Prečo by sme mali dávať hre prednosť pred učením: 10 dôvodov, prečo sa škôlkari potrebujú viac hrať

Marika Koscelníková | 9. február 2024
Prečo by sme mali dávať hre prednosť pred učením: 10 dôvodov, prečo sa škôlkari potrebujú viac hrať

Čo si pamätáte zo škôlky? Ako ste obkresľovali písmenka či na kuchynku, v ktorej ste "varili" špagety s Luckou? Bohužiaľ, prax naznačuje, že materské školy sa v posledných rokoch viac zameriavajú na akademickú stránku rozvoja zručností detí na úkor hry.

V reakcii na to existuje rastúca potreba na podporu väčšej voľnosti a hry. Rozmach lesných škôlok a škôl, alternatívnych predškolských zariadení, zapájaním rodičov do vecí, sa hra hádam vráti ako tá najdôležitejšia súčasť života škôlkara.

Milí rodičia, na testy a domáce úlohy bude dosť času neskôr. Zatiaľ dovoľme našim deťom naučiť sa hrou to, čo potrebujú a budú potrebovať pre život. Nie nadarmo sa hovorí, že všetko, čo potrebujeme vedieť, sme sa naučili v materskej škôlke. 

HRA má pre dieťa niekoľko dôležitých výhod

1. Hra rozvíja sociálne zručnosti

Samozrejme, gramotnosť a matematické zručnosti sú dôležité, ale zdieľanie, starostlivosť a vytváranie si priateľov sú tiež dôležitými lekciami pre dieťa. Nedávna štúdia publikovaná v časopise American Journal of Public Health (ext. zdroj štúdia) dokazuje, že deti, ktoré si rozvíjajú sociálne zručnosti v škôlke, s väčšou pravdepodobnosťou ukončia strednú a vysokú školu. Lebo v spolupráci a s dobrými vzťahmi sa ľahšie zvládajú výzvy, aj tie akademické. 

2. Pomáha gramotnosti

Predstieraná rolová hra je vo svojej podstate o rozprávaní príbehov. Či už  je to "kuchárka", ktorá varí plastové vajíčka na plastovom sporáku, alebo superhrdina, ktorý vyslobodí macka zo zovretia dinosaurov - dieťa hrá príbeh, rozvíja ho, vymýšľa dej, volí vhodné slová, vstupuje do interakcie s ostatnými účastníkmi predstieranej hry - dieťa tak rozvíja svoje schopnosti hrou, ktorá ho baví. 

3. Zlepšuje motoriku

Deti v škôlke sú prinajlepšom nemotorné. Ak chceme, aby boli v prvej triede o niečo menej náchylné na nehody, pohybová hra je naozaj ten najlepší recept. Skákanie, behanie, preliezanie, plazenie, naháňanie sa s deťmi  - to všetko zlepšuje základné motorické zručnosti, ktoré deti potrebujú, aby sa stali fyzicky aktívnymi po celý život.

Prečo by sme mali dávať hre prednosť pred učením: 10 dôvodov, prečo sa škôlkari potrebujú viac hrať

4. Vytvára angažovaných ľudí 

Dnes dobrý kamoš v materskej škole, zajtra dobrovoľník: Ukazuje sa, že čas strávený hraním v škôlke so spolužiakmi je dobrým prediktorom budúcej občianskej angažovanosti, podľa štúdie vedenej Steinhardt School of Culture, Education and Human Development na NYU. Výskum publikovaný v Applied Developmental Science spája hru s kamarátmi v materskej škole s vyhľadávaním mimoškolských aktivít ôsmakov, ako sú dramatické, hudobné krúžky a šport. Jednoducho povedané, deti sa zaujímajú, sú aktívne a chcú sa zapájať do diania. 

6. Hra v škôlke sa líši od hry doma

Mnohí učitelia poznamenali, že hranie sa so spolužiakmi je iné ako hranie detí doma, čo často zahŕňa čas strávený pred obrazovkou alebo iné sólo aktivity. Interakcia a riešenie konfliktov, zdieľaná radosť a spoločný projekt stavby z lega sú prospešné z hľadiska rozvoja motoriky, emocionálnej interakcie, angažovanosti a čo je dôležité, vytvárajú pocit šťastia. Kto nechce mať šťastné dieťa?  

7. Pripravuje deti na úspech

Zameranie na vzdelávanie už v triedach materských škôl je poháňané našou túžbou vidieť naše deti učiť sa a rásť. Ale, ako ukazuje výskum, deti sa lepšie učia, keď ich necháme sa hrať . Štúdie ukazujú, že deti v triedach materských škôl založených na hre skončia rovnako dobre alebo lepšie v čítaní ako rovesníci v štruktúrovanejších triedach. Okrem toho je navyše pravdepodobnejšie, že sa stanú dobre prispôsobenými zdravými dospelými.

8. Podporuje aktivitu

Voľná hra často vedie k aktívnej, hlučnej hre. Je to druh hry, ktorý pomáha deťom vytvárať spomienkyk momentom, ktoré presahujú rámec škôlky.

9. Hra je odbúravač stresu

Ako sa hracia doba v priebehu rokov zmenšila, odborníci boli svedkami nárastu úzkosti, depresie a problémov s pozornosťou u školákov. Ďalší výskum publikovaný v časopise American Journal of Play naznačuje, že zvýšená úzkosť, ktorú deti zažívajú, je spôsobená aktivitami pod vedením dospelých (akademici, trénované športy a iné zážitky pod prísnym dohľadom), ktoré vyvolávajú stres počas ich dní.

10. Hra robí deťom radosť

Podľa rovnakej štúdie (ext. zdroj štúdia) v American Journal of Play je hra obľúbenou aktivitou detí v škôlke – a mala by mať prednosť pred štruktúrovanými aktivitami vedenými dospelými. Mnohé psychologické výhody hry vytvárajú zdravé myslenie, ktoré pretrváva počas života.

Zdroj: motherly 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: