6 každodenných návykov na posilnenie duševného zdravia u detí

MK | 11. máj 2023
6 každodenných návykov na posilnenie duševného zdravia detí

Možno si poviete: Veď je to len dieťa, tie nemôžu mať duševnú nepohodu, či depresiu. No nie je to tak. Preťažené, vystresované či nevypočuté deti sa vnútorne trápia.

Tak, ako u detí budujeme hygienické či stravovacie návyky, je dôležité podporovať aj ich duševnú pohodu. Je tu niekoľko každodenných návykov, ktorými deti získajú pocit, že svet je v poriadku. Dieťa sa potrebuje cítiť v bezpečí, povedzte mu to vždy, keď je jeho krehká duša smutná. Pozorujte svoje dieťa a buďte mu oporou, potrebuje vás keď má rok, aj keď je odmietavým pubertiakom.  

6 každodenných návykov na posilnenie duševného zdravia u detí

1. Rutiny 

Všimli ste si, že dieťa chce dookola počúvať tú istú rozprávku, alebo pozerať ten istý film? Opakovanie mu  dáva pocit kontroly, pretože vie, čo môže očakávať. Dbajte na to, aby boli vaše denné rutiny konzistentné. Pre malé deti môžete vyrobiť obrázky, vizuály, pre pripomenutie toho, čo majú robiť. Pre rannú rutinu pripravte napríklad obrázky dieťaťa, ktoré si čistí zuby, oblieka sa, raňajkuje atď. Pre staršie deti to môže byť zoznam časov, aby vedeli, kedy majú prísť na raňajky alebo večer zhasnúť svetlo. Vytvorte si aj osobité rodinné rutiny - víkendové výlety, spoločenské hry každý piatok, špeciálne narodeninové dni a podobne. 

2. Čas na oddych 

Deti potrebujú čas na oddych a relax, rovnako ako dospelí. A oddychovať sa učia od nás. Môžete deti povzbudiť, aby vyskúšali veci, ako je prechádzka, dýchacie cvičenia,  hudba alebo maľovanie. Niečo, čo im pomôže "vypnúť sa". Opustiť priestor, ktorý je o výkone a sústredení, byť niekde a robiť niečo iné, pri čom si oddýchne mozog aj telo.  

3. Čas na zábavu a hobby

Robiť veci, ktoré nás bavia, je jednou z najlepších vecí, ktoré môžeme urobiť pre svoje duševné zdravie. Je skvelé, že sa deti venujú športu, krúžkom alebo koníčkom, ktoré ich bavia. Máte aj vy, alebo nie? Aj v tomto sa dieťa veľa naučí od rodiča. 

4. Učte deti o emóciách 

Rovnako ako učíme deti farby, čísla a písmená, mali by sme ich učiť aj o emóciách. Začnite tým, že deti jednoducho naučíte slová, ktoré vyjadrujú emócie a tiež to, ako rôzne emócie preciťujú aj na tele. Napríklad: „Vyzerá to, že sa hneváš, pretože máš zaťaté päste a červenú tvár. Cítiš sa nahnevaný?"  "Viem povedať, že som nervózny, pretože mám roztrasený žalúdok." Potom môžete diskutovať o tom, ako sa s týmito emóciami najlepšie vyrovnať. Pamätajte, že žiadna emócia nie je dobrá alebo zlá. Našou úlohou je overiť ich emócie a potom sa porozprávať o tom, ako najlepšie reagovať na to, ako sa cítia. 

5. Pozitívne myšlienky

Naše myšlienky ovplyvňujú to, ako sa cítime a ako sa správame.

Ako dospelí môžeme deťom pomôcť, aby si všimli a spochybňovali ich negatívne sebavnímanie. Keď hovoria veci ako: „Toto nedokážem“ alebo „Nikto ma nemá rád“, pomôžte im nájsť dôkazy pre a proti týmto myšlienkam a potom spolu vytvorte novú myšlienku, ktorá je presnejšia.

Jednoduchý spôsob, ako im pomôcť praktizovať návyky pozitívneho myslenia, je pestovanie vďačnosti. Napríklad pri večeri sa každý člen rodiny môže podeliť o niečo, za čo je vďačný a na čo je v ten deň hrdý.

6. Podporujte sociálne väzby

Spolupatričnosť ku komunite, sociálna podpora a dôvera v iných sú spojené s pozitívnym duševným zdravím. Povzbudzujte svoje dieťa, aby si vytvorilo sieť ľudí v škole, vo vašej komunite, s rodinou.  

Kedy spozornieť?

Ak dieťa náhle zmení svoje správanie, buďte viac obozretní. 

  • Stráca záujem o svoje obľúbené veci
  • Nemá záujem o socializáciu
  • Zažíva dramatické zmeny nálady
  • Zmeny chuti do jedla
  • Ťažkosti so spánkom

Ak tieto zmeny prekážajú každodennému prežívaniu alebo ak sa dlhšie ako dva týždne, možno je čas vyhľadať odbornú pomoc. Porozprávajte sa o svojich obavách s pediatrom alebo školou vášho dieťaťa alebo kontaktujte odborníka na duševné zdravie. 

Tak, ako naučíme dieťa umývať si zuby, malo by vedieť aj to, ako oddychovať, prijať zlyhania a dešifrovať svoje pocity. Nie vždy sa v živote stretne len s prijatím a obdivom, prejde si preťažením v škole, konfliktami s rovesníkmi, sklamaním a rôznymi nástrahami. V kritickej chvíli si však spomenie kto je a čo ste ho naučili

Zdroj: www.mother.ly 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: