Samostatná hra: Podporuje nezávislosť a kreativitu u detí

MK | 28. február 2024
Samostatná hra: Podporuje nezávislosť a kreativitu u detí

Samostatná hra dieťa rozvíja a to najmä preto, že nemá v blízkosti nikoho, kto by mu hovoril, čo má robiť, s čím sa má hrať a ako, alebo kto by prevzal vedenie.

9 dôvodov, prečo nechať deti hrať sa samé

  1. Deti, ktoré sa hrajú samy, sa naučia zabaviť na vlastnú päsť. Nespoliehajú sa na iných, postarajú sa o svoj program, budú sebaistejšie a spokojnejšie.
  2. Čas strávený pri samostatnej hre podporuje kreativitu - dieťa sa bude tým, kým chce byť, vymýšľa si herné situácie s vlastnými pravidlami.
  3. Samostatná hra rozvíja u detí pocit nezávislosti. Nemusia byť neustále pri niekom, aby sa cítilo dobre, čo je výhoda aj do budúcnosti, bude sa cítiť pohodlne v akejkoľvek situácii. Byť sám so sebou je niekedy nielen pre dieťa náročné. 
  4. Hranie vonku deti nabíja energiou, hranie s ostatnými im poskytuje interakcie, samostatná hra prinesie deťom pocit pokoja. Je to presne ten pokoj, to stíšenie, ktorý potrebujú po náročnom programe.
  5. Deti chcú vedieť, že sme tu pre nich, keď nás potrebujú. Spoliehajú sa na nás. Ale keď sa naučia byť aj len so sebou, môžu lepšie rozumieť svojim vlastným emóciám a túžbam, potom ich dokážu lepšie komunikovať aj nám. 
  6. Nemôžete sa venovať svojim deťom nonstop. Keď deti vedia, ako sa hrať samy, nepotrebujú vás ako animátora a na druhej strane si uvedomia, že to nie je ignorácia z vašej strany. Objavia výhody samostatnej hry a začnú ju vyhľadávať - kvôli pocitu nezávislosti.
  7. Pre predškolákov sú rodičia najlepšími spoločníkmi na hranie, to bez pochýb, ale keď ich povzbudíte k samostatnej hre a ukážete im možnosti, pochopia, že nemusíte byť vždy fyzicky prítomní, aby sa zabavili. 
  8. Samostatná hra pripravuje deti aj na školu, pretože nebudete môcť sedieť  s nimi v lavici, však? 
  9. Samostatná hra dáva aj vám trochu času. Samozrejme, prečo nie. Aj to je príklad pre vaše dieťa, že aj vy potrebujete svoj čas, v ktorom robíte veci, ktoré máte rady a nepotrebujete pozornosť a prítomnosť iného 100% času, aby ste boli šťastní.

Ako podporiť vaše dieťa, aby sa hralo samo

Sú deti, ktoré samostatnú hru vyhľadávajú. Iné sa jej bránia a necítia sa v tejto pozícii pohodlne. Ako ich motivovať, aby to aspoň skúsili? 

Pripravte im možnosti: Predtým, ako povzbudíte dieťa k samostatnej hre, môžete pripraviť priestor s kockami, domčekom na hranie, knihami, puzzle alebo škatuľou na tvorenie. Kľúčom je, že im ponúknete niekoľko možností a deti si vyberú,  s čím sa budú hrať a ako.  

Nežiadajte ich, aby opustili miestnosť. Deti chcú byť pri ľuďoch, ktorých milujú, takže im nepovedzte, aby sa "šli hrať." Namiesto toho im dovoľte hrať sa na začiatku vo vašej blízkosti, ak to potrebujú.  Ak ich pošlete hrať do inej miestnosti, bude im to pripadať skôr ako trest a nie príležitosť zabaviť sa.

Dovoľte deťom spoznať samých seba aj prostredníctvom samostatnej hry, nemusíte byť animátormi ich voľného času. A najmä, dbajte na to, aby ten čas na voľnú hru aj mali. Potrebujú ho. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: