Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,656 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • tretia sekcia

    , Autor: wampirelka33

    Dobry den,chcela by som sa opytat ci je mozne mat tretie dietatko po dvoch tehotenstvach s preeklampsiou a sekciou.Od posledneho porodu uz presli 2 a 3 mesiace.Prve dietatko sa narodilo v roku juni 2009 mesiac pred terminom a to druhe sa narodilo v novembri 2010 2 tyzdne pred terminom. Je medzi nimi 1 a pol rocny rozdiel.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    doporučovaná doba medzi dvoma cisárskymi rezmi sú 2 roky, teda z tohto pohľadu je všetko v poriadku. Pred otehotnením a teda potenciálne 3 sekciou si je však nutné uvedomiť všetky riziká, ktoré môže so sebou prinášať tehotenstvo po 2 predchádzajúcich operačných pôrodoch.

  • sekcia

    , Autor: steva

    Dobry večer chcem sa opytať či mi može primar zamietnuť sekciu aj ked mam vyplatenu sterilizaciu hned pri porode.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    závisí od toho či máte indikáciu na ukončenie pôrodu cisárskym rezom alebo nie a o akú indikáciu ide. Ak nemáte je opodstatnené zvážiť po vaginálnom pôrode laparoskopickú sterilizáciu.

  • sekcia

    , Autor: steva

    Dobry den chcem sa opytať som po cisarskom reze 2009 teraz som znovu a tehotna a atentokrta som sa rozhodla aj pre sterilizaciu nakolko už nechcme viac deti bude aj tento porod ukončeny cisarskym rezom . Dokt. mi vravi že ano ak mam starch so spontanneho porodu ale ja si myslim že je to primar zamietne. Nakolko si ani netrufam rodiť spontanne. Nakolko mi bude robena hned aj sterilizacia asi. Može jej to primar zamietnuť.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    teoreticky môže primár rozhodnúť, že budete rodiť vaginálne ale na väčšine pracovísk sa rešpektuje prianie rodičky.

  • Tretia sekcia

    , Autor: fedina1

    Dobry den.
    Chcela by som Vas velmi pekne poprosit o radu.
    Kedze mam za sebou dva cisarske rezy (prvy akutny a druhy kvoli prvemu), je mozne mat aj treti? Su tam velmi vysoke rizika?
    Pocas prvych dvoch tehotenstiev som nemala vobec ziadne problemy, ani po porodoch, momentalne som zdrava.
    Moj gynekolog mi totiz uz dalsie tehotenstvo kvoli prilis velkemu riziku neodporuca.
    Vopred velmi pekne dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň
    na túto otázku sa názory veľmi líšia, niektorí doporučujú cisársky rez 2 krát a dosť, iný vidia problém len vo zvýšenej starostlivosti a rizikovej gravidite. Môj osobný názor je, že ak dieťatko veľmi chcete tak to skúste no musíte si uvedomiť, že pôjde o rizikovú graviditu. Bol by vhodné ultrazvukové vyšetrenie maternice, zobrazenie jazvy a zmeranie jej hrúbky. Následne potom častejšie kontroly počas tehotenstva a samozrejme plánovanie pôrodu cisárskym rezom pred termínom pôrodu aby nedošlo k nástupu kontrakčnej činnosti, ktorou by sa maternica mohla v mieste jazvy roztrhnúť. Takáto ruptúra maternice je dnes už pomerne zriedkavá, vďaka dobrej zdravotnej starostlivosti.

  • Cisarsky rez

    , Autor: anulik1

    Dobry den, v marci 2011 som podstupila operaciu (nie laparoskopicky), pri ktorej mi vybrali cystu a 2 myomi (jeden bol na stene maternice). Teraz som v 23. tyzdni tehotenstva, termin mam na zaciatku maja. Chcela by som sa spytat, ci budem musiet rodit cisarskym rezom. Pytala som sa mojej gynekologicky, ktora vsak nie je porodnik, podla jej nazoru by som mohla rodit prirodzene. Viem, ze zalezi od toho, ako sa bude jazva spravat pri zvacsovani brucha, ale vsade citam, ze po sekcii sa odporuca dalsie tehotenstvo tak po 2 rokoch a potom je mozny prirodzeny porod. U mna to bude len rok a mesiac od operacie. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň prajem,
    po sekcii sa odporúča ďalšie tehotenstvo po dvoch rokoch preto, že pri sekcii ide o kompletné narezanie prednej steny maternice vo všetkých vrstvách. Pri myomectomii ide len o "vylupnutie" myómu podľa jeho uloženia z jednotlivých vrstiev. Nedá sa teraz povedať či to bude sekcia, nie je to jednoznačné, je možné, že porodíte prirodzene, Bude samozrejme nutné sledovať hrúbku jazvy ak bude vobec rorzoznatelná.

  • hojenie hradze

    , Autor: alenakmet

    dobry den som 8 den po porode po forcepse. mam pocit tahania stehou az palenia. je to normalne? ani chodit nemozem lebo mam pocit ze sa mi to roztrha. kedy vypadaju stehy.

    Odpovedá: Gynekológ

    kovéDobrý deň,
    ťažko takto na diaľku posúdiť. Mal by to vidieť lekár, posúdiť či sa Vám stehy nezapálily, neopuchlo to alebo nedochádza k zhoršenému hojeniu. Doporučujem aspoň do najbižšej návštevy lekára sedacie repíkové kúpele. Stehy vypadávajú na 7-14 deň.

  • druhe tehotenstvo

    , Autor: Katy30

    Dobry den, porodila som mrtve dieta v 34.tyzdni. Dovod intrauterinna asfyxia, bez uzla a omotania pupocnej snury. Porod bol bez komplikacii, nebola som nastrihovana ani sita, ziadne komplikacie ani tazkosti nemam. Strasne tuzime po druhom dietati, kedy by ste mi odporucali znova otehotniet?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    to ma mrzí, závisí veľmi na vašom psychickom stave. Z medicínskeho hľadiska je obdobie šestonedelia, teda obdobie 6 týždňov od pôrodu, čas za ktorý sa vaše telo "vráti do normálu". Potom ako začnete menštruovať pravidelne môžete aj otehotnieť. Niektorí odborníci doporučujú po pôrode či potrate minimálnu pauzu 3 mesiacov.

  • nazry

    , Autor: odbornik6

    Dobrý vecer. Chcela by som sa opýtat na vas nazor. Bola som prvorodicka, do 25r, tehotenstvo prebiehalo v poriadku. Vsetky testy pocas tehotenstva dopadli dobre. V 41t mi dietatko zomrelo v bruchu trom. pup.snury. Porodila som mrtve dieta 3 dni mi porod vyvolavali. Nasadili mi parlodel, kt. som dobrala. Po porode som 4 a pol týzdna. Ocistky prebiehali v poriadku. Týzden som krvacala, dalsi týzden bola farba hneda a na 3t sa zmenili na zlte. No teraz som 4 a pol t po porode a uz 5 den mam znova krvacanie. Intenzita bola prve 4dni rovnaka, bez bolesti, krv jasna cervena a tmava cervena trochu krv. zrazenin, za den pol dc krvy/cize nie silne krvacanie, dnes sa mi spustila krv riadne. Citila som slabi zapach z vnutra, ale akoby mi to ustupilo. Bolesti ziadne, sem tam ma pichlo pod bruchom...moze to byt uz prva menstruacia? alebo zapal? alebo je to stale cistenie? Dalsi vec na kt. sa chcem opýtat su vnutorne stichy. Este stale ich mam. Vidim si ich po sprchovani ked sa pozriem zrkadlom, normalne sa tlacia vonku a trcia. Mali by sa vstrebat no nevyzera to tak, na kontrole mi moj gyn. vytiahne? somuz z vnutra zahojena po týchto týz. aj napriek tomu ze mi nit stale trci? A dalsia vec, ak som aj ja a aj moj manzel zo zdravotneho a zaroven aj psychyckeho stavu aj napriek tomu co sa stalo v poriadku, ci mozme po sesonedeli ak je to mestruacia sa pokusit o dasie babatko. Je uz maternica dost pripravena po tých 6-8t na tehotensvo? dakujem velmi pekne na zospovedanie vsetkých otazok.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    čo sa týka krvácania môže naozaj ísť o menštruáciu, ale vzhľadom na intenzitu a to, že ste spomínali zápach bolo by vhodné kontrolné ultrazvukové vyšetrenie, či je dutina maternice prázdna. Stehy v episiotomii sa štandardne používajú vstrebateľné, nepoznám pracovisko kde si stále používali nevstrebateľné stehy, ak náhodou ide vo vašom prípade o stehy nevstrebateľné, prípadne, že ich telo nevie vylúčiť je potrebné ich odstániť aby nedošlo k infekcii a vrastaniu stehov - taktiež je nutná návšteva gynekológa. čo sa týky pauzy na ďalšie tehotenstvo, bolo by vhodné počkať od pôrodu min. 3 mesiace kým sa maternica úplne "zregeneruje".

  • počet USG vyšetrený počas tehotnosti

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den, chcela by som vás poprosit o radu, som 4.tyždni tehotenstva a mam za sebou 1x USG vyš. kde ešte embryo nebolo vidiet. Krvny test na HCG mam 619, môj gynekolog mi chce urobit dalšie USG vyš. Čo si myslíte o vykonavani USG v tak skorý čas ? Prosím, ak sa da, odpíšte čím skôr. S pozdravom Júlia

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    v tomto prípade má sono vyšetrenie určite význam, nemusíte sa obávať, embryu neuškodí.

  • šitie po pôrode

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcem sa opytať ešte stale tak ženy bolí šitie po epiziotomii,rodila som pred 18r nastrih som necitila a mala som dieťa 2.70 podla mna uplne zbytočny rutinny zasah to bol,zašival ma bez injekcie aj ked som opakovane o to prosila na tu bolesť neviem zabudnuť ,mam traumu z toho aj dnes a svojej dcere vravim nech nechce mať deti dokym toto budu robiť ,ostala som tehotna 2krat ,chcela som to koli šitiu dať preč,nedala som lebo manžel bol zasadne proti,triasli sa mi nohy od strachu pred porodom ,lekar ktory mal službu mi 2hodiny pred porodom oznamil že on radšej strihne aby neboli problemy,ale šiel spať a ja rodila bez neho sestru som prosila nech ho nevola narodilo sa mi dieťa skoro 4kilove a bez nastrihu,lekar prišiel ked bolo po porode a len povedal že nemam žiadne zranenia,ale nedovolim aby toto prežila moja dcera stale sa tak šije ??????moja neter rodila pred pol rokom a povedala to čo ja tvrdim stale pôrod je nič proti šitiu ,pani doktorka kedy sa to zmení a ženy nebudu tak tyrať ,,prepačte ja keby som vedela čo ma čaka pri prvom, nemam deti nikdy ,neviem sa z dcery tešiť ani teraz

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň prajem,
    neviem kde ste rodili ale pri pôrode sa bežne používajú analgetiká, či už lokálne alebo v podaní epidurálu. Epidurálna anestéza má práve z tohto pohľadu opodstatnenie, zvlášť u žien ktoré idú rodiť prvý krát. Čo sa týka episiotómie, u nás je to tak, že štandardne sa episiotomia nerobí každej pacientke, no na druhej strane ak hrozí, že by sa hrádza roztrhla tak sa strihne. Je to vždy na posúdení pôrodníka, ako sa v tej chvíli rozhodne, ako pôrod progreduje, aké sú anatomické pomery panvy a veľkosť dieťatka.

  • sekcia

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, chcela by som sa opytať či je indikaciou na sekciu aj ochorenie obličiek ktroe som prekonala pred 6 rokmi, teda tubointersticiálna nefritida, prve som rodila sekciou z inych dovodou, a može byť vysoky tlak 150/100 predzvesťou tej choroby dodnes som sledovana a do akeho týždna treba zdokladovať papier že nemože byť spontanny porod.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    samotné ochorenie obličiek nie je indikáciou na ukončenie pôrodu cisárskym rezom, samozrejme ak sa k tomu pridruží hypertenzia - vysoký tlak, prípadne aj opuchy, a ste po cisárskom reze v minulosti, pravdepodobne bude pôrod ukončený cisárskym rezom. Po 36. týždni si začnite papiere vybavovať.

  • bellova obrna

    , Autor: odbornik6

    chcela by som sa poradit,mam 3 tyzdne do porodu a pred 3 dnami som dostala bellovu obrnu tvare,je dobre s touto diagnozou rodit prirodzene alebo je lepsie cisarskym rezom?mam pocit ze nebudem mat dost sil tlacit pri porodnych bolestiach.dakujem zaa odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    závisí od stupňa postihnutia. Doporučujem požiadať vášho rajónneho neurológa aby sa vyjadril k spôsobu vedenia pôrodu.

  • Indukcia porodu

    , Autor: Baculko

    Dobrý den, som v 39týždni a na poradni ma pani doktorka objednala na buduci týžden na indukciu porodu nakolko bábo je dost velke , potvrdzuje to aj ultrazvuk ktorý mi robili, dietatko by malo vážit okolo 4kg, ine tažkosti niesu okrem miernych opuchov noh, a noci ked už koli velkemu brušku mam problem aj spat. Chcem sa preto opýtat či to nieje problem ak budem rodit klasickým sposobom, ktorý bude vyvolávaný ak je dietatko trošku väčšie, či ma nejaký vpliv velkost bábätka na somotný porod, viem že váha je len približne ale aj tak mam troška obavy. Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    všetko sa uvidí počas prvej doby pôrodnej, ako bude postupovať pôrod a ako sa budete otvárať. Indukcia pôrodu nie je nič, čo by mohlo dieťatku uškodiť. Navodí kontrakcie a spustí sa pôrod. Na veľkosti dieťatka nezaleží, zavisí to od rozmerov vašej panvy ako bude pôrod pokračovať, indukujú sa aj malé aj veľké bábätka :)

  • Streptokok

    , Autor: marita27

    Dobrý deň, som v 39 týždni a vyšetrenie u gynekológa mi potvrdilo streptokoka. Doktor mi povedal, že kvôli tomu mi budú 4 hodiny pred pôrodom podané antibiotiká do žili, aby bábätko pri prechode pôrodnými cestami nedostalo zápal pľúc. Mám však obavy, čo ak mi to nestihnú pichnúť v čase, po prípade to nezaberie a bábätko to predsa len dostane. Nebola by v tomto prípade lepšia a bezpečnejšia sekcia? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    určite nie! Vo väčšine prípadov sa to stihne, a ak by sa aj nestihlo ide o prevenciu. Chápem však vaše obavy ale v tomto prípade sú neopodstatnené, ak by sa nestihli podať antibiotiká vám podajú sa potom priamo dieťatku.

  • uvoľnené svalstvo

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, som 3.5 mesiaca po pôrode vaginalnom. Po treťom. Menštruáciu zaťiaľ nemávam. Pekne sa kojíme. Môj problém je asi uvoľnená pošva. Stále mám pocit tlaku od spodu aj mi tam po náročnom dni niečo vykuka. Ako keby nejaký balonik. Čo to môže byť a dá sa s tým niečo urobiť? Unik moču nemám. Ani iné problémy.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    je možny prolaps pošvových stien - teda pokles. Je nutné vyhľadať lekára, ktorý by zvážil prípadné operačné riešenie ak to bude nevyhnutné. Nájdite si na internete dovtedy cviky na posilovanie panvového dna.

Otázok: 157