Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor mám dilemu. Mešká mi menzes dnes 9ty deň, cyklus nemám pravidelný ale nezvykne tak dlho meškať. Bola som teraz dva týždne v zahraničí. Styk bol vždy len chránený a to 13.6( posledný deň menštruácie) a 4.7 (kde sa partner ani neurobil). Včera ráno som si robila tehotenský test clearblue vyšlo mi 1-2 týždne ( čo vychádza na 4.7 ale je to hlúposť keďže bol štýl chránený a partner sa ani neurobil). Test bol však dlhšie pred použitím vybratý zo škatule aj z obalu a pri robení testu sa mi na obrazovke vyskytla čierna čiara ktorá prechádzala čau presýpacie hodiny a až potom sa zjavil výsledok. Hneď na to som bola u gynekologičky. Zobrala mi moč (nič som ráno nepila) a u nej vyšli dva testy negatívne. Na sone videla dutinku povedala že to vyzerá na prichádzajúcu menštruáciu ale môže to znamenať aj začiatok tehotenstva. V maternici však nebolo nič. Zobrala mi krv a čakám na výsledok. Nevydržala som to a spravila som si ešte jeden test clearblue na obed a ten vyšiel negatívny tiež tentokrát tam žiadna čiara nebola. Dnes o pol piatej ráno som si tiež jeden urobila, lebo som od nervozity nevedela spať. Tiež vyšiel negatívny ale opäť bola na teste čiara. Čiže štyri testy mi vyšli negatívne a jeden pozitívny. Mohla byť chyba v teste? Lebo podľa mňa sa to nemalo ako stať, som ešte študentka a nemám v pláne rodičovstvo. Taktiež som sa chcela opýtať či nemalo vplyv na výsledok testu že som ho robila už o pol piatej ráno že ten moč možno nebol ešte tak koncentrovaný, ale večer som úmyselne veľa tekutín nepila.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškajúcej menštruácie môže byť viacero. Od stresu, zmeny životosprávy, ... Ak ste nemali nechránený pohlavný styk, za daných okolností si myslím, že tehotná nie ste. Tehotenský test má inak zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Podľa mňa bol ten jeden test chybný a preto vyšiel výsledok falošne pozitívny, čo sa aj pri skoro realizovanom teste môže stať. Výsledok krvi bude podľa mňa negatívny, ale samozrejme si vyčkajte na výsledok a budete mať istotu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Zamlcany potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Prosím vás mám napísané toto v papieroch , prosím mohli by ste mi to vysvetliť a zhodnotiť ci je to už stratené?
    Usg-Evs
    Uterus v miernej af. 100-90-55 , intrauterine choriovy vacok s GS nepravid. Tvaru do 25mm , YS 10mm , embryonalne štruktúry- len naznak

    A potom záver bol Graviditas avitalis hebd. , 7-8 - missed abortion

    Lenže podľa ms mi síce vychádza 10 týždeň lenže ja som otehotnela až tesne pred ms , viem presne kedy mi ukázal test zaciatok a viem kedy bol test ešte biely a ja som možno v 6 týždni pretože sme mali styk aj neskor a test tiež ukázal neskor pretože všetko posunuté.
    Doktor nepovedal ze tam nieje babatko ale ze je malé .
    A ďalšia vec mala som prvu kontrolu včera, žiadna krv sa mi nebrala nič, rovno som bola poslaná na objednanie sa na kyret a ten mám 10.9 .
    Prosím vás podľa toho čo je napísané je to úplne stratené?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, jedná sa o chcené tehotenstvo a sú pochybnosti o datácii tehotenstva, nie je problém skontrolovať USG o týždeň. Ak bude nález rovnaký, jedná sa o Missed Abortion a bude potrebné realizovať inštrumentálne vyčistenie dutiny maternice.

  • Parvovírus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Syn (2r) dostal piatu chorobu. Nemal ziadne infekcne priznaky, nasledoval uz iba vysyp - trva uz cca treti tyzdeň (od 11.8.). Nakolko som v 28.tyzdni tehotenstva, absolvovala som test na protilatky dna 20.8. Tie vysli obe pozitivne - IgM 5,33 a IgG >80. Na zaklade toho som bola na vysetreni prietokov krvi plodu dna 27.8. a nebol ani naznak ze by u dietata zacinala anemia. Dalsie meranie mam az o dva tyzdne. Nakolko moj gynekolog “ma komunikacne schopnosti” a oznamil mi, ze ked mam akutnu infekciu tak moje dieta moze byt dnes zive a zajtra moze kludne zomriet…. chcela by som sa spytat, aka je pravdepodobnost ze ak bol syn infekcny cca pred tromi tyzdnami/mesiacom, anemia plodu pri kontrole nebola ze sa anemia este moze rozvinut? Ake obdobie je potrebne kontrolovat plod kym si mozem vydychnut ze je vsetko ok?
    Plus este dodatocna otazka - gynekolog mi kvoli parvovirusu nechce podat v 28tyzdni protilatky k RH faktoru - ze sa boji ze to moze pri akutnej infekcii nieco sposobit. Prelozil to az na 29.tyzden. Je to v poriadku resp. moze podanie protilatok nieco sposobit?

    Ďakujem velmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú hodnoty prietokov krvi v mozgu plodu v norme, nevidím zatiaľ dôvod na obavy, vhodné je však aj napriek tomu realizovať pravidelné sledovanie plodu a kontroly prietokov za účelom vylúčenia anemizácie plodu. Odporúčam tiež absolvovať fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Plod môže byť úplne v poriadku. Čo sa týka podania anti-D, nevidim dôvod ma oddialenie podania, nakoľko sa jedná iba o podanie protilátok, nie však zlým postupom odložiť ich podanie o týždeň. Nič sa nestane. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    V polovici júla mi bola potvrdená kvapavka, dali mi na to azitromycin na 11 dní (12ks) a robili mi aj testy na chlamýdie, ale bolo niečo so vzorkou a teda výsledok na chlam. som nedostala, dr. to brala tak, že ich nemám. Potom som asi po 4d pauze brala Doxyhexal na 20d (tiež kvôli kvapavke). Včera som sa dozvedela, že človek, s ktorým som spala asi 3 dni pred testom na kvapavku a chlam.,(a 4d pred začatím liečby kvapavky azitromycinom) tie chlamýdie aj mal (čiže asi preto bol nejednoznačný výsledok, lebo som bola čerstvo nakazená). Z tých liekov boli na chlam. práve len tie prvé, lenže liečba bola len 11d. mohlo to mať efekt a môžem byť z chlam. vyliečená, keď liečba (síce na chlam. nevedomky) trvala len tých 11d a zároveň boli chlamýdie ešte v malom množstve? Ukázali by testy už jednoznačný výsledok, keďže je to už cca 34 d. od nakazenia a cca 20d od ukončenia liečby azitromycinom? Môže doxyhexal (braný proti kvapavke) ovplyvniť výsledok testu na chlamýdie, aj keď nie je na ich liečbu určený? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínanou absolvovaniu liečbou ste boli liečená aj na chlamýdie. To, či bola liečba úspešná sa dá jednoducho skontrolovať kontrolnými odbermi, či stermi z krčka maternice. Užívané antibiotiká výsledok testu neskreslili. Ak ste však mali pohlavný styk s človekom pozitívnym na chlamýdie, s vysokou pravdepodobnosťou ste boli infikovaná aj Vy. Viac sa Vám neviem k danej situácii vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.

    Budem mať možno trošku hlúpu otázku, ale rada by som počula Váš názor.
    S priateľom praktizujeme prerušovaný styk už viac ako 5 rokov, vždy "úspešne" bez tehotenstva. O dieťa sa síce nesnažíme, ale ani nechránime- nechávame to na náhodu. Poslednú menštruáciu som mala zvláštnu, celkom slabú- vždy krvácam 5 dní, teraz to bolo 2-3 dni a veľmi málo krvi. Väčšinou si aj viem odsledovať ovuláciu podľa výtoku a bolesti vaječníkov. Tento mesiac som ovuláciu mala pravdepodobne 2.8. aj to som si odkontrolovala pomocou aplikácie, ktorá sa väčšinou zhoduje s mojimi plodnými dňami. Neriadim sa podľa nej, ale chýbali mi tie spomínané typické ovulačné znaky (alebo boli slabé a prehliadla som ich). V spomínaný deň sme mali s priateľom prerušovaný styk a to, že som v ten deň pravdepodobne ovulovala som zistila až neskôr. A teraz k pointe.. Pred pár dňami som si všimla že ma jemne bolia prsia na rôznych miestach- občas slabé akokeby pálenie, inokedy pichanie a potom zase nič. Taktiež bradavky boli pri stačení mierne bolestivé- dnes už opäť nič. 2 dni dozadu som začala pociťovať bolesť v oblasti krížov a občasné pichanie v podbrušku. Menštruácia sa mala dostaviť včera, ale zatiaľ nič. Tehotenské testy som si robila posledných 6 dní, a všetky vrátane dnešného sú negatívne.
    Bolesť pŕs môže byť spôsobená aj podprsenkou a ten chrbát ma môže bolieť aj z práce.. netuším. Je tu možnosť že som tehotná?
    Ospravedlňujem sa za dlhší text a vopred ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpkladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk samozrejme nie je antikoncepcia. Tehotenský test ná zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hcg sa nezvyšuje ani neznižuje

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcel by som sa spýtať. Manželka si robila testy 10.8. druhú čiarku nebolo poriadne vidno. Navštívila gynekológa a z krvi potvrdil tehotenstvo, hcg 173. Dnes si urobila test a vidno už poriadne druhú čiarku ale dnes z krvi povedal doktor že hcg je 175. Sám tomu nechápe prečo sa to ani nezvyšuje ani neznižuje. Neviete nám náhodou pomôcť čo to znamená. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možných príčin je viacero. Nedá sa vylúčiť ani patologické tehotenstvo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak manželka nemá ťažkosti, je potrebné USG nález, ako aj beta HCG skontrolovať o pár dní. V prípade, že si obvodný gynekológ nebude vedieť dať rady, odošle manželku na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.