Zdravé tehotenstvo a kyselina listová
Pri nedostatku kyseliny listovej sa uvádza zvýšené riziko potratu v prvých týždňoch tehotenstva, predčasný pôrod, riziko zníženej pôrodnej hmotnosti u dieťaťa.
Tehotenstvo a kyselina listová
Narodenie zdravého dieťaťa závisí predovšetkým od zdravotného stavu matky, od zníženia vplyvu vonkajšieho prostredia a samozrejme od genetických danosti. Sú však určité postupy, kedy je možné znížiť riziko výskytu vrodených chýba. Jedným z nich je aj užívanie kyseliny listovej pred otehotnením a prvé mesiace tehotenstva.
Kyselina listová je jedným z vitamínov zo skupiny B, konkrétne B9. Nachádza sa v prírodnej forme v rastlinách. V opakovaných klinických štúdiách bolo dokázané, že pôrod dieťaťa s vrodenou chybou neurálnej trubice (rázštep chrbtice) sa znížil až o 70%, ak ženy dostavali 400 mikrogramov kyseliny listovej denne pred otehotnením a počas prvých mesiacov tehotenstva.
Kyselina listová sa pred vstrebávaním z čreva musí zmeniť a organizmus ju vstrebáva sa už v zmenenej forme.
Asi polovica žien však nedokáže kvôli enzýmovej aktivite túto zmeny vykonať úplne.
Čo spôsobuje nedostatok kyseliny listovej u plodu
- Najčastejším prejavom je ľudovo nazývaný rázštep chrbtice. Ide o rázštep nervovej trubice s poškodením miechy a mozgu. Tento stav sa vyvíja medzi 17.- 30. dňom tehotenstva, kedy žena často ani nevie, že je tehotná.
- Ďalej sa môžu vyskytnúť vrodené chyby srdca, poruchy vývoja močového mechúra, končatín, rázštep perí a podnebia.
- Pri výraznom nedostatku sa môže vyskytnúť aj chudokrvnosť, pretože kyselina listová je potrebná na tvorbu červených krviniek.
- Pri nedostatku sa taktiež uvádza zvýšené riziko potratu v prvých týždňoch tehotenstva, predčasný pôrod, riziko zníženej pôrodnej hmotnosti u dieťaťa.
Jej presný účinok na prevenciu vrodených defektov nie je objasnený.
Kyselina listová podporuje rast a vývoj buniek, ako aj v tvorbu tkanív u plodu.
- Najviac kyseliny listovej obsahuje zelenina, pečeň (kuracia a morčacia), celozŕnne výrobky, obilniny, niektoré druhy ovocia.
- Najbohatším zdrojom sú kvasnice.
- Zo zeleniny najviac kyseliny listovej obsahujú paradajky, reďkovka, špenát, pór, sója, fazuľa.
- Z ovocia maliny, melón, čučoriedky.
Vitamín je citlivý na teplo a kyslík prítomný vo vzduchu. Preto je najlepšie konzumovať ovocie a zeleninu tepelne neupravené alebo upravené na pare. Obilniny je vhodné konzumovať vo forme cereálií.
Niektoré potraviny sa obohacujú kyselinou listovou, napr. rastlinné maslo Flóra (0,1mg/100g), džúsy, jogurtové nápoje a cereálne výrobky. Obsah kyseliny listovej v strave je potrebné zarátať do celkového príjmu.
Ako užívať kyselinu listovú
Ak si žena nedokáže zabezpečiť denný prísun potrebného množstva kyseliny listovej stravou, je potrebné doplniť formou tabliet. V lekárňach je vitamín voľne dostupný pod názvom Acidum folicum. Denná dávka pre dospelého človeka je 400mikrogramov (=0,4mg). Tehotným ženám sa odporúča sa denne prijať 0,6 až 0,8mg kysliny listovej 4 týždne pred plánovaným otehotnením, ďalej hlavne prvé tri mesiace tehotenstva je odporúčaná dávka 0,4mg.
V každom prípade je potrebné, aby kyselinu listovú užívala tehotná žena, ktorá už porodila dieťa s vrodenou vývojovou chybou, žena trpiaca cukrovkou a uživajúcou antiepileptiká. U žien stravujúcich sa vegetariánsky 5 rokov je nedostatok kyseliny listovej, preto by je taktiež mali dopĺňat.
Nezabúdajte:
- V prípade, že užívate multivitamínové prípravky pre tehotné, poraďte sa so svojím lekárom o nutnosti užívania kyseliny listovej resp. o jej dávkovaní.
- Rovnako ak užívate akékoľvek iné lieky, o užívaní kyseliny listovej sa poraďte s lekárom.
- Účinky kyseliny listovej sa môžu vzájomne ovplyvňovať s liekmi na liečbu epilepsie, tuberkulózy, sulfónamidmi.
- Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalový leták.