Poradňa KLUBU Mama a ja: Vzdor ako reakcia na rozvod rodičov?

Redakcia | 3. jún 2021
Vzdor ako reakcia na rozvod

Správanie možno nie je problémom vývinu, ale symptómom rodinnej atmosféry.

Vaša otázka:

Chcela by som sa opýtať, kedy je potrebné navštíviť  s dieťaťom detského psychológa. Syn má dva roky, trpí záchvatmi hnevu - kope okolo seba a aj iných,  bije,  búcha si hlavu o zem, hryzie. Vždy, keď sa mu niečo nepáči, takto reaguje. Sme v rozvodom konaní, nežijeme s otcom už vyše roka. Môže to byť reakcia? Na neurológii mi povedali, že je to "len" obdobie vzdoru, no trvá to už dlho a zhoršuje sa to. Neviem či je to vážne len vzdor, alebo radšej navštíviť odborníka.

Je to "len" vzdor, alebo symptomatické správanie?

Na vašu otázku odpovedá psychoterapeutka Alena Hrčková.

Obdobie vzdoru prebieha v období 18.-36. mesiac dieťaťa. Je to samozrejme individuálne, ako všetko vo vývoji človeka. Keď má dieťa dostatočnú podporu, jeho osobnosť sa posilňuje a vývin prebieha normálne. Keď v niečom rodič nedokáže byť naladený na dieťa, vo vývine dieťaťa dochádza k rôznym blokom, zaseknutiam, poruchám vývinu alebo správania.

Je náročné pre rodiča ustať niektoré prejavy, ale pri každom z nich pamätajte na to, že nie sú namierené proti Vám. Sú len hľadaním seba samého. K tomu potrebuje rodičovský láskavý trpezlivý prístup.

Pre každé dieťa je prirodzené prejsť každým obdobím v jeho vlastnom prostredí s rodičmi. Rodičia majú byť tí, ktorí mu rozumejú a pomáhajú zvládať rôzne nepríjemnosti. Spokojné rodinné prostredie najlepšie reguluje dieťa.

Dieťa navonok ventiluje vnútorné tlaky

Píšete, že ste v rozvodovom procese s manželom. Verím, že je to ťažké pre Vás, je to zároveň traumatizujúce aj pre dieťa, čo si častokrát dospelí myslia, že je dieťa malé, ono si to ani neuvedomuje.

Cez pocity maminky, ocka, cez ich smútok, hnev, konflikty, prípadne nezrozumiteľné ticho, ...je dieťa s nimi prepojené, to všetko dieťa cíti v atmosfére, spôsobuje to uňho presne to isté, ako to majú jeho opatrujúce osoby, a napätie svojim správaním, kopaním, búchaním... ventiluje.

Jeho správanie nie je problémom vývinu, ale symptómom rodinnej atmosféry. Ak sa k obdobiu vzdoru viaže ešte ťažká rodinná situácia, vyskúšajte horeuvedené odporúčanie. Ak je to komplikované, odporúčam vyhľadať pomoc odborníka, ktorý môže pomôcť Vám pri zvládnutí tohto obdobia a lepšie sa budete vedieť naladiť na Vaše dieťa, prípadne spoločnú rodinnú terapiu v záujme spoločných dobrých vplyvov na dieťa aj v budúcnosti.

Ak otec nejaví záujem o dieťa, aj to môže byť problém pre syna. To sú tiež témy pre Vás, ako previesť svojho syna jeho vývinom, ako mu pomôcť pri identifikácii s mužským svetom, narábať s mužskou energiou.

Zatiaľ môže pomôcť naladenie sa na synov hnev, privítať ho spôsobom "poď ideme ho ventilovať, niečo som Ti pripravila, tu máme takéto vankúše, pozri, ako sa dá do nich búchať, poďme spolu dupať, skákať...", buďte kreatívna, skúste to spolu s ním, častokrát sú tieto vydupávania úsmevné, nakoniec ho objímajte v náručí, ľúbte ho aj s jeho hnevmi, oni postupne uvoľnia ten ničivý náboj.

Psychoterapeutka Alena Hrčková je odbornou poradkyňou a spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Psychologickej a emočnej poradne.
Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe, prípadne sa s ňou poradiť aj neverejne.

Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním.

PORAĎTE SA TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: