Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uzka posva - sekcia?

    , Autor: Passiontraveler.l

    Dobry den,
    Prosim Vas o radu/informaciu..Dnes som absolvovala prvu tehotensku poradnu v nemocnici, do porodu mam necely mesiac. Vyskytol sa u mna problem s genitalnymi bradavicami (hpv, nie herpes virus), tak som sa obavala sekcie no napriek tomu mi bolo povedane ze mozem rodit prirodzene, ale Pani doktorka mi povedala ze mam porozmyslat o sekcii (aj ked nieje zastancom sekcie) ale vzhladom k mojmu stavu, vraj som prilis uzka tam dole (+aj pocas tehotenstva aj aktualne som presla infekciami ze co je tiez dalsi varovny prst) aj vysetrenie najmensim zrkadielkom uz bolo problemove a bolestive, ale ze ajtak sa mam teda rozhodnut sama co dalej a som zufala - ci napriek tomu trvat na prirodzenom porode a ako vsade pisu posva sa “roztiahne” alebo sa teda priklonit k sekcii a obavat sa dlhsieho zotavovania? Pripadne odporucali by ste prirodzeny porod aj v takomto pripade?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to na individuálnom posúdení u každej ženy. Úzka pošva nie je indikáciou k cisárskemu rezu, ale je otázne, či bude pôrod postupovať a či sa nevyskytnú aj ďalšie pridružené komplikácie. Ak je však u Vás prítomný nález genitalnych bradavíc, podľa rozsahu výsevu je tiež na zvážení vedenie pôrodu. Ak sa však u Vás vyskytuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko komplikácií pri vedení pôrodu spontánne, je na zvážení plánovať vedenie pôrodu elektívnym cisárskym rezom. Najobjektívnejšie sa Vám však vedia vyjadriť priamo vyšetrujúci lekári, ktorí poznajú všetky informácie, výsledky vyšetrení, nález, ako aj ďalšie okolnosti.