Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,544 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otazka

    , Autor: katarina26

    Dobry den dakujem,za odpoved...repik sa da kupit v lekarni? a nie je lepsi harnacek? Rodila som druhy krat spontanne na vyvolavacku 7dni po termine bez epi , porod trval od zaciatku kontrakcii 3,5h..po narodeni malej nastali kopmlikacie,potrhala som sa vnutri( neviem ci to bolo tym ze malo babatko vacsiu hlavicku) a nasledne stratila cca 600ml krvi,co mi ju museli nahradit v transfuziach v 4davkach...nastastie vsetko dobre dopadlo...dcerka mala vahu 3750g, ma uzivat prepart zelezo ferro folgama,ale zapeka ma,mam zapchu,poradte co na nu ? dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    obe bylinky su výborné, s repíkom mám však osobne lepšie skúsenosti, harmanček je skôr ideálny na dýchacie cesty. Doporučila by som skontrolovať krvný obraz cestou obvodného lekára či je ešte nutné železo užívať. Všetky preparáty spôsobujú viac či menej zápchu, preto by som v provom rade overila aké su hodnoty vášho hemoglobínu. Stolicu upravte stravou, viac tekutín, vlákniny, ovocia, celozrných prípravkou, dostatok pohybu a podobne.

  • Ovcie kiahne

    , Autor: paulinia

    Dobry den, som v 38tt a porod ocakavam kazdu chvilku..Chcela by som sa vsak opytat jednu otazku. Mam 3,5rocnu dcerku ktora chodi do skolky. V tomto case maju po skolke rozsirene ovcie kiahne. Preto sa chcem opytat ak by dcerka kiahne dostala ake je pre mna a pre babatko riziko. Ja som kiahne v detstve prekonala. Mam radsej dcerku so skolky odhlasit? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    zatiaľ ste vy aj plod chránená vašou imunitou z prekonaných kiahní v detstve, a novorodenec je nimi chránený do cca 3 mesiaca po narodení. Preto myslím, že zatiaľ nie je nutné dcérku odhlasovať zo škôlky.

  • Epidurálna analgézia

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na ohľadom epidurálnej analgézie (PEDA).

    Rozhodli sme sa pre pôrod s pomocou epidurálky. Mala som kontrakcie 2 dni. Počas prvej noci som sa otvorila len na 1 cm, rozhodli sme sa ísť späť domov. Druhý deň sme prišli do nemocnice a bola som otvorená už na 5 cm. Podali mi epidurál, potom oxitocín na rozbehnutie pôrodu a na mňa v ten okamih prišla strašná únava a uvoľnenie po tých dvoch dňoch spania-nespania, tak som si so súhlasom personálu ľahla na bok. Skoro som tam zaspala, keď sa okolo mňa zhromaždil personál, že bábo stráca ozvy. Dali mi kyslík. Doktor povedal, že malý má zakliesnenú hlavičku a musí urobiť cisársky rez. (dodnes spáva naboku s hlavičkou veľmi zaklonenou dozadu, ale to asi nemôže mať vplyv). Už nie v jednom prípade som sa stretla s tým, že keď podali epidurálku, stratili sa ozvy plodu a museli urobiť cisársky rez. Nevyznám sa síce do "lekárskych záležitosti", ale ako matka viem, že kým mi ju nepodali, kontrakcie som cítila a predýchavala, ako sme sa to na tehu kurze učili. Keď na mňa však prišla únava po jej podaní, ani neviem, či som mala kontrakcie, lebo som nič necítila a začala som dýchať plytko, ako keď idete zaspať. Myslím si, že som tým spôsobila, že k bábu sa dostávalo málo kyslíka a preto nastal ten problém (nehoborím o tej zakliesnenej hlavičke, ale o strate oziev plodu). Má to, čo si vnútorne myslím aj zmysel po odbornej stránke?

    Je to pre mňa veľmi dôležité, chceli by sme ďalšie bábo a ja mám tak veľký strach a cítim veľkú zodpovednosť voči nemu, že sa bojím otehotnieť. Pri prvom pôrode som nemala strach, len som sa tešila, ale keď prišla komplikácia a bábo stratilo ozvy, uvedomila som si, že ide aj o jeho život a stašne ma to vydesilo. Keď som išla na operačku, bola som už otvorená na 8 cm, tak mi to bolo ľúto. Myslím, že by som to zvládla aj bez epidurálky, aj keď kontrakcie boli bolestivé, ale dobre som to znášala...

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ide o veľmi diskutovanú tému, je pravda, že po podaní epidurálnej anestézy môže v dôsledku poklesu tlaku dôjsť k poklesu oziev plodu, no ide zväčša o prechodnú záležitosť. Práve preto sú rodičky po podaní EDA vždy monitorované. Závažný pokles oziev ako to bolo vo vašom prípade je veľmi zriedkavý a je veľmi pravdepodobné, že išlo o kombináciu faktorov, ktoré to mohli spôsobiť a nešlo výlučne o podanie EDA. O tom, že by bol pokles oziev spôsobený podaním EDA sa dá hovoriť však len vtedy,ak sa tento pokles objavi tesne po podaní dávky, cca do 10 minút po podaní. Spomínate Oxytocín, preto mi z toho výplýva, že išlo skôr o hypoxiu dieťatka, ktorá súvisela s navodením kontrakcie. Je to omnoho viac pravdepodopbné ako to, že by stratu alebo pokles oziev vyvolala EDA. Navyše k tomu pridružené nesprávne naliehanie hlavičky, vytvára veľmi reálny predpoklad pre ukončenie pôrodu cisárskym rezom, a ani vy ani nikto to nemohol ovlyvniť. To sú bohužial komplikácie pôrodu.
    Čo sa týka ďalšieho pôrodu, je to otázne. Dôležitú úlohu zohráva psychika, preto ak nedôverujete epidurálnej analgézii, tak si ju nedávajte, určite pôrod zvládnete aj bez nej. Aj keď ja osobne ju považujem za bezpenú a rodičkám ju odporúčam.

  • dojcenie a krvacanie

    , Autor: katarina26

    Dobry den,som 14dni po spontannom porode,kolko dni by malo trvat krvacanie? lebo ja uz nekrvacam,len mam taky vytok,dojcim .....a este otazka,mozem si dat na ranu po siti tam dole calciovu mast na rxchlejsie hojenie,a kolko krat denne? dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    krvácanie po pôrode je veľmi individuálne. To, že nekrvácate je v poriadku. Na ranu po šití si pripravte repíkové sedacie kúpele.

  • k predchadzajucej otazke

    , Autor: steva

    Pani dr. trošku nerozumienm vašej odpovedi ( ale ak sa k tomu pridruží stav po cisárskom reze ) ako ved to sa zisti až po porode nie no po predchadzajucom ma museli cievkovať lebo som mala neskutočne bolesti a vycievkovali 1,5 l moču. a to im mam ako predložiť.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    znamená to, že ak pôjdete teraz rodiť budete vedená ako stav po cisárskom reze v minulosti (pri vašom prvom tehotenstve), preto je veľmi pravdepodobné, že bude pôrod vzhľadom na všetky okolnosti (ochorenie obličiek, stav po cisárskom reze, žiadosť o sterilizáciu) ukončený cisárskym rezom.

  • Ako budem rodiť

    , Autor: steva

    Dobry den chcela by som sa Vas opytať či je normlane ak mam v 23 tt CS 1, a čo to znamena dufam že sa neotvaram. A ešte kedže som po prekonanej diagnoze N 10 z nefrologie sa vyjadrila lekarka že odporuča sekciu kedže aj v predch. tehotensvte som od 36 tt mala preeklamsiu a ukončili mi tehot. cisarskym rezom, moja gynekologička sa vyjadrila že jej papier z nefrolog. netreba tak neviem ako mam tomu rozumieť a nakolkosi podavam aj žiadosť na sterilizaciu unas sa to robi pri sekcii alebo laparoskopicky. Ale cisarskym rezom je to rozhodne lacncejšie tak mam tomu orzumieť že aj tak pojdem cisarskym rezom ked nepotrebuje papier z nefrologie. Aj po porode som malal problem y s obličkami.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    je veľmi pravdepodobné, že budete rodiť cisárskym rezom. Samotná nefritída nie je indikáciou na ukončenie pôrodu cisárskym rezom, ale ak sa k tomu pridruží stav po cisárskom reze a žiadosť o sterilizáciu nemyslím si, že by bol dôvod nevyhovieť vašej žiadosti.

  • myóm a pôrod

    , Autor: terka27288

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť na Váš názor na pôrod s myómom. Mám 25rokov, je to moje prvé tehotenstvo a som práve v 31.týždni tehotenstva a myóm má 8x7cm lokalizovaný v dolnom segmente na pravej hrane maternice. Pôvodne bol intramurálny teraz už neviem ako sa posunul a či sa vôbec mohol. Na poslednom sone (t.j.v 30.týždni) je bábo v polohe hlavičkou a hlavička je pod myómom. Odporučili by ste cisársky alebo normálny pôrod? Predstavuje takýto myóm nejaké riziko pre bábo? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    závisí od toho aký bude ultrazvukový nález v termíne pôrodu, aký bude veľký myóm a ako bude uložené dieťatko. Je možné, že takto veľký myóm bude tvoriť prekážku v pôrodných cestách a bude nevyhnutné ukončiť pôrod cisárskym rezom.

  • správa

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, chcem sa spýtať čo znamená toto v správe z poradne v 38tt: hrdlo sakrálne, dĺžky 2,5cm , kanál zatvorený, hlavička hmatná cez prednú klenbu. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    znamená to, že váš vaginálny nález je ešte nezrelý a nič nenaznačuje tomu, že v najbližších dňoch porodíte. Všetko je v poriadku.

  • problém s otvorením pôrodných ciest a zmaknutim krcka maternice

    , Autor: eva666

    Dobrý deň p.doktorka,


    termín pôrodu som mala 12.1.2013 avšak do dnešného dňa sa mi nepodarilo porodit,otvorená som na 1cm porodne cesty su stale tvrdé,dnes sa lekár rozhodol pre aplikáciu ovestinu na zmaknutie pôrodných ciest aby mohol pôrod vyvolat.
    2x denne dieťa sledujú na ctg monitore a 2x do tyzdna robia sono na prietoky a stav placenty a plodovej vody. Podľa lekárov je všetko v poriadku,výsledky ukážkové,len plodovej vody je už menej a placenta stav III ale že to je normálne keďže už som 42tt.
    ja sa len bojím o dieťa,či mu tam je dobre,respektíve či to prenasanie nie je problém s dieťaťom,ktorý sa na sledovaných parametroch nemusí ukázať.už som na nervy,keďže stale sa tu stiredaju baby s ktorými sme chodili do poradne a termín mali buď rovnaký takmer alebo neskor a už majú detičky a ja stale nič,len sa trápim,pretože sa o dieťa bojím.
    Chcela by som radu,či to prenasanie dieťaťu neuškodí a či nemáte skúsenosť s ovestinom na zmakcenie pôrodných ciest,resp.či mi neviete niečo poradiť s čím by som si pomohla.
    babske recepty už nechcem,nezabrali a to som bola akčná tehulka,čo ma este plasili aby som to neprehanala,lebo porodim predčasne. Inak mňa moja mamina tiež prenášala 2tyzdne.

    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    systém monitorovania a sledovania stavu plodu je v poriadku, a je aj rozumné, že sa začalo s indukciou pôrodu. Tá sa môže niekoľko krát opakovať. Ak je dieťatko takto dôkladne sledované nemusíte sa obávať, doriešenie vášho stavu je otázkou najbližších dni. Držím palce

  • je to začiatok pôrodu?

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, poslednú poradňu som mala ešte u svojho lekára 10.1.kedy bola bránka zavretá a kŕčok neskrátený, posledný uzv v 30tt, teraz som v39tt a dieťa cítim veľmi nízko, pridalo sa pichanie v podbrušku, na bokoch ako keby svalovica a biely výtok.pichanie hlavne keď chodím alebo stojím.môže to byť začiatok pôrodu? Bojím sa aby som niečo nepremeškala, napr.si nevšimnem odtok vody ak by odtekala po kúskoch alebo také niečo..ďakujem za odpoveď ak sa samozrejme dá na moju otázku odpovedať :)

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    čím viac sa blížite k termínu pôrodu tak tým častejšie sa môžu objavovať bolesti, tvrdnutie bruška, bolesti krížov. Ak máte normálne množstvo plodovej vody tak by ste si jej odtok určite všimli, biely výtok je v tehotenstve bežný, možno išlo o odtok hlienovej zátky. Myslím, že zatiaľ nič nepremeškáte ak ešte chvíľu počkáte. Počkajte si na pravidelné kontrakcie cca v 7 minútových intervaloch, prípadne na odtok plodovej vody. Ak by ste slabšie vnímali pohyby plodu alebo začali krvácať treba ísť na pôrodnicu okamžite. Držím palce a veľa šťastia pri pôrode!

  • Hemeroidy

    , Autor: sillvia1

    Dobrý deň chcem sa spýtat máme vrodené hemeroidy v rodine, som v tehotná v 32 týždni. Od začiatku mam problemy s hemeroidami, teraz už som v takom štádiu že užívam lieky detrolex lebo moje hemeroidy aj krvacaju,ked ich prestanem uživat hemeroidy sa mi vrátia. Chcem sa spytat či moj porod nebude komplikovany kvoli mojim hemeroidom, ja nemožem vobec tlačit, pretože ako náhle trocha zatlačim tak hned mam hemeroidy. Mam nárok na cisársky rez?Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    ak sú hemoroidy závažné je potrebné zvážiť vedenie pôrodu. Bude to asi na zvážení pôrodníka, ktorý podľa aktuálneho nálezu rozhodne, prípadne sa poraďte v rámci tehotenskej poradne po 36 týždni gravidity v nemocnici kde budete rodiť. Užívajte ďalej Detralex.

  • krvácanie po pôrode

    , Autor: lanvin

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je normálne, že som 17 dní po pôrode a stále krvácam. Prvé 2 týždne som krvácala normálne na 14 deň to zosilnelo, dokonca zo mňa vypadla väčšia zrazenina krvi.Na ďalší deň bolo krvácanie slabučké no dnes to opäť zosilnelo. Krv je jasnej červenej farby. Pri pôrode (rodila som klasicky) som mala problém s placentou nemohli sme ju dostať von, ale keď ju lekár kontroloval tvrdil, že je celá. Neviem či mám čakať celé šestonedelie, alebo mám navštíviť gynekológa skôr?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    krvácanie počas šestonedelia je normálne, môže trvať aj celých 6 týždňov no jeho charakter by mal byť skôr v podobe špinenia v dôsledku čistenia dutiny maternice-ide o tzv.lochie. Ak je krvácanie intenzívne, a jasne červenej farby je nutné vyhľadať lekára, a dať si urobiť ultrazvuk či neostala malička časť placenty vo vašej maternici.

  • tretia sekcia

    , Autor: wampirelka33

    Dobry den,chcela by som sa opytat ci je mozne mat tretie dietatko po dvoch tehotenstvach s preeklampsiou a sekciou.Od posledneho porodu uz presli 2 a 3 mesiace.Prve dietatko sa narodilo v roku juni 2009 mesiac pred terminom a to druhe sa narodilo v novembri 2010 2 tyzdne pred terminom. Je medzi nimi 1 a pol rocny rozdiel.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    doporučovaná doba medzi dvoma cisárskymi rezmi sú 2 roky, teda z tohto pohľadu je všetko v poriadku. Pred otehotnením a teda potenciálne 3 sekciou si je však nutné uvedomiť všetky riziká, ktoré môže so sebou prinášať tehotenstvo po 2 predchádzajúcich operačných pôrodoch.

  • sekcia

    , Autor: steva

    Dobry večer chcem sa opytať či mi može primar zamietnuť sekciu aj ked mam vyplatenu sterilizaciu hned pri porode.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    závisí od toho či máte indikáciu na ukončenie pôrodu cisárskym rezom alebo nie a o akú indikáciu ide. Ak nemáte je opodstatnené zvážiť po vaginálnom pôrode laparoskopickú sterilizáciu.

  • sekcia

    , Autor: steva

    Dobry den chcem sa opytať som po cisarskom reze 2009 teraz som znovu a tehotna a atentokrta som sa rozhodla aj pre sterilizaciu nakolko už nechcme viac deti bude aj tento porod ukončeny cisarskym rezom . Dokt. mi vravi že ano ak mam starch so spontanneho porodu ale ja si myslim že je to primar zamietne. Nakolko si ani netrufam rodiť spontanne. Nakolko mi bude robena hned aj sterilizacia asi. Može jej to primar zamietnuť.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    teoreticky môže primár rozhodnúť, že budete rodiť vaginálne ale na väčšine pracovísk sa rešpektuje prianie rodičky.

Otázok: 154