Starosti tehuliek: Narástli mi nohy

Redakcia | 9. december 2023
Starosti tehuliek: Narástli mi nohy

S opuchmi nôh sa stretne prakticky každá tehotná žena, hlavne k večeru. Pokiaľ je všetko v poriadku, do rána tieto opuchy spravidla vymiznú.

Za opuchy dolných končatín môžu hlavne zmeny v krvnom obehu a zvýšená záťaž obličiek. S pokračujúcim tehotenstvom rastie objem krvi cirkulujúci v tele matky, čo kladie zvýšené požiadavky na obličky, ktoré ju musia prečistiť. Zvýšená záťaž obličiek smeruje k menej dokonalému filtrovaniu odpadových látok z krvi, k zadržiavaniu tekutín v tele, k vzniku opuchov, a dokonca k zvyšovaniu krvného tlaku

V lete to majú tehotné ženy náročnejšie

Situácia sa zhoršuje v lete, keď vplyvom tepla dochádza k rozšíreniu ciev a následnému zhoršeniu odtoku krvi predovšetkým z dolných končatín. Vtedy sa môžu objaviť dokonca aj opuchy na prstoch rúk, hlavne ak ich žena máva zvesené nadol. Nepríjemný je pocit ťažkých nôh, ktorý však možno odstrániť zmenou polohy, prechádzkou a precvičením končatín. Skúste krúžiť členkami a hýbte prstami, aj keď sedíte, alebo ležíte.

Taktiež pomôže osprchovanie nôh vo vlažnej vode, ktorú možno pozvoľna ešte o čosi ochladiť – teplota by mala byť vždy vnímaná ako príjemná. Používať úplne studenú vodu je nevhodné. 

Pokiaľ sú opuchy bolestivé a počas dňa nemiznú, určite sa poraďte s lekárom. Môže ísť o prejav komplikácii: preeklampsie. 

Zväčší sa noha v tehotenstve?

Nielen počas tehotenstva, aj ale po pôrode môžete zaznamenať  že vás tlačí topánka. Až 60 percent žien priznáva, že sa im po pôrode noha "zväčšila". Prečo je to tak? Väzy celého tela sa počas 9 mesiacov tehotenstva uvoľnia a rozšíria. Platí to aj o nohe, najmä o klenbe. U niektorých žien ide o trvalú zmenu, u iných sa to časom upraví. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: