Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 17 rokov a začala som užívať antikoncepciu Daylla. Teraz ju užívam 2. mesiac a neviem či to je tou antikoncepciou alebo niečím iným ale od kedy ju užívam ma celú dobu bez prestania bolia prsia či už je to po bokoch alebo niekde inde jednoducho sa bolesť rozlieha po celých prsiach a niekedy je až takmer neznesiteľná. Chcela by som teda vedieť co sa deje za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to pravdepodobne vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné porozmýšlať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V októbri som vysadila HAK. Menštruáciu som mala normálne a potom som žiadnu tabletku už nezobrala. 10.11.21 som mala dosť ms ale ta sa nedostavila od 14. 11. Mam hnedý výtok ktorý nie je silný .Nemám žiadne bolestí brucha a výtok nezapacha. Akurát co pociťujem tak bolesť prsníkov ako pred MS. Môže to byť aj tým že som HAK vysadila a telo sa potrebuje dat naspäť do normálnu a začať fungovať bez hormónov? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže trvať pár mesiacov, kým sa menštruačný cyklus upraví. Podľa opisu sa u Vás postupne spúšťa menštruácia, môže však byť iba vo forme spomínaného špinenia. Odsledujte si to.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, hormonálnu antikoncepciu beriem cca tri mesiace. 10.07. Som mala nechránený pohlavný styk, 16.07. Mi prišlo krvácanie z vynechania. 27.07 som si robila test bol negatívny, další som si spravila 4.8. A bol negatívny , dnes som si robila test a bola na ňom slabulinká čiarka , skoro neviditeľná . Bola ma prsníky ako pred Menzesom a kríže. Môžem byt tehotná ?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá. Bolesť prsníkov sa vyskytuje pomerne často počas užívania hormonálnej antikoncepcie. Ak však máte pochybnosti, či nejasnosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HAK Maitalon- bolesť prsníkov a výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, začala som požívať HAK Maitalon prvý blister asi v polovici som a mám od vtedy dosť bolestivé prsníky a začal mi dnes aj hnedý výtok. Viem, že to patrí k vedľajším účinkom ale môže to časom prestať ? Mám ďalej užívať či zmeniť druh HAK? Moja doktorka je práve od dnes na dovolenke a neviem koho sa spýtať. Je niečo čo by pomohlo na bolestivé prsníky pri užívaní HAK? Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané prejavy môžu trvať individuálne dlho, hlavne v začiatkoch sa zvyknú vyskytovať. Odsledujte si to, zákonite nie je nutné meniť preparát, ak však ťažkosti neustanú, respektíve sa zhoršia, bude vhodné preparát HAK vymeniť.

  • menštruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, viem že za mestruaciu pocas tyzdna vysadenia antikoncepcie možem považovať aj špinenie resp.slabe krvacanie. Avšak keďže sa mi takýto prípad este nestal pocas jej užívania a jednak citim skoro stale nafunuté podbrusko, a bolest prsnikov ktoré mi pri normánom krvácaní vždy splasllo a bolest prestala tak som si spravila test , ktorý vysiel negativny. Pri každom pohlavnom styku sa priatel urobí mimo mňa pretože nechceme riskovať ak by sa stala nejaka chyba. Je to velmi zvlastne že sa to zrazu takto zmenilo. Mam si spraviť este jeden test a ak ano kolko dni asi od poslenheo styku aby som to mohla vyluciť? A môžu tieto priznaky byť sposobene aj tym že minuly cyklus sa skratli kvoli tomu že som jednu tabeltku vyvracala a teraz sa mi zmenil aj den, kedy zacina pauza v uzivaní antikoncepcie.
    Ďakujem
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri správnom pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie je riziko otehotnenia veľmi nízke, ale k zlyhaniu antikoncepcie môže dôjsť. Vaše ťažkosti môžu spôsobovať aj vedľajšie účinky Vašej antikoncepcie. Navštívil by som obvodného gynekológa, ktorý vie na základe krvi, pripadne aj USG, vylúčiť tehotenstvo a v prípade potreby zmeniť hormonálnu antikoncepciu za iný preparát.

  • menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat ci je v poriadku ze 6 dni pred dokoncenim tabletiek a pred prestavkou od antikoncepcie som dostala slabe spinenie ktore trvalo asi 4 dni a teraz menstruacia este nenastala. Tabletky som brala pravidelne max. do 1 hodiny hore dole. Citim aj bolest prsnikov tak ako pred menstruaciou a bolest vo vajecnikoch.Je mozne tehotenstvo? este som zabudla ze som presla na inu znacku z belary na dienorette.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno je možné slabé špinenie aj pred dibratím blistra. Ak ste pri prechode z jednej antikoncepcie na druhú, ako aj pri samotnom užívaní dodržali všetky odporúčané postupy, tehotenstvo je veľmi málo pravdepodobné. Ak však máte akékoľvek pochybnosti, co sa aj špinenia týka, navštívte Vášho obvodného gynekológa.