Je čas ísť... 8 spôsobov, ako to oznámiť dieťaťu

MK | 22. február 2024
Je čas ísť... 8 spôsobov, ako to oznámiť dieťaťu

Možno aj vy zažívate plač a hnev, keď musíte opustiť ihrisko. Alebo je čas odísť od kamaráta, ale keď ho prídete vyzdvihnúť, zásadne to odmieta. Čo môžete urobiť, aby ste tieto situácie dieťaťu uľahčili?

8 spôsobov, ako povedať svojmu dieťaťu, že je čas odísť

1. Dajte dieťaťu na výber

Namiesto toho, aby ste len sucho oznámili, že je čas ukončiť hru a ísť, čo zjavne nie je to, čo chcú, skúste výzvu preformulovať tak, že mu ponúknete možnosť výberu. Otázka by mala naznačovať, že musíte odísť, ale dieťa sa bude cítiť silnejšie, keď to znie tak, ako keby o tom rozhodlo ono. 

2. Zvoľte zábavný spôsob odchodu

Vám sa zdá byť jednoduché opustiť v potrebný čas ihrisko, škôlku alebo ukončiť hru u kamaráta, no pre dieťa to môže byť stresujúce. Skúste odchod premeniť na zábavnú aktivitu: možno sa mu bude páčiť skákať pri odchode ako žaba alebo šprint k autu – jediným limitom je ich a vaša predstavivosť. Stojí za to vyskúšať. 

3. Požiadajte dieťa o pomoc

Deti sa radi cítia dôležité. Využite to v ich aj vo svoj prospech. Požiadajte dieťa, aby vám pomohlo s niečím v aute, keď je čas ísť, alebo mu prideľte úlohy na ceste domov. To by mohlo odviesť ich pozornosť od faktu, že zábava, ktorú si užívali, sa skončila. To, že vám s niečím dieťa vie pomôcť, posilní aj jeho sebadôveru.  

4. Buďte príkladom - skúste tento trik 

Keď je takmer čas odísť a vidíte, že dieťa sa pri nejakej činnosti veľmi baví a je ňou pohltené, pridajte sa a zapojte sa do hry aj vy. Potom, asi po 10 minútach, prestaňte a povedzte, že je čas ísť. Pre dieťa môže byť ukončenie činnosti jednoduchšie, keď uvidí, že robíte to isté ako ono, a teraz musíte obaja ísť.

5. Opýtajte sa ich túto otázku

Opýtajte sa svojho dieťaťa: "Čo je posledná vec, ktorú by si chcel/a urobiť, kým odídeme?". Dôvod, prečo táto otázka môže fungovať, je ten, že v prvom rade dáva vášmu dieťaťu vedieť, že je čas odísť. Znamená to však aj to, že nemusia odísť hneď, čo je lepšie, ako keby museli odísť náhle a prerušiť okamžite nejakú činnosť. Po druhé, táto otázka dáva vášmu dieťaťu možnosť rozhodnutia, bude mať pocit, že má veci pod kontrolou. 

6. Vytvorte rituál odchodu

Rituály nám pomáhajú ľahšie prechádzať medzi rôznymi typmi činností, napríklad večerné kúpanie alebo čítanie rozprávky dáva dieťaťu signál, že je čas ísť spať. Napríklad, keď vyzdvihnete svoje dieťa zo škôlky, vždy mu prineste niečo malé pod zub. Alebo ak je čas opustiť ihrisko, môžete svoje dieťa zakaždým požiadať, aby si odtiaľ zobralo malý kamienok. 

Je čas ísť... 8 spôsobov, ako to oznámiť dieťaťu

7. Povedzte dieťaťu, na čo sa môže tešiť

Odchod zo zábavného miesta je stresujúci, ale môže byť menej, ak ich potom čaká niečo príjemné. Takže keď svojmu dieťaťu poviete, že je čas ísť, spomeňte mu zábavnú aktivitu, ktorú bude môcť robiť, keď príde domov.

8. Použite prechodný objekt

Niekedy „miesto“, ktoré vaše dieťa nechce opustiť, ste vy, napríklad, keď ho dáte do škôlky. Skúste mu pribaliť  niečo, čo mu vás bude počas dňa pripomínať, napríklad váš obrázok alebo inú maličkosť. Môžete nakresliť srdiečko na jeho ruku aj na svoju a povedať mu, že takto ste stále spolu.

Zdroj: brightside.me

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: