Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Teploty

    , Autor: Patiik

    Dobrý večer, písala som vsm des ohľadom teploty a prsníka. Avšak teplota pretrváva 37,5 a začínam mst bolesti v ľavom podbrušku . Signalizuje to začínajúci zápal maternice? Alebo aké by som mala príznaky ak vy vomne niečo po pôrode zostalo a kvôli tomu vznikli teploty?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa pridružili bolesti v podbrušku a teplota pretrváva, navštívte nemocničné zariadenie, kde ste rodili. Áno, môže sa teoreticky jednať aj o endometritídu, ale príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Vysoké CRP po sekcii

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň, som 5. deň po sekcii, pričom včera som bola prepustená z pôrodnice domov. Bola to moja druhá sekcia, avšak nepamätám si, či som mala takéto problémy aj pri prvej. Brucho mám stále boľavé, avšak na 3. deň po sekcii sa mi objavili po prvej stolici (ktorá bola vo forme hnačky -1x) bolesti v podbrušku. Bolesti sú rezavé, mám ich pri močení, zhoršujú sa, keď mám plnší močový mechúr, príp. vetry, občas to cítim aj pri chôdzi. Myslela som si, že to môže byť z podráždenia, nakoľko cievkovanie bolo dosť bolestivé, a podarilo sa až na druhý pokus. Pri poslednej kontrole včera ráno, keď mi p. doktorka brucho trochu prehmatala, mi povedala, že miesto, kde ma to bolí je mierne napnuté. Keď som sa jej pýtala, či je to normálne, povedala mi, že je to rozrezané brucho, takže áno. Žiadne ďalšie vyšetrenia mi nerobili. U svojho gynekológa sa mám hlásiť o 7 dní. Po sekcii momentálne stále dosť krvácam, je to hlienovitý krvavý výtok, niekedy tmavočervený, ale aj svetločervený, a tiež zo mňa stále vychádzajú krvné zrazeniny. Teraz som si však na prepúšťacej správe všimla, že po odbere krvi deň pred prepustením som mala hodnotu CRP 60,17. O hodnotách CRP sa mi nikto v nemocnici nezmienil. Teplotu zatiaľ nemám, aj keď mám aj bolesti chrbtice, a včera večer som mala pocit vnútornej teploty (myslím, že to ale bolo skôr z únavy). Chcem sa teda spýtať, či je takáto hodnota po sekcii normálna alebo by som mala navštíviť svojho gynekológa skôr kvôli dôkladnejšiemu vyšetreniu. Nerada by som niečo zanedbala, a prišla k nejakému silnému zápalu. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hodnota CRP 60 mg/l je po cisárskom reze primeraná. Ste po pomerne rozsiahlom operačnom výkone. Mierny opuch v mieste rezu sa môže vyskytovať. Ak ne je prítomné začervenanie, či mokvanie rany, pripadne hnisavý výtok z rany, malo by to byť v poriadku. Spomínané očistky sú podľa opisu primerané. Odporúčam tzv. močenie skusmo, nečakajte až na nutkanie na močenie pri plnom močovom mechúry. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Porod kliešťami

    , Autor: Katarina133

    Dobrý deň. Prvé dieťa som rodila vaginálne.. počas pôrodu som sa veľmi pomaly otvárala, mala dole nepostupovala, krvacala som, povedali, že to majú pod kontrolou.. .. mala som vysoké teploty, podávali mi lieky na teplotu a podľa záznamov aj epipen.. nakoniec musela ísť dcéra kliešťami, ešte aj tvaroˇickou hore bola otočená.. po pôrode som bola 3dni na hadickach a liekoch. Po pôrode som mala veľké problémy ohľadom konečníka, a nemohla som dlho sedieť, dávali mi čipky na bolesť.. Môže to byt indikácia na sekciu? Čakáme druhé dieťa (po Jednom potrate a po IUI)a mám strach z pôrodu..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, febrilný pôrod, obrátená rotácia hlavičky a kliešťový pôrod sa vôbec nemusí opakovať pri druhom pôrode a nie je to indikácia na ukončenie tohto tehotenstva sekciou. Čo sa týka poranenia konečníka, neviem sa Vám takto objektívne vyjadriť. Je to skôr otazka na chirurga. Ak bolo poranenie konečníka rozsiahlejšieho charakteru a zanechalo následky, je možné uvažovať aj o sekcii. Je vhodné aj vyjadrenie chirurga. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Krvácanie v šestonedelí

    , Autor: Romana91

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať jednu vec,ktorá má znepokojuje. Som po druhom pôrode tri týždne. Porod bol cisársky rez. Všetko prebiehalo bez komplikácií. Krvácanie bolo prvé tri dni silnejšie no postupne sa intenzita znižovala a dva týždne po pôrode už bolo len také slabé a skôr hnedé no posledných pár dní je opäť červené. Nie je toho veľa,ide skôr o normálne krvácanie,niekedy je slabšie. Silnejšie sa objaví len po kojeni. Synček je plne dojceni. Kojim ho každé dve až tri hodiny no v noci sú prestávky dlhšie. Všade na internete som čítala,že už by som tri týždne po pôrode krvácať nemala. Preto som svoj problém konzultovala aspoň cez telefón s lekárom a on ma ubezpečil,že je to v poriadku. Ale ak by som veľmi krvácala alebo mala zrazeniny,tak mám prísť. No ja som taký neveriaci Tomáš a potrebujem si to overiť či je to naozaj po troch týždňoch ešte normálne mať krvavé ocistky? Nic iné má vôbec neboli,občas ma pichne v jazve,ale inak nic. Ešte ma napadla jedna vec a neviem či súvisí s krvácaním,no dva týždne po pôrode som dostala teploty a zápal prsníka, našťastie hneď po dni mi to všetko prešlo. Budem teda vďačná za vašu odpoveď. Ďakujem a pekný večer

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste šestonedielka, špiniť ešte môžete, hlavne počas a po kojení. Nemusíte sa znepokojovať. Ak bude špinenie alebo krvácanie pretrvávať viac ako 8 týždňov, alebo v prípade nejasností alebo ťažkosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dobry den

    , Autor: miriama81

    chcela by som sa opytat ci je to normalne som 2t po cisarskom dost ma boli v okoli pecene a mam aj teploty moze to byt aj nasledkom toho ze to bolo vsetko postlacane pocas tehotenstva brusko som mala velke.dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v tomto období vaše telo prekonáva rôzne zmeny, maternica sa postupne sťahuje a orgány v brušku sa postupne dostávajú na svoje miesto. Ak je však bolesť výrazná, či sa dokonca stupňuje je nutné navštíviť lekára.