Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat ci je v poriadku ze 6 dni pred dokoncenim tabletiek a pred prestavkou od antikoncepcie som dostala slabe spinenie ktore trvalo asi 4 dni a teraz menstruacia este nenastala. Tabletky som brala pravidelne max. do 1 hodiny hore dole. Citim aj bolest prsnikov tak ako pred menstruaciou a bolest vo vajecnikoch.Je mozne tehotenstvo? este som zabudla ze som presla na inu znacku z belary na dienorette.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno je možné slabé špinenie aj pred dibratím blistra. Ak ste pri prechode z jednej antikoncepcie na druhú, ako aj pri samotnom užívaní dodržali všetky odporúčané postupy, tehotenstvo je veľmi málo pravdepodobné. Ak však máte akékoľvek pochybnosti, co sa aj špinenia týka, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcny kruzok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, začala som používať krúžok ornibel po prvý krát, zaviedla som ho v prvý deň menštruácie ale stále mam menzes, je to normálne alebo mal menzes v priebehu prvého dňa prestať? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to normálne, menštruácia môže byť do ďalších dní slabšia, ale nemusí prestať. Pokračujte v pravidelnej a správnej aplikácii vaginálneho antikoncepčného krúžku.

  • Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela som sa opýtať na antikoncepciu Drovelis,doktorka mi ju nasadila kvôli vysokej sliznice maternici,mala som zákrok v júni, odstránenie polipov,no po zákroku som nemala menzes 2 mesiace,sliznicu som mala vysokú 20mm tak mi pichli vyvolavacku,mala som začať z antikoncepciou Drovelis keď začnem krvácať.Menzes som dostala 18.8 a začala som aj tie tabletky užívať,mala som silné bolesti pod bruškom a veľké zrazenini,krvácanie sa nezastavilo tak som o dva týždne zase išla doktorke ,sliznica sa znížila na 11 mm tak mi nasadila Dicinone 3x1a Askorutin 3x 2, a ešte mi dali inekciju na stahovanie maternice.Drovelis mi povedala že mám ešte stále užívať,ale mne krvácanie stále pretrváva a už som z toho vyčerpaná a cítim sa slabo.Za 6 dní už dopijem prvé balenie a potom zase mám mať menzes, ktorý mi ešte stále pretrváva.Mozem samá vysadiť Drovelis,lebo si myslím že mi to všetko spôsobuje práve táto antikoncepcia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si tiež myslím, že príčinou krvácania budú vedľajšie, či nežiadúce účinky preparátu hormonálnej antikoncepcie, ktorý užívate. Určite je vhodné to prekonzultovať s obvodným gynekológom a uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, s ktorým si dohodnite ďalší postup.

  • vypadávanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem hak belaru už 3 roky, vždy som mala menzes pravidelný a vždy mi začal po vysadení v nedeľu ani raz inak za tie 3 roky,teraz posledné dva mesiace mi začína až v pondelok a všimla som si nadmerného vypadávania vlasov..môže to byť vedľajší účinok pri dlhodobom braní?Čo by ste mi poradili

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o začínajúci prejav vedľajších, či nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršovaní ťažkostí bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Trombóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.
    Užívala som antikoncepciu Seasonique ( 70 deň užívania) sa mi vytvorila tromboza v ľavej paži, antikoncepciu som musela ihneď vysadiť, dostala som lieky na riedenie krvi Xanirva 15mg 2x1.
    Obvodný lekár ma varoval, že môže pri tomto lieku dôjsť ku veľkému krvácaniu počas menzes, ktorý predpokladám príde v horizonte pár dní.
    Nemáte prosím skúsenosť s tým liekom na riedenie krvi ?
    Vďaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priamo s týmto preparátom skúsenosti nemám, ale obdobou je napríklad Xarleto. Bez ohľadu na to, užívate liekov ktorý patrí medzi priame blokátory zrážacieho faktora Xa, takže menštruačné krvácanie môže byť o niečo silnejšie. Nemalo by to však predstavovať žiadnu drámu. Ale je dobré o tom vedieť a nezľaknúť sa. Odsledujte si to. Samozrejme, užívanie hormonálnej antikoncepcie je u Vás ďalej kontraindikované.

  • Náplasť Evra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor tak pomaly vyše mesiaca dozadu som sa vás p.doktor pýtala na antikoncepciu Karhla a tablety norethison, čo mi p.gynekolog predpísal a mala som vtedy dlhé krvácanie.P.gynekolog mi predpísal náplasť Evra, tu som si dala prvý raz 2.8 . neviem, či už vtedy to bolo z náplaste no mala som črevné problémy (hnačky) bolesti brucha ,ako nejak som to zvlášť neriešila hovorím si prejde no okolo 6.8 som začala mať teploty a dr.zistila v moči krv, hnis a bielkoviny nasadila mi amoksikslav a probiotiká no začalo sa zhoršovať vracanie a hnačky nepríjemné bolesti brucha tak mi antibiotiká vysadila a dala nolicin vracanie ale bolo stále 9.8 som si dala druhu náplasť no v nedeľu som ju dala preč,ako mi poradila dr.ze možno reagujem aj na náplasť zle no a veru,ako som ju dala preč bolo lepšie tak nechápem veď je to náplasť.13.8 mi zistila v moči pri kontrole glukózu(mala som závraty búšenie srdca a aj triesky)mohla to spôsobiť Evra s kombináciou antibiotik či len blba náhoda ???? V sobotu 17.8mi začala menštruácia o 11 dní prv je silná aj zo zrazeninami spôsobila to zrejme,asi Evra.Rozmyslam , že po mesiaci keď mi príde ďalší menzes, že ju nasadim naspäť no bojím sa že, či mi antikoncepcia neurobí proste Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť rôzne vedľajšie, či nežiadúce účinky. Nevylučujem, že na tom mohla mať podiel aj hormonálna náplasť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri opätovných ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.