Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, dcerka ma o mesiac 4 roky- cakaju nas coskoro testy na alergiu, urcite sa nieco najde- ja som silny alergik a ona mava niekedy bez priciny ( resp. nepoznanej ) koprivku a takisto precitlivelu pokozku, kychava rano, niekedy ma zacervenale ocka...lekar nam uz dopredu predpisal lieky, ktore dnes zacala brat- vo forme sirupu- 5 ml denne. Ide o Cetirizine. Je to Zyrtec inym menom? Moze sa brat dlhodobo?Tiez by som sa rada opytala- ci to moze pomoct napr. na seboreu, s ktorou ma dcerka maly problem posledny rok sem-tam ( trosinku vo vlaskoch a z toho zrejme stale suchsia, niekedy az popraskana kozicka za uskami ). Dakujem vam velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na seborhoeu to nepôsobí, pretože tam je iná príčina.
    Cetirizin je látka, Zyrtec je firemný názov lieky s týmto obsahom.

Podobné otázky

  • Okamžitý vysyp po mlieku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    mame doma 4,5 mesačnú dcérku, od narodenia na umelom mlieku. Od začiatku mávala tráviace problémy (koliky, riedka stolica). V 18t som začala s ochutnavanim zeleniny (cca 3-5 čajových lyžičiek a vždy len jeden druh), po tekvici sa jej vyhodili červene fľašky na lickach (aj po opakovanom podaní). Na další deň som si vsimla že reagovala aj na batat (drobne vyrážky pod okom), a od včera poobedia pozorujem, že vždy po UM sa okamžite vyhodí (červene fľaky od liciek, cez bradu až po hrudník). Tieto fľaky zmiznú cca po 20-25 minútach, pri ďalšom jedení sú opäť (niekedy aj vo vlakovej časti hlavy). K našej obvodnej sa viem dostať až v pondelok (neordinuje), dnes sa jej dovolať neviem (skúšam ale nezdvihaju). Moja otázka je: mám jej naďalej podávať UM aj keď takto reaguje? Alebo mám do návštevy pediatricku zmeniť typ na HA? Pije “obyčajne” UM. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokračovala by som doterajším mliekom. Ak je to alergia na bielkvonu kravského mlieka, tak HA mlieko nič nerieši. Nateraz by som nepodávala príkrmy.

  • Alergia na bielkovinu kravskeho mlieka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,.synovi 2,5r bola zistena alergia na bielkovinu kravskeho mlieka. Obcas ho prehnalo,mal hlieny, vela sa potil, obcas sa stazoval na bolest bruška.
    Ma vyradene zo stravy všetko co obsahuje BKM. (2mesiace)
    Ale alergia mu bola potvrdená len u vseobecneho lekara . Nikde inde sme na vysetreni neboli, vraj alergia moze vymiznut.Momentalne ma problém s vyprázdňovaním, zadrziava stolicu aj 3 dni.(uz cca 3 tyzdne) neviem ci to je kvoli strave alebo preto ze sa odplienkovava.
    Moja otazka je ci sa chodí s touto alergiou aj na ine odborne vysetrenia, kde to budu kontrolovat? Alebo kedy je vhodna opakovana kontrola ci alergia "zmizla"?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zadržiavanie stolice určite súvisí s odplienkovávaním, nie je na to ešte pripravený, nerobte to.
    Alergia na bielkovinu kravského mlieka v tomto veku už nebýva častá. Samozrejme, že sa dá vyriešiť v ambulancii všeobecného lekára, je to veľmi jednoduché, vyradí sa mlieko, teda drží sa bez miečna diéta a problém je vyriešený, bez záťaže dieťa ďalšími vyšetreniami.
    V tomto veku býva ale častejšia neznášanlivosť laktózy, ktorá je súčasťou mlieka a nie alergia. Tá sa tiež da stanoviť tak, že sa vyradí zo stravy mlieko, alebo sa nahradí bezlaktózovým mliekom aj mliečnymi potravinami bez laktózy. Existuje aj špeciálne vyšetrenie laktózotolerančný test. Robia to gastroenterológovia a imunológovia.

  • prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu pre seba /mamička 33 rokov/. Mám 7 mesačného syna, ktorého dojčím. Asi pred 3 týždňami sa mi na nohách objavili červené fľaky, veľmi svrbeli. Objavili sa hneď ráno po zobudení a do večera pomaly mizli. Každý deň ich ale ráno pribúdalo. Teraz už ich mám aj na tvári, rukách, chrbte a bruchu. Teraz už ani nemiznú, pomáha mi len ak si vezmem Zodak. Chcem sa opýtať, či mi neviete poradiť, čo to môže byť. Nik iný v rodine nič podobne nemá. Mám s tým zájsť za kožným lekárom, alebo alergológom? Je vhodné aby som ďalej dojčila? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť alergická výražka, koprivka, urtica. Otázka je prečo ju máte. Boli ste niekedy na ničo alergická. Nejdli ste niečo nové, nezačali ste používať novú kozmetiku, penu do kúpeľa a podobne. Nezačali ste užívať novú antikoncepciu? Ja myslím, že každý pacient by mal so zdravotným problém v probvom rade navštíviť svojho všeobecného lekára. ten zhdonotí diagnózu, rozhodne, či stav môže vyriešiť aj sám alebo potrebuje odbronú konzultáciu. Vzhľadom na to, že to môže byť naozaj všelico, ani náhodou si nedovolím radiť za ktorým odborníkom sa treba vybrať.
    Najprv treba spraviť diagnózu, potom sa navrhne liečba a až potom sa dá povedať, či je ožné pokračovať v dojčení.

  • alergia na vaj.bielok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,pani doktorka chcem sa spytat,dcerke ako 8.mes. vysla alergia na vaj.bielok hranicna hodnota 0,42,bola zistovana alergia na:mlieko, orechy,plesne,roztoce a ten bielok/testy robene u pneumologa,bola zahlienena uz polroka/z prvych krvnych testov mala vysoke IgE hodnoty93,09.podla lekara ma brat zodac 12 kv.vecer kazdy den do kontroly az v lete/jun/aby sa potlacila alergia na daco co jej vlastne nezistili z krvnych testov a aby ta alergia nepreslo az do astmy.skusali sme jej aj par dni nedat zodac ale mala bola /aj aj je/strasne vysypana na tvaricke,ci uz po pecive co zje/bez vajicka/alebo vyzive-marhula ,jablko,broskyna.../raz sa vysypala aj po banane,este sme si vsimli ze sa dlho liecila zo soplikov/3tyzdne/ ked nebrala zodac. moja otazka je ci mame ist s nou este k alergologovi na zistenie dalsich alergii a ci sa taketo testy robia u tak malych deti.nebude predsa brat 2 roky zodac/podla lekara/a jest nadalej potraviny na ktore je alergicka!teraz to uz tazko zistime kedze tu alergiu potlacame zodacom.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Závažnú alergickú reakciu na nejakú potravinu by asi zodac nepotlačil. Ak sa dieťaw s niektorou potravinou zatiaľ nestretlo, ťažko spraviť nejaký test, nemôže nič určiť! Dieťa v tomto veku len začína konzumovať niektoré potraviny / bielok ešte vôbec nemalo dostať, neviem či je kojená, takže ani alergia na bielok nemôže celkom dobre vyjsť pozitívna / teoreticky u kojeného dieťaťa ak matka konzumuje bielok/. Takže jednoducho a krátko: zavádzajte dieťaťu do výživu veľmi opatrne nové druhy potravín a sledujte jeho reakciu.Ak bude na niečo búrlivá: zhoršenie vyrážok, svrbenie, hnačky, je pravdepdobné, že to môže byť pre dieťa alergén, nebudete ho podávať. V takomto prípade by som nepodávala ani banán, je to nám cudzia potravina. Aj potravina, na ktorú dieťa v tomto veku zareaguje ako na alergén, sa možno vo vyššom veku bude môcť podávať.

  • po roku sa vrátila alergia na mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela som sa opýtať mám 4 ročnú dcéru od 9 mesiacov mala alergiu na mlieko na sóju aj na laktózu. Ked mala asi tak tri roky tak už mala výsledky z krvi dobré ale ešte nemohla sóju.Tak sme už pili aj mlieko asi tak rok a teraz jej pani doktorka brala zase krv a zase sa jej vrátila alergia na mlieko aj laktózu prečo?prečo sa jej to vrátilo a do koľko rokov je tá alergia to bude mať celý život ani do škôlky nemôže ísť a tak rada chodí do škôlky,Ešte aj pracujem manžel pracuje ani nemá byť s kým doma je to hrozné,

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergiu na lakt´´zu ani nepoznám, je to neznášanlivosť laktózy a dá sa to riešiť podávaním mlieka a mliečnych výrobkov bez laktózy. ALergia na kravské mlieko je vtedy pozitívna, ak má dieťa po mlieku nejaké ťažkosti: hnačku, vyrážku kašeľ, bolesti brucha a podobne. Ak nemá a výsledky z krvi niečo ukážu, nie je to takmer vôbec podstatné. Otázka je, ktoré parametre boli pozitívne.
    Dieťa nemusí vôbec jesť mliečne výrobky ani piť mleiko, napriek tomu je zdravé a môže chodiť do kolektívu. Jednoducho sa buď nájde škôlka, kde robia diétnu výživu / vo vašom prípade bezmliečnu/ alebo sa v bežnej škôlky dohodnete, ako to budete riešiť, aby dieťa mlieko ani mliečne výrobky nedostávalo. Bez mlieka sa dá žiť!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: