Články

Chúďatá bohaté deti - 1. časť

Chúďatá bohaté deti - 1. časť

Nedávno som si neúmyselne vypočula rozhovor svojej desaťročnej dcéry s jej kamarátkou, ktorá bola u nás po prvýkrát na návšteve. „Vy nemáte pani na upratovanie?“ „Nie.“ „Hmmm, to preto tu asi máte taký neporiadok (použila trošku drsnejší výraz). K nám chodí pani na upratovanie každý deň. A opatrovateľka takmer každý. Mamina síce nepracuje, ale musí chodiť hrať golf. Nestíhala by...“ Čítať viac..

Robiť chyby: povolené!

Robiť chyby: povolené!

Keď má dieťa strach z toho, že urobí chybu, mali by sa mať rodičia na pozore. Vďaka strachu zo zlyhania sa môže totiž stať, že sa bude vyhýbať niektorým činnostiam alebo nebude vedieť povedať svoj názor. A pre učebný proces to nie je veľmi priaznivé. Ukážeme vám, ako môže zaobchádzanie s chybami posunúť dieťa ďalej – či už v škole alebo doma. Čítať viac..

Skutočný príbeh snažilky: Môže za to „mrcha“ cysta?

Skutočný príbeh snažilky: Môže za to „mrcha“ cysta?

Naše snažilkovanie sa začalo zhruba pred dvoma rokmi, z jednoduchého a krásneho dôvodu – láska. S priateľom sme spolu chodili už tri roky, dokončila som školu, našla si prácu a akosi nám „rodinné city“ napovedali, že je ten správny čas... Tak sme sa dali na tú, ešte vtedy netušiac, dlhú cestu. Vyznala sa nám vo svojom príbehu snažilka Zuzana… Čítať viac..

Pssst, nerušiť ! V kočíku sníva malá osobnosť!

Pssst, nerušiť ! V kočíku sníva malá osobnosť!

Na ulici sa vyrojili detské kočíky tých najveselších farieb, nevídaných tvarov a konštrukcií. Nielen „vozidlami“ sa naše pokladíky líšia. V prvom roku života bábätká prejdú najmasívnejším vývinom v celom svojom živote. Naučia sa jesť, sedieť, loziť, prejaviť radosť i strach, spoznávajú svoje telíčko, rodinu i okolitý svet a okrem toho sa z nich stávajú jedinečné osobnosti. Čítať viac..

Na citlivú tému: Tabu slová treba ignorovať

Na citlivú tému: Tabu slová treba ignorovať

Niektoré deti rady používajú v komunikácii so svojimi rovesníkmi tzv. tabu slová. Ide o slová, ktoré rôznym spôsobom pomenúvajú orgány močového ústrojenstva i vylučovacej sústavy, ako i činnosti s nimi spojené. Niektoré sú slušnejšieho, iné menej prípustného rázu. Čítať viac..

Zlé bosorky a strach zaspať

Zlé bosorky a strach zaspať

Keď sa deti boja zlých bosoriek alebo strašidiel pod posteľou, je pre rodičov ťažké brať tento strach vážne. Veľakrát majú sklon minimalizovať ho alebo ho dokonca ignorovať. Čítať viac..

M Diagnóza PEC

Diagnóza PEC

Konská noha patrí medzi najčastejšie vrodené vady. Noha dieťaťa vyzerá veľmi nezvyčajne, neprirodzene, je nepohyblivá, smeruje nadol a rotuje dovnútra. Kosti, svaly, šľachy a väzy sa zle vyvinuli. Túto vadu je možné odhaliť už na prenatálnom sonografickom vyšetrení. Problém sa však dá riešiť až po narodení dieťatka. Čítať viac..

Genetika vzs. tehotnosť

Genetika vzs. tehotnosť

Prirodzenou biologickou túžbou harmonického partnerského vzťahu je mať zdravé dieťa. Na Slovensku je asi 15 % párov, ktoré sú v tejto snahe neúspešné. Buď sa im nedarí otehotnieť vôbec (primárna sterilita), alebo žena dieťa nemôže donosiť a porodiť (sekundárna sterilita). Medzi možné dôvody neúspešnosti patria aj geneticky podmienené stavy. Čítať viac..

Kto sa postará o bábätko?

Kto sa postará o bábätko?

Dieťa si už od raného detstva môže zvykať na to, že sa oňho budú starať rôzne osoby, napríklad mama, otec, opatrovateľka alebo stará mama. Napriek tomu si dokáže vybudovať osobitný vzťah k svojim rodičom. Čítať viac..

Článkov: 10037