Zlyhal som ako rodič, keď moje dieťa potrebuje psychológa?

Redakcia | 26. december 2023
Keď moje dieťa potrebuje psychológa

Termíny poradní sú obsadené a detskí psychológovi vyťažení. Čo sa deje s deťmi, alebo lepšie povedané, čo sa deje s rodičmi?

Správanie dieťaťa je symptómom rodinného prostredia

Psychologička Martina Matúšová konštatuje, že správanie dieťaťa je často symptómom rodinného prostredia. „Rodičia sú v procese poznávania dieťaťa a identifikácie jeho problému veľmi dôležití. Často sami prichádzajú s tým, že cítia, akoby v nich dieťa odkrylo niečo, čo bolo dlho ukryté. Výchova dieťaťa v nich opäť vyvolá vytesnené spomienky z vlastného detstva. Deti a a ich správanie sú symptómom toho, čo my sami prežívame.“ 

Čo môže odhaliť sedenie u psychológa?

Často sú to dva základné smery - správanie dieťaťa  a jeho problém výrazne súvisí s rodinným prostredím a tým, čo sa deje doma. Alebo je dieťa diagnostikované (ADHD, Aspergerov syndróm a pod. ). 

"Je pre mňa veľmi dôležité, aby dieťa u mňa na sedení cítilo, že môže byť samé sebou, že je v bezpečí. Po úvodnom zoznámení, na ktorom sú prítomní rodičia, zostávam a dieťaťom sama. Tu je veľmi zaujímavé, že dieťa s tým s musí súhlasiť a ešte sa nikdy nestalo, aby to odmietlo. Hrou a bežnou konverzáciou sa dostaneme k tomu, prečo ho rodičia priviedli a paradoxne, ak dieťa pomenuje problém, zvyčajne má pravdu. „Ja nemám problém, oni majú problém so mnou...“," odhaľuje zo svojej praxe psychologička Martina Matúšová. 

Potrebuje moje dieťa psychológa?

  • S čím môže pomôcť psychológ?
  • Cítite, že ste sa "zasekli" s dieťaťom a neviete, ako pokračovať?
  • Sú za správaním dieťaťa naše staré rany a problémy v rodine, alebo je to už patologické správanie?
Tipy a odborné rady vám ponúka detská psychologička, Martina Matúšová. Pozrite si jej odporúčania a pouvažujte, ako môžete pomôcť svojmu dieťatku. Video si môžete pozrieť TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: