20 užitočných rád, ako zo svojho dieťaťa dostať to najlepšie

Redakcia | 22. marec 2024
20 užitočných rád, ako zo svojho dieťaťa dostať to najlepšie

Praktické tipy pre rodičov, ako podporiť u detí samostatnosť a ako sa postaviť k disciplíne.

Zo života:
Mám obavy, že moja 3-ročná dcérka Sofia má rozdvojenú osobnosť. V škôlke upratuje hračky, sama si obuje topánky a je úplne samostatná aj na toalete. Doma fňuká, keď ju požiadam, aby niečo zodvihla, trvá na mojej prítomnosti vždy, keď ide na toaletu, a na záver dňa sa začne domáhať, aby som ju počas večere kŕmila. Je jasné, že jej učiteľka v škôlke vie niečo, čo ja nie.

Dieťa si doma a pri matke dovolí viac

Prečo by sa potom rodičia občas s údivom nepýtali: Prečo je moje dieťa lepšie pri každom inom, ako pri mne? Odpoveď je jednoduchá: Vaše dieťa len testuje svoje možnosti pri vás, lebo je presvedčené, že ho budete milovať za každých okolností. To však neznamená, že si nemôžete vypožičať pár tipov na výchovu od pani učiteľky z materskej školy.

Deti dokážu obvykle robiť oveľa viac, ako si často sami myslíme.

Ako možno deti podporiť v samostatnosti?

1. Očakávajte od dieťaťa viac

"Veľa ľudí sa často preceňuje (alebo podceňuje), rovnako ako aj škôlkari.“ V materskej škole očakávame, že si deti samy nalejú vodu, odložia si po jedení taniere, zavesia si svoj svetrík na vešiak – a ony to urobia,” hovorí Jennifer Zebooker, učiteľka z New Yorku. „Ale potom odchádzajú zo škôlky s cmúľajúcim palcom v ústach alebo sa dožadujú kočíka.” Zdvihnite latku a vaše dieťa sa za ňou pravdepodobne natiahne.

2. Odolajte pokušeniu robiť všetko za dieťa 

Veľa vecí dokážete urobiť rýchlejšie a ľahšie, ale to nepomôže vášmu dieťaťu budovať sebestačnosť. Malá rada – zamerajte sa na jeho hrdosť. Vždy, keď sa bude vaše dieťa napríklad obliekať, spýtajte sa ho: „Chceš aby som ti pomohla/pomohol? Alebo si taký šikovný/-á a dokážeš to urobiť sám/sama.”

3. Neopravujte po dieťati všetko, čo urobilo (podľa vás zle)

Ak si vaše dieťa ustlalo posteľ, odolajte pokušeniu vyrovnávať plachtu. Ak sa oblečie tak, že skombinuje pruhy s bodkami, pochváľte jeho jedinečný štýl. Kým to nie je absolútne nevyhnutné, neopravujte všetko, čo vaše dieťa dosiahne a dokáže urobiť samostatne. Zistí to a môže ho to odradiť od ďalšieho úsilia.

4. Nechajte dieťa riešiť jednoduché problémy

Ak zbadáte, že sa vaše dieťa pokúša zdvihnúť priveľa hračiek alebo dosiahnuť na knihu na polici, ktorú dočiahne, ak sa postaví na detskú stoličku, zastavte sa skôr, ako mu pomôžete. Za predpokladu, že je to bezpečné, toto sú momenty, keď nezasahujte a nechajte dieťa vyriešiť problém samo. Tu si práve buduje svoj charakter. Je prirodzené chcieť mať všetko urobené perfektne, ale ak to budeme robiť, okrádame deti o možnosť zažiť úspech.

5. Nechajte dieťa vykonávať drobnú prácu

Nemajte obavy a zaťažte svoje dieťa pravidelnou jednoduchou prácou, ktorá posilňuje jeho sebadôveru a zmysel pre povinnosť. Dieťa, ktorému zveríte polievanie kvetín alebo vyprázdňovanie práčky, ľahšie uverí, že sa zvládne obliecť samo alebo si dokáže naliať vodu do pohára. Uistite sa, že drobná práca je pre dieťa zvládnuteľná a je to skutočná práca, nie len  zbytočnosť. Dieťa to môže ľahko rozoznať. Cieľom je dosiahnuť, aby dieťa malo pocit šikovného a užitočného člena rodiny.

6. Pochvala je pre dieťa kľúčová

Chváľte svoje dieťa, aj keď nie je práve v období, že by chcelo s vami spolupracovať. Nájdite chvíľu, keď je dobré. Deti rady opakujú správanie, ktoré vzbudzuje vašu pozornosť.

7. Rozvíjajte predvídateľné rutiny

Deti v škôlke spolupracujú, lebo vedia, čo sa od nich očakáva. Deti v škôlke v podstate opakujú niektoré činnosti deň za dňom, takže sa rýchlo učia, čo sa od nich pravdepodobne očakáva, a zriedkavejšie potrebujú požiadavku opakovať.

Nakoľko by bolo nepraktické mať rovnakú štruktúru aktivít doma, čím viac ste dôsledný pri vašich požiadavkách, tým viac bude vaše dieťa spolupracovať. Vyberte si len niekoľko rutín, ktoré budete pravidelne opakovať a držte sa ich: napríklad obliekame sa vždy pred raňajkami, pri návrate domov si najprv umývame ruky, rozprávku na dobrú noc vždy čítame až po prezlečení sa do pyžama a podobne. Dodržiavanie takýchto “domácich pravidiel” sa stane pre dieťa prirodzené.

20 užitočných rád, ako zo svojho dieťaťa dostať to najlepšie 

8. Hrajte sa spolu

Ak vaše dieťa odmieta niečo urobiť, skúste otočiť aktivitu na hru. Humor a hry sú dve úžasné veci, na ktoré rodičia často v zápale okamihu zabúdajú. Obúvať topánky sa dá napríklad pri hre na obchod s topánkami, môžete byť predavačka, ktorá dieťa vyzýva, aby si skúsilo niektorý pár. Pri umývaní zubov sa môžete hrať hru, či uhádnete, čo dieťa dnes počas dňa jedlo a podobne.

9. Upozorňujte na zmenu/varujte  dieťa pred zmenou

Ak vaše dieťa chytá záchvat zlosti vždy, keď ohlásite ukončenie nejakej činnosti – vypnutie TV, prerušenie hry kvôli večeri, ukončenie návštevy u kamaráta – môže to byť preto, lebo neoznamujete túto zmenu dieťaťu dostatočne vopred. „V materskej škole oznámime deťom, že sa blíži čas ukončenia nejakej aktivity, takže majú čas dokončiť si čo potrebujú.” Ak potrebujete odísť z domu o 8,30 ráno, upozornite dieťa o 8,15, že má ešte posledných 5 minút na hranie, potom bude musieť skončiť. Nastavte časový alarm, tak bude vedieť, kedy čas vypršal.

10. Použite tabuľku s nálepkami a vyhodnocujte výsledky

Ak vaše dieťa poslúcha na odmeňovanie, nenaučí sa reálne dôvody, prečo robiť niektoré veci – napríklad že zdvíhame hračky zo zeme preto, aby ostatní členovia rodiny po nich nestúpali. Stanovte odmeny za konečné úsilie, napríklad pri odúčaní od nočníka, ale vyhnite sa odmeňovaniu každodenných činností, ako je napríklad obliekanie alebo umývanie zubov.

11. Dajte dieťaťu na výber

Ak napríklad 3-ročné dieťa odmieta sedieť pri večeri za stolom, môžete mu dať na výber, či bude sedieť a dostane dezert alebo nejakú odmenu, alebo nie. Spočiatku vaše dieťa nemusí zvoliť správnu voľbu, ale potom musí cítiť dôsledok. Čiže nedostane, čo chce. Buďte si však istí, že vaše dieťa považuje variant A za lepší a variant B za menej atraktívny.

12. Žiadne "ak"

Požiadavky formulujte tak, aby nabádali dieťa k spolupráci. Formulácia tipu “Ak si odložíš ceruzky, pôjdeme do parku” ponúka možnosť, že vaše dieťa možno ceruzky neuprace. Skúste to takto: “Keď si odložíš ceruzky, pôjdeme do parku

13. Uprednostnite hru

Predškolskí pedagógovia tvrdia, že dnešné deti sa nehrajú s takou predstavivosťou, ako sa hrali pred desaťročím alebo dvomi. Veľa z aktivít počas dňa vykonávajú deti pod dohľadom, presne nalinajkované. Protiliek: jednoducho povedzte „choď sa hrať”. Vašou prácou nie je pozorovať, ako sa vaše dieťa zabáva počas 7 dní 24 hodín. Nechajte dieťa, nech sa trochu aj nudí. Len sa uistite, že má okolo seba dostatok podnetov na hru, napr. oblečenie na bábiky, ceruzky a papier, plastelínu a pod.

14. Robte veci zábavnejšie 

Naučte sa s deťmi pieseň o upratovaní, hneď bude aktivita pre deti zábavnejšia. Alebo jednoducho si zvoľte pieseň a zasúťažte si – nech sa dieťa oblečie, kým pieseň skončí.

15. Podporujte spoluprácu

Ak sa dve deti bijú o hračku, nastavte časovač na 5 minút. Povedzte jednému z nich, že sa môže hrať s hračkou, kým nebude počuť zvonenie, a potom požičia hračku kamarátovi.

16. Nechajte dieťa vyriešiť samostatne malé nezhody

Namiesto vrhania sa do dohadovacej debaty medzi kamarátmi nechajte dieťa vyriešiť si svoje hádky (pokiaľ sa deti nebijú). Nebudete vždy poruke, aby ste ochránili svoje dieťa.

20 užitočných rád, ako zo svojho dieťaťa dostať to najlepšie

17. Zmeňte aktivitu

Ak váš predškolák skáče po gauči alebo hádže bábikami svojej staršej sestry, prerušte dieťa otázkou, či si spolu niečo nenakreslíte alebo neprečítate nejakú rozprávku.

18. Ako predísť zrúteniu z odlúčenia

Ak je vaše dieťa nesvoje, keď má tráviť nejaký čas bez vás, dajte mu niečo hmatateľné, čo by vás pripomínalo. Nech nosí vo vrecku vašu fotografiu, bozkanú vreckovku, vystrihnuté papierové srdiečko. Takáto malá skutočná vec mu môže pomôcť cítiť sa menej úzkostlivo – a skracuje záchvaty smútku.

19. Zapojte dieťa do naprávania jeho pochybení

Ak prichytíte dieťa maľovať po stene, nechajte ho pomáhať pri čistení steny. Ak rozkope spolužiakom vežu z kociek, požiadajte ho pomôcť postaviť novú.

20. Neodkladajte disciplínu

Ak musíte dieťa napomínať, robte to hneď, keď vidíte zlé správanie. Nečakajte, kým prídete domov, lebo počas cesty vaše dieťa na incident úplne zabudne. Podobne aj zrušenie sobotňajšieho výletu do ZOO za zlé správanie v utorok nezabezpečí do budúcna žiadnu nápravu. Bude to pre dieťa ako náhodný nezaslúžený trest.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: