Psychologička Mária Tóthová Šimčáková: Venujme sa emóciám našich detí

Redakcia | 31. január 2023
Venujme sa emóciám našich detí

Je veľmi dôležité vnímať to, čo deti cítia a zostať im nablízku.

Tak, ako venujeme pozornosť výberu vhodnej stravy, oblečenia, školy a krúžkov, venujme pozornosť aj tomu, čo a ako dieťa prežíva. Venujme sa emocionalite dieťaťa od jeho narodenia. Už malé bábätká s nami komunikujú neverbálne a očakávajú našu reakciu. Ak neprichádza, ich nástrojom dorozumievania je plač.

Viete, ako reagovať na emócie svojich detí?

Ako s nimi narábať a prečo im venovať pozornosť? Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková upozorňuje aj na fakt, že mnohé nespracované a nevypočuté emócie si nosíme v sebe. 

V puberte sa často stretáva vo svojej praxi s deťmi, ktoré sú úzkostné až depresívne, deti idú samé proti sebe rôznymi spôsobmi sebapoškodzovania - od obhrýzania nechtov až po poruchy príjmu potravy a fyzické sebaubližovanie. Emócie sa nabaľujú, nezmiznú len tak samé od seba. Naučme sa o nich viac. 

Tipy a odborné rady vám ponúka Mária Tóthová Šimčáková v sérií videí s touto témou. Nájdite si chvíľku a pouvažujte, čo môžete zmeniť a ako môžete skúsiť rozlúsknuť niektoré otázky, ktoré možno práve doma riešite. VIDEO O DETSKÝCH EMÓCIÁCH si môžete pozrieť TU.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: