Rutiny sú kľúčom k spokojnej rodine

Marika Koscelníková | 23. august 2022
Rutina je kľúčom k spokojnej rodine

Vedieť, čo možno očakávať a kedy to očakávať, pomáha deťom cítiť sa bezpečne.

Zaveďte doma  rutinné činnosti

Prečo sú potrebné? Deti potrebujú mať istotu, že veci fungujú podľa určitých následností a vedia, čo môžu očakávať. Táto aktivita „je práve to, čo robíme v túto dennú dobu“. Pomáha im rozvíjať zmysel pre pravidlá a spolupracovať.

Jedným zo spôsobov, ako vytvoriť rutiny, je formulácia kedy/potom. Napríklad:

  • "Keď máš na sebe pyžamko, môžeme si prečítať knihu."
  • "Všetky domáce úlohy budú hotové, kým si zapneš televíziu."
  • "Pred raňajkami budeš  oblečený do školy."
  • "Tvoja izba musí byť uprataná, kým v piatok večer pôjdeš von."

Ak ponecháme deťom úplnú voľnosť v používaní elektroniky, nepravidelnú večierku, náhodné večere alebo neprehľadné poradie činností – vyvoláva to v rodine konflikty.

Rutiny ponúkajú bezpečnosť, pohodlie a jednoduchosť dňa

Vedieť, čo možno očakávať a kedy to očakávať, pomáha deťom cítiť sa bezpečne.

Výskum (ext. zdroj výskum) napríklad naznačuje, že deti s pravidelnou večierkou majú tendenciu spať lepšie a dlhšie. Rituály (ext. zdroj rituály) v rovnakom poradí každý deň „upozorňujú“ bábätko, že je čas ísť spať, poskytujú pohodlie a pomáhajú mu ľahšie zaspať. Mať stanovený režim po škole alebo cez víkendy tiež pomáha deťom relaxovať a spolupracovať.

Rutiny fungujú ako „kotva stability“ a zmierňujú stres

Pohodlie a predvídateľnosť vyplývajúce z rutín pôsobí ako „kotva stability“. Pomáha rodičom aj deťom zmierniť stres, posilňuje emocionálny pokoj a znižuje úzkosť.

  • Rutiny tiež pomáhajú utešiť deti v neznámych alebo ťažkých podmienkach. Ak napríklad vaše dieťa rado počúva, ako čítate rozprávku pred spaním, kým zhasnú svetlá, môže mu to pomôcť zaspať, keď je v inom prostredí.
  • V prostredí raného detstva sa môže medzi rodičom a dieťaťom vytvoriť rutina, aby sa uľahčilo odlúčenie. V ordinácii lekára alebo v nemocnici môžu rituály zmierniť stres z odberov krvi, injekcií alebo náročných procedúr.
  • Ak sa zaužívaná rutina zachováva v potenciálne zraniteľných podmienkach, ako je rozvod alebo finančné napätie, rodiny sa dokážu lepšie prispôsobiť zmenám. 

Rutiny sa vylepšujú rituálmi, ktoré si vytvoríte v rodine 

Sú to „akty, ktoré poskytujú ďalší význam, komunikujú „toto sme my“ (ako rodina), ponúkajú pocit spolupatričnosti. Rituálom môže byť bláznivé podanie ruky pred rozlúčkou, špeciálna pieseň pri zaspávaní alebo spôsob, akým vždy žmurkáte na svoju dcéru a hovoríte to isté zakaždým, keď ide do školy, alebo pred písomkou. Deti tieto špecifiká milujú.

Môžu to byť veci, ktorým nikto okrem vašej rodiny nerozumie – slová, vtipy, spôsob, akým oslavujete narodeniny, alebo vaše vlastné pravidlá športových hier. Toto opakujúce sa, zábavné alebo kreatívne správanie posilňuje rodinné väzby. Sú to vaše vlastné rodinné rituály a rutiny, ktoré vás odlišujú od iných rodín a zbližujú vás. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: