zistili, že deti, ktoré hrali na hudobný nástroj, dokázali lepšie zvládať svoje emócie.

Na prepojenie hry na hudobný nástroj s vyšším IQ sa pozreli aj v štúdii v roku 2011. V jednej triede deti rozdelili do 2 skupín. Jednu skupinu učili hrať na hudobný nástroj, druhá sa vzdelávala o vizuálnom umení. Výsledok? Len za 20 dní sa u 90% detí z prvej skupiny preukázalo zvýšenie verbálnej inteligencie.

IQ deti

7. rokov

Číta vaše dieťa rado a často? Výborne!

Vedieť a chcieť čítať je kľúčovým ukazovateľom vyššej inteligencie v neskorších rokoch, zistili vedci.

Tieto deti, ktoré majú lepšie ako priemerné čitateľské zručnosti vo veku sedem rokov, majú výborné výsledky IQ testoch aj ako  teenageri, vyplýva to zo  spoločnej štúdie University of Edinburgh a King's College London v roku 2014.

8.  rokov

Nočné sovy

Nechce sa vašim deťom do postele?

Iste, nie je to výhra, ale výskum londýnskej školy ukazuje, že ponocovanie a kratší spánok je prejavom inteligencie.

9. rokov

Pravidelné a sýte raňajky

Najdôležitejšie jedlo pre mozog

Ak bude vaše dieťa v tomto veku jesť zdravé raňajky, jeho šance na dosiahnutie nadpriemerných známok v akademických testoch sa zdvojnásobia.

Ovsené vločky, pečivo  a mliečne výrobky sa najlepšie podieľajú na správnom naštartovaní mozgu, podľa štúdie Cardiffskej univerzity. Testovali 5 000 žiakov vo veku 9 až 11 rokov a práve žiaci, ktorí raňajkovali pravidelne tieto potraviny, mali najlepšie skóre v IQ testoch.

10. rokov

Vyhľadáva vaše dieťa samotu a rado mlčí?

Podľa výskumov je to prejav zrelej osobnosti. Introvertnejšie deti v tomto veku vykazovali v testoch IQ vyššie skóre.

Dôležité je vedieť, že IQ nie je konštanta. Je potrebné s dieťaťom neustále pracovať a rozvíjať ho podľa jeho schopností. Mať potenciál ešte neznamená, že bude aj rozvinutý.

VEDELI STE, ŽE:

Vo veku desiatich rokov môže byť vaše dieťa testované spoločnosťou Mensa, aby ste zistili, či má naozaj vyššie IQ ako priemer.

Pozrite si mensa.sk

Zdroj: www.thesun.co.uk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: