Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ukoncenie dojcenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mala by som otazku ohladom ukoncenia dojcenia. Som 3 mesiace od porodu a uz som mala 2x zapal prsnika, z tohto dovodu som sa rozhodla ukoncit dojcenie. Gynekolog mi nasadil ATB na prebiehajuci zapal a odporucil stiahnutie prs, neodsavat a pit malo tekutin. Prsia sa samozrejme naliali aj cez obvaz, su tvrde a bolestive. Chcela by som sa opytat kolko trva nez sa aktualne mlieko "vstrebe" v prsnikoch a trochu pride k ulave a k zmaknutiu? Kolko treba prsia obvazovat a obmedzovat tekutiny? Chcela by som sa vyhnut uzivaniu bromokriptinu, kvoli NÚ. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez nasadenia lieku na zastavenie laktácie sa väčšinou tvorbu mlieka nedarí zastaviť. Môžete skúsiť znížiť prívod tekutín, prsia utiahnuť elastickým obväzom, prípadne dávať studené obklady. Ak však budú prsníky aj naďalej naliate, môže dôjsť k vzniku abscesu. Existuje aj preparát s účinnou látkou kabergolín - Cabest, ktorý aktuálne využívame aj na klinike. Má oveľa menej vedľajších, či nežiadúcich účinkov.

Podobné otázky

  • Ukončenie dojčenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pred cca 2-3 mesiacmi som ukončila dojčenie, no mlieko sa mi stále tvorí. Viem, že to nie je nič nezvyčajné, no rada by som sa mlieka už zbavila? Existuje nejaký domáci recept? Radili mi zájsť ku gynokológovi na injekciu, no túto možnosť som vylúčila.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na definitívne zastavenie laktácie je nutné užívať tabletky po dobu 7 - 12 dní v závislosti od okolností. Prsníky si môžete podväzovať, to Vám však jednoznačne úspech nezaručí. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • dojčenie - dokedy?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám takmer 2-ročnú dcérku, ktorú som pred 2 mes. odstavila od dojčenia, najmä preto, že ide do škôlky a ja do práce. bolo to veľmi ťažké a viem, že jej to veľmi chýba. teraz sa prerážajú dve posledné stoličky súčasne a má v ústach infekciu. máločo zje a bolí ju to, takže som ju aj pol hodiny nemohla nijako utíšiť, stále si pýtala prsník, hoci už bola odstavená, tak som jej ho ponúkla a prisala sa. myslím, že mlieko (aspoň v tom jednom) mám. Chcem sa opýtať, ako mám postupovať ďalej. Mám pokračovať v dojčení a nechať odlučovanie na ňu samotnú, alebo sa mám vrátiť k odlúčeniu
    a prsník už nedávať? Ďakujem za názor a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to na zvážení a veľmi individuálne, pre niektoré matky a detičky obzvlásť, je ukončenie dojčenia emocionálne veľmi náročné. Ak sa vám však mení život a musíte nastúpiť do práce a nie je možné v dojčení pokračovať, bolo by najvhodnejšie dcérku postupne opäť odstaviť.