Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zlynda

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať, či je možné mať ovuláciu počas užívania antikoncepcie Zlynda (jednohormonálna antikoncepcia mi bola predpísaná kvôli migrénam z dvojzložkových, vyskúšala som ich viacero). Viem, že antikoncepcie fungujú na princípe blokovania ovulácie, ale mne sa niekedy stane, že cítim tie isté príznaky ako som mávala pri ovulácií - bolesť prsníkov, typický ovulačný hlien, bolesť v podbrušku, zvýšená chuť na sex. Nie vždy, ale niektoré mesiace cítim. Tento mesiac sme mali nechránený sex práve počas týchto ovulačných pocitov. Je možné, že by som mohla otehotnieť? čo by nám v konečnom dôsledku ani nevadilo)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania Zlyndy k ovulácii nedochádza, na tomto princípe táto antikoncepcia účinkuje. Občasné pobolievanie v podbrušku sa môže vyskytovať, nie je to však ovuláciou. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Zlynda oddialenie menstruacie

    , Autor: Han007

    Dobrý deň moja dr je momentálne na PN, zastupujucej sa neviem dovolať. Potrebovala by slm poradiť. Beriem antikoncepciu zlynda zajtra odchádzam na dovolenku a začína mi 4 dňová pauza (placebo tabletky). Aby som nedostala menstruaciu môžem pokračovať v novom plátku a vynechať placebo tabletky? Za radu vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si spojiť dva blistre s tým, že vynecháte 4 zelené placebo tabletky a po doužívaní 24. bielej aktívnej tabletky prejdete priamo na biele tabletky ďalšieho blistra, kde už ale blister doužívajte celý, teda aj s placebo tabletkami. Cyklus sa Vám tak posunie o 4 dni. Môže však teoreticky dôjsť k špineniu počas užívania 2. blistra aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu. Odsledujte si to.

  • Zlynda

    , Autor: Denaa

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať keď beriem antikoncepciu Zlyndu môžem brať aj tablety super prsia? Pomohlo by mi to s veľkosťou,alebo skôr zdravotné ublíži. Zlyndu beriem lebo mám 35r a rodinu anamnézu máme zlú. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný výživový doplnok obsahuje fytoestrogény, teda estrogény rastlinného pôvodu. Ak užívate jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu práve kvôli nepriaznivej rodinnej anamnéze, nie je najvhodnejšie užívať estrogény, ktoré majú istý vplyv aj na veľkosť prsníkov, aj keď iba vo forme rastlinných foriem.

  • Zlynda

    , Autor: AndyRep

    Dobrý deň,
    dcéra (17) berie prvýkrát antikoncepciu, odporučená jej bola Zlynda, teraz začala 4. blister. Predtým mávala veľmi dlhý cyklus a veľmi bolestivé stavy počas menštruácie. Teraz bolesti ostali, avšak menštruáciu má 2-3x počas cyklu. Niekedy trvá 3 dni, niekedy až 7 dní. Chcem sa opýtať, či je reálne, že sa tieto problémy po čase ustália a máme byť trpezliví alebo či máme zvážiť inú antikoncepciu. Boli sme upozornení, že pri jednozložkovej antikoncepcii môže telo reagovať rôzne, ide skôr o to, či ešte máme čakať alebo už to máme riešiť. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám síce úplne všetky informácie, ano okolnosti, no ak sa plánuje nasadenie hormonálnej antikoncepcie u ženy, ktorá má nepravidelný menštruačný cyklus, nasadenie jednozložkovej hormonálnej antikoncepcie nie je tým najlepším riešením. Tá sa používa u kojacich žien, či žien, ktoré z istých dôvodov nesmú užívať kombinovanú hormonálnu antikoncepciu. Treba však tiež povedať, že nepravidelné špinenie sa vyskytuje najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie pomerne často a môže trvať aj niekoľko riadených cyklov, aj tri, štyri mesiace. Je to naozaj individuálne. Je potrebné to odsledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností je potrebné navštíviť obvodného gynekológa.

  • Zlynda

    , Autor: Janik256

    Dobrý deň, lekárka mi predpísala na liečbu myomu popri dojčení tabletky Zlynda. Užívajú sa pri takejto liečbe aj placebo tabletky, alebo sa táto kvázi pauza vynecháva? V lekárni mi povedali že tie tabletky môžem nasadiť hneď keď kojím.Ale už mám pravidelnú menštruáciu tak nemala by som začať až 1. deň menštruácie? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte pravidelne menštruácie, je vhodné začať s užívaním prvej bielej aktívnej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie. Následne tabletky užívate kontinuálne. Blister obsahuje 24 bielych aktívnych tabliet a 4 zelené placebo tablety, teda spolu 28 tabliet, ktoré sa užívajú kontinuálne v pravidelnom intervale - 1 tabletka denne.

  • Zlynda

    , Autor: Hana1290

    Dobrý deň,

    Po akom čase brania zlyndy je bezpečné mat sex? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, kedy a za akých okolností začnete s užívaním tabliet Zlyndy. Ak začnete s užívaním prvej tabletky v prvý deň menštruácie, ste chránená okamžite. Bez poznania bližších informácií sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si prečítať príbalový leták, kde máte popísané všetky potrebné informácie, ktoré potrebujete vedieť.