Ticho je pre detský mozog dôležité: 5 aktivít pre deti, ktoré im pomôžu stíšiť sa

MK | 2. február 2024
Ticho je pre detský mozog dôležité: 5 aktivít pre deti, ktoré im pomôžu stíšiť sa

Deti potrebujú nielen hru, kamarátov, zábavné interakcie a akcie, rovnako dôležité je ticho a pokojný čas.

Ticho deti potrebujú

Ticho je dôležitou súčasťou dňa malých detí, a to nielen preto, že dáva ich telám možnosť odpočinku. Ticho pomáha emocionálne sa zregenerovať, čo je potrebné na to, aby deti mohli ľahšie zvládať emócie a frustrácie. Ticho tiež pomáha deťom prekonať rušné dni, ktoré zodpovedajú ich intenzívnej detskej zvedavosti. Častý odpočinok je nevyhnutný pre rastúce telo, a aj preto sa v škôlkach spí a oddychuje, dokonca aj vtedy, keď deti nezatvoria oči na spánok.

Zabudovanie pokojného času do dňa detí im pomôže lepšie zvládať výzvy v ich detskom svete.

Pamätajte, že prechody sú pre deti ťažké a prechod z pobehovania vonku do pokoja môže byť náročnou výzvou. Trik spočíva v štruktúrovaní vášho dňa tak, aby si deti našli aj svoj čas pokoja. Pokojne na tieto "chvíle stíšenia" použite aj časovač, aby dieťa vedelo, kedy sa začnú a kedy skončia. 

TIP: Obrázkový rozvrh 

Vytvorte si rozvrh na každý deň, ktorý využíva vizuálnu reprezentáciu každej hlavnej aktivity, napr. raňajok, obliekania, hrania vonku, kreslenia a pokoja. Deti na tieto obrázkové rozvrhy dobre reagujú – a preto ste si ich pravdepodobne všimli na stenách u škôlkarov. Obrázkový rozvrh ukazuje deťom, čo môžu každý deň očakávať. Keď deti vedia, že prichádza pokojný čas, pomáha im to pripraviť sa na stíšenie. 

5 aktivít pre deti, ktoré im pomôžu stíšiť sa

Možno vám napadne zapnúť televíziu, dieťa si pri nej oddýchne, ale čas strávený pred obrazovkou nie je najlepším využitím času ticha. 

Knihy

Knihy sú perfektnou tichou aktivitou aj pre nečitateľov. Čítanie a prezeranie kníh pomáha rozvíjať všetky druhy akademických a predakademických zručností. Keď deti čítajú tú istú knihu znova a znova, učia sa predvídateľnosti a rutinám. Majte k dispozícii veľké množstvo obľúbených kníh a nechajte  dieťa, aby si v nich listovalo alebo ich čítalo. Vytvorte mu "čítací kútik" s pohodlným vankúšikom a knihami poruke. 

Ticho je pre detský mozog dôležité: 5 aktivít pre deti, ktoré im pomôžu stíšiť sa

Stavebné hračky

Lego či kocky umožňujú deťom upokojiť sa a zároveň sú zapojené do činnosti. Stanovte si pravidlo, že vám môžu ukázať všetky svoje výtvory na konci tohto určeného pokojného času.

Puzzle

Stavanie puzzle je skvelé z rôznych dôvodov, vrátane rozvoja riešenia problémov, jemných motorických zručností, koordinácie ruka-oko, plánovania a sústredenia. Je výborné aj na stíšenie a upokojenie.

Kreslenie 

V priebehu určeného času si napríklad pol hodiny denne dieťa maľuje, vymaľúva alebo kreslí obrázky. Buď podľa predlohy, na konkrétnu tému či podľa fantázie.  

Hudba

Upokojujúca hudba pomôže upokojiť dieťa, "nastaví" náladu. Bez ohľadu na to, aké ďalšie pokojné aktivity dieťa vykonáva(čítanie, kreslenie, hranie s legom), zvážte pridanie relaxačnej hudby na pozadí .

Existuje veľa možností, ako zaradiť do nabitého dňa pokojné aktivity pre dieťa. Pokúste sa vyhnúť obrazovkám, naučte dieťa relaxovať inak, hodnotnejšie a prínosnejšie. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: