Prirodzené dôsledky pomôžu dieťaťu pochopiť, čo sa stane, ak...

Redakcia | 16. február 2024
Prirodzené dôsledky pomôžu dieťaťu pochopiť, čo sa stane, ak...

Pomôžte svojmu batoľaťu uvedomiť si „prečo“ za vašimi požiadavkami pomocou tejto rodičovskej taktiky.

Možno ste to zažili aj vy - ponáhľate sa, vonku je zima, fúka silný vietor a vaše dieťa si zaumieni, že si nedá čiapku. Ponúkli ste možnosti („modrú alebo čiernu?“), procesy („najskôr čiapku, potom rukavice“) a dokonca aj tlak okolia („sestra má čiapku a aj ja ju mám …“) Ale všetko, čo dostanete späť je: "Čiapku si nedám!"

A už bliká červená a ste obaja na hranici výbuchu. Skôr ako stratíte nervy, vyskúšajte prirodzené následky.

Niekedy je najlepším spôsobom odstúpiť a nechať svoje dieťa zažiť nejakú príčinu a následok – pokiaľ je to bezpečné. Nechajte svoje dieťa byť chvíľu vonku bez čiapky. Nepotrvá dlho a bude pociťovať chlad. V tom je kúzlo prirodzených následkov.

Čo sú prirodzené dôsledky?

Prirodzený dôsledok jednoducho znamená predpokladaný výsledok voľby. 

Namiesto toho, aby ste prišli s umelým dôsledkom toho, že si dieťa nedá na hlavu čiapku (žiadna obľúbená hračka do auta atď.), môžete dieťa nechať stáť vonku bez čiapky (hneď za prednými dverami na niekoľko minút, ak je to bezpečné), aby si uvedomilo, prečo to od neho vyžadujete. 

To, že batoľatá a deti predškolského veku pociťujú prirodzené následky, je dôležitou súčasťou zmeny nežiaduceho správania. Dôsledky nášho správania nás učia. 

Prirodzené dôsledky idú ruka v ruke s jemným rodičovstvom (niekedy nazývaným aj pozitívne rodičovstvo), prístupom k výchove založeným na dôkazoch, ktorý využíva disciplínu primeranú veku spolu s empatiou a rešpektom k deťom aj rodičom. Cieľom je pestovanie nezávislosti a rozhodovacích schopností dieťaťa.

Faktom ale je, že spoliehanie sa na prirodzené dôsledky nefunguje v každej situácii. Našou úlohou je udržať naše deti v bezpečí. Musíte sa rozhodnúť, či je alebo nie je prirodzený následok v poriadku, alebo či je potrebné zasiahnuť. Nemali by ste napríklad nechať svoje dieťa zažiť prirodzený dôsledok prebehnutia cez sklenené dvere.

Prečo by ste mali skúsiť používať prirodzené dôsledky ako metódu výchovy?

U batoľaťa môže získanie pozornosti od rodiča – dokonca aj od toho, ktorý kričí a rozčúli sa – posilniť správanie rovnako ako pochvala. Prirodzené dôsledky sú nástrojom disciplíny, pretože umožňujú deťom zažiť výsledok ich rozhodnutí bez toho, aby ste posilnili zlé správanie.

Napríklad najúčinnejším spôsobom, ako zabrániť tomu, aby dieťa úmyselne rozlialo čaj je neprilievať olej do ohňa. Nereagujte, keď vaše dieťa hodí svoj pohár na zem, čoskoro na to príde samo, aby udržalo pohár vo zvislej polohe, ak sa chce napiť čaju po obede. Prípadne, ak je vaše dieťa v senzitívnom období a len skúma príčinu následok hádzania niečoho o zem, ponúknite mu loptičku. Viac sa dozviete TU. 

Prirodzené dôsledky pomôžu dieťaťu pochopiť, čo sa stane, ak...

Príklady prirodzených následkov

Prirodzené dôsledky fungujú najlepšie, keď existuje bezpečný a predvídateľný výsledok správania dieťaťa, ktorý si nevyžaduje zásah dospelých. 

  • Pokúsili ste sa varovať svoju ratolesť, že cestoviny s omáčkou sú ešte horúce, ale dieťa nepočúva. Ak ochutná, môže ho to trochu zabolieť, ale bude v poriadku. Nasledujte tento prirodzený dôsledok jemným rozhovorom: "Snažila som ti povedať, aby si počkala a nechala cestoviny na minútu vychladnúť."
  • Ak dieťa vezme súrodencovi hračku z ruky, prirodzené následky sa dostavia veľmi rýchlo: sestra sa už nebude chcieť hrať.
  • Ale ak vás dieťa uštipne v rámci hádky pred spaním, nemá to žiadny prirodzený následok. Váš vlastný hnev alebo zranenie sú príliš abstraktné, tu bude platný človekom vytvorený dôsledok – napríklad o jednu rozprávku menej pred spaním – fungovať lepšie.
  • Ak sa neuprataná krieda z dvora v daždi rozpustí, je to  ideálnym čas na využitie prirodzených dôsledkov, po ktorých nasleduje rozhovor. „Ak kriedu zvonku neupraceme, zničí sa, takže nabudúce ju uložíme na miesto.“
  • Niekedy však zanechanie neporiadku nemá okamžitý prirodzený následok. V takom prípade skúste upratovať spoločne alebo použite dôsledok vytvorený človekom. "Najskôr musíme upratať kocky, až potom môžeme začať s farbami."

Prirodzené dôsledky nie sú univerzálnym riešením disciplíny. Ale v správnej situácii vám prirodzené dôsledky môžu pomôcť jemne a efektívne zmeniť nežiaduce správanie dieťaťa.

Zdroj: www.whattoexpect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: