15 tipov pre zdravé tehotenstvo

MK | 17. marec 2024
15 tipov na zdravé tehotenstvo

Ak ste tehotná alebo uvažujete o otehotnení, pravdepodobne už poznáte najzákladnejšiu radu: Nefajčite, nepite alkohol ani nekonzumujte iné nebezpečné látky a odpočívajte. Čo ešte potrebujete vedieť? Tu je pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť zabezpečiť bezpečný a zdravý prenatálny vývoj bábätka.

Pohyb tehotné ženy potrebujú 

Zostať aktívny je dôležitý pre vaše celkové zdravie a môže vám pomôcť znížiť stres, zlepšiť krvný obeh, zlepšiť náladu a spánok. Vhodnou voľbou je cvičenie pre tehotné, alebo chôdza - prejdite sa každý deň  aspoň 15 až 20 minút denne miernym tempom. Pilates, joga, plávanie a chôdza sú skvelé aktivity pre väčšinu tehotných žien, ale pred začatím akéhokoľvek cvičebného programu sa najskôr poraďte so svojím lekárom. Počúvajte však svoje telo a nepreháňajte to.

Napíšte si pôrodný plán

Pred pár rokmi to bol zdrap papiera, nad ktorým personál len krútil hlavou. Dnes (veríme) je to dokument, ktorý pomôže personálu vedieť o vašich preferenciách a podľa možností s nimi pracovať. Záleží od pôrodnice, ktorú si vyberiete. Rozhodli ste sa mať pri pôrode mamu a nie partnera? Počítate s epidurálom? Zapíšte si svoje želania. Pri písaní pôrodného plánu potrebné zvážiť niekoľko vecí:

  • Prezentujte koho chcete mať pri pôrode (dula, partner, mama?)
  • Postupy, ktorým sa chcete vyhnúť
  • Aké pozície uprednostňujete pre pôrod a počas kontrakcií
  • Chcete lieky proti bolesti a aké?
  • Čo robiť, ak nastanú komplikácie

Je dobré, ak si tento pôrodný plán konzultujete s pôrodníkom a personálom, aby ste sa vyhli nepríjemným sklamaniam a dohodli sa, čo áno (čo je možné) a čo možné vzhľadom na možnosti pôrodnice nie je. 

Vzdelávajte sa

Aj keď to nie je vaše prvé bábätko, účasť na pôrodnom kurze vám pomôže cítiť sa lepšie pripravená na pôrod. Nielenže budete mať možnosť dozvedieť sa viac o pôrode a starostlivosti o bábätko, ale môžete klásť konkrétne otázky a vyjadriť svoje obavy. Ak je pôrodný kurz v zariadení, kde budete rodiť, bližšie sa zoznámite so zariadením a jeho personálom.

Teraz je tiež vhodný čas oprášiť anamnézu vašej rodiny. Porozprávajte sa so svojím lekárom o problémoch s predchádzajúcimi tehotenstvami a nahláste všetky výskyty vrodených chýb v rodine.

Cvičte Kegelsa

Kegelove cviky posilňujú svaly panvového dna, ktoré podporujú váš močový mechúr, črevá a maternicu. Správne vykonané jednoduché cvičenie vám môže uľahčiť pôrod a predísť neskorším problémom s inkontinenciou. Najlepšie je, že panvové dno môžete trošku posilňovať všade -  v aute, keď sedíte pri stole alebo dokonca stojíte v rade v obchode s potravinami. Cvičte stláčanie, ako keby ste zastavovali prúd moču. Vydržte tri sekundy a potom na tri relaxujte. Opakujte 10-krát. 

Eliminujte toxíny

Kvôli ich spojitosti s vrodenými chybami, potratom a inými problémami by ste sa počas tehotenstva mali vyhýbať tabaku, alkoholu, drogám a dokonca aj rozpúšťadlám, ako sú riedidlá a odstraňovače laku na nechty. Napríklad fajčenie cigariet znižuje tok kyslíka k vášmu dieťaťu; je to spojené s predčasným pôrodom a inými komplikáciami. Lekár vám môže poskytnúť radu a podporu a odporučiť vám program, ktorý vám môže pomôcť prestať, ak to sama nedokážete. Teraz ste dvaja a ste zodpovedná za život, ktorý je na vás absolútne závislý. Je to zodpovednosť a tak k tehotenstvu aj pristupujte. 

Skontrolujte svoje lieky

Skôr ako začnete užívať akékoľvek voľnopredajné lieky, doplnky stravy alebo „prírodné“ prostriedky, poraďte sa so svojím lekárom alebo pôrodnou asistentkou. Treba sa vyhýbať aj protizápalovým liekom. Podľa Národnej zdravotnej služby (ext. zdroj štúdia) môže užívanie tohto typu lieku počas tehotenstva zvýšiť riziko potratu a spôsobiť poškodenie krvných ciev plodu. Najlepšie je poradiť sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať akékoľvek lieky, predpísané alebo voľne dostupné. Neordinujte si nič sama. 

Kúpte si nové topánky 

Konečne perfektná výhovorka na kúpu topánok! Ako vám narastá bruško, zväčšujú sa aj vaše chodidlá – alebo to tak môžete cítiť. Nárast hmotnosti zmenil aj vaše ťažisko, môže spôsobiť bolestivú nadmernú pronáciu (vychýlenie) alebo sploštenie chodidiel. Môžete tiež zadržiavať tekutiny, čo spôsobuje  opuch nôh a členkov. Preto je dôležité nosiť pohodlnú, neobmedzujúcu obuv, keď ste tehotná. A nezabudnite si dať nohy hore niekoľkokrát denne, aby ste predišli únave a opuchom chodidiel, nôh a členkov.

Prehodnoťte svoj relax v kúpeľni

Tehotenstvo je určite čas na rozmaznávanie, no treba byť opatrný. Vyhnite sa saunám, ktoré môžu spôsobiť prehriatie. To isté platí aj pre vírivky.

Niektoré éterické oleje môžu tiež spôsobiť kontrakcie maternice, najmä počas prvého a druhého trimestra. Na tabuizovanom zozname: borievka, rozmarín a šalvia. To isté platí pre voľne predajné lieky a doplnky stravy obsahujúce tieto bylinné prípravky. Neužívajte ich bez predchádzajúcej konzultácie s pôrodníkom alebo pôrodnou asistentkou.

15 tipov na zdravé tehotenstvo

Pite viac vody

Počas tehotenstva vaša krv dodáva kyslík a základné živiny dieťaťu cez placentu a odvádza odpad a oxid uhličitý preč – čo znamená, že váš objem krvi sa zvýši až o 50 percent, aby ste zvládli všetky tieto aktivity navyše. Takže musíte piť viac, aby ste telo podporili. Pitie vody môže tiež zabrániť zápche, hemoroidom, únave, bolestiam hlavy, opuchom a iným nepríjemným príznakom tehotenstva. Zamerajte sa na 8 až 10 pohárov denne, a ak nemáte radi chuť, skúste pridať limetku alebo trochu ovocnej šťavy.

Jedzte potraviny bohaté na kyselinu listovú 

Okrem pitia 8 až 10 pohárov vody každý deň by ste mali zjesť päť alebo šesť dobre vyvážených jedál s množstvom potravín bohatých na kyselinu listovú, ako sú cereálie, špargľa, šošovica, pšeničné klíčky, pomaranče a pomarančový džús. Kyselina listová je rozhodujúca pre správny vývoj neurálnej trubice dieťaťa - ktorá pokrýva miechu - a je životne dôležitá pre tvorbu nových červených krviniek. Siahnite aj po prenatálnych vitamínoch, ktoré však určite konzultujte s lekárom, mali by obsahovať kyselinu listovú, vápnik a železo.

Jedzte ryby

Ryby majú vysoký obsah omega 3, čo je živina rozhodujúca pre vývoj mozgu. Deťom tiež pomáha k lepšiemu metabolickému profilu (ext. zdroj štúdia). Má to len jeden háčik: Niektoré druhy rýb obsahujú ortuť, ktorá môže byť toxická pre deti aj dospelých. Zamerajte sa na konzumáciu mastných rýb  (losos, makrela, sardinky, pstruh, sleď).

Povedzte áno svojej chuti – ale s rozumom 

Pravdupovediac, nikto nevie, prečo sa objavujú tehotenské chúťky. Niektorí odborníci tvrdia, že ide o prirodzený spôsob, ako poskytnúť nastávajúcej mame živiny, ktoré jej môžu chýbať. Iní hovoria, že ide o emocionálnu záležitosť, ktorú poháňajú hormóny alebo vaša nálada. Bez ohľadu na to, pokiaľ sa stravujete celkovo zdravo, je zvyčajne v poriadku podľahnúť svojim chúťkam. Len si dávajte pozor, aby ste obmedzili porcie – nezjedzte celú tú zmrzlinu naraz! – a zistite, ktorým pochutinám sa vyhnúť. 

Oddýchnite si

Možno si teraz myslíte, že ste zaneprázdnení, no akonáhle príde bábätko, budete mať pre seba ešte menej vzácnych chvíľ. Uistite sa, že spíte aspoň osem hodín v noci, a ak trpíte poruchami spánku, zdriemnite si počas dňa. Ak sa situácia nezlepší, navštívte svojho lekára.

Prečítajte si o popôrodnej depresii

Pravdepodobne ste už počuli o popôrodnej depresii, no možno ste nevedeli, že podľa March of Dimes (ext. zdroj štúdia) má 10 až 20 percent budúcich mamičiek počas tehotenstva príznaky depresie. To môže zvýšiť riziko predčasného pôrodu. Ak sa cítite nevysvetliteľne smutní, nahnevaní alebo vinní – alebo ak stratíte záujem o činnosti, ktoré vás zvyčajne bavia, alebo príliš spíte – povedzte to svojmu lekárovi. Terapia, podporná skupina, antidepresíva (v závažných prípadoch) alebo kombinácia týchto troch pravdepodobne pomôže.

Buďte opatrné a navštívte lekára

Tehotenstvo môže byť mätúce, najmä ak čakáte bábätko prvýkrát. Ako viete, ktorá bolesť je normálna a ktorá nie? Lekára by ste mali určite kontaktovať, ak máte niektorý z týchto príznakov:

  • Bolesť akéhokoľvek druhu
  • Silné kŕče
  • Kontrakcie v 20-minútových intervaloch
  • Vaginálne krvácanie alebo silný výtok
  • Závraty alebo mdloby
  • Dýchavičnosť
  • Búšenie srdca
  • Neustále nevoľnosť a vracanie
  • Problémy s chôdzou, edém (opuch kĺbov)
  • Znížená aktivita dieťaťa

Milé budúce mamy! 9 mesiacov je veľmi dôležitý čas pre vás a vaše dieťatko. Vytvárate puto, ktoré bude trvať celý život. Tvoríte nového človeka a ste za neho zodpovedné. Aj to, ako sa cítite je pre dieťatko dôležité. Nepodceňujte akékoľvek príznaky, ale užite si tento vzácny čas spolu v pokoji. 

Zdroj: www. parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: