Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine už od februára tohto roku. Myslela som si že sa to časom napraví ale ani moc nie. Ide o to že v blistri prvý týždeň (4.-5. deň) ma začnú pobolievať prsia a potom je to až dokonca pokiaľ nemám pauzu (4.-5. deň pauzy) a takto dookola. Chcem sa opýtať je to v poriadku? Iný problém s ňou nemám.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolestivosť prsníkov patrí medzi časté vedľajšie účinky niektorých preparátov hormonálnej antikoncepcie, aj Softine. Ak je bolesť silná, či rušivá, bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

Podobné otázky

  • Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať, či je možné mať ovuláciu počas užívania antikoncepcie Zlynda (jednohormonálna antikoncepcia mi bola predpísaná kvôli migrénam z dvojzložkových, vyskúšala som ich viacero). Viem, že antikoncepcie fungujú na princípe blokovania ovulácie, ale mne sa niekedy stane, že cítim tie isté príznaky ako som mávala pri ovulácií - bolesť prsníkov, typický ovulačný hlien, bolesť v podbrušku, zvýšená chuť na sex. Nie vždy, ale niektoré mesiace cítim. Tento mesiac sme mali nechránený sex práve počas týchto ovulačných pocitov. Je možné, že by som mohla otehotnieť? čo by nám v konečnom dôsledku ani nevadilo)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania Zlyndy k ovulácii nedochádza, na tomto princípe táto antikoncepcia účinkuje. Občasné pobolievanie v podbrušku sa môže vyskytovať, nie je to však ovuláciou. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V októbri som vysadila HAK. Menštruáciu som mala normálne a potom som žiadnu tabletku už nezobrala. 10.11.21 som mala dosť ms ale ta sa nedostavila od 14. 11. Mam hnedý výtok ktorý nie je silný .Nemám žiadne bolestí brucha a výtok nezapacha. Akurát co pociťujem tak bolesť prsníkov ako pred MS. Môže to byť aj tým že som HAK vysadila a telo sa potrebuje dat naspäť do normálnu a začať fungovať bez hormónov? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže trvať pár mesiacov, kým sa menštruačný cyklus upraví. Podľa opisu sa u Vás postupne spúšťa menštruácia, môže však byť iba vo forme spomínaného špinenia. Odsledujte si to.

  • bolesť prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    užívam antikoncepciu Krhla už vyše roka a sem tam sa mi objavuje bolesť prsníkov, niekedy dosť silná a trvá aj niekoľko dní.
    Väčšinou sa vyskytne v 3. týždni bratia tabletiek (teda pár dní pred 7 dňovým vysadením)
    Chcela by som sa opýtať, je to v poriadku? Môže to byť spôsobené hormónmi v tom 3. týždni blistra?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať zvýšená citlivosť prsníkov, niekedy až bolestivosť pri trení o oblečenie alebo podprsenku. Môže sa jednať o vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hatk a prsníky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, užívam hatk dayllu 8 mes. Viem, že medzi vedlajšie, nežiaduce učinky, hlavne na začiatku užívania, može byt citlivost, bolest prsníkov...avšak doteraz som nemala bolestivé prsia, začali byt také citlivejšie až teraz po 8 mes., nie je to výrazná bolest, ani ma to neobmedzuje v bežnom živote, len su také citlivejšie, tak sa chcem spýtat, prečo to môže byt a či je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako ste napísali, môže sa jednať o vedľajší alebo nežiadúci účinok hormonálnej antikoncepcie. Niekedy sa môže prejaviť hneď v začiatkoch užívania, inokedy aj po roku. Odsledujte si to. Ak Vás to neobmedzuje, nemusí sa zákonite meniť preparát. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 17 rokov a začala som užívať antikoncepciu Daylla. Teraz ju užívam 2. mesiac a neviem či to je tou antikoncepciou alebo niečím iným ale od kedy ju užívam ma celú dobu bez prestania bolia prsia či už je to po bokoch alebo niekde inde jednoducho sa bolesť rozlieha po celých prsiach a niekedy je až takmer neznesiteľná. Chcela by som teda vedieť co sa deje za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to pravdepodobne vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné porozmýšlať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.