Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prosim o radu

    , Autor: sebikaivik

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu pre seba /mamička 33 rokov/. Mám 7 mesačného syna, ktorého dojčím. Asi pred 3 týždňami sa mi na nohách objavili červené fľaky, veľmi svrbeli. Objavili sa hneď ráno po zobudení a do večera pomaly mizli. Každý deň ich ale ráno pribúdalo. Teraz už ich mám aj na tvári, rukách, chrbte a bruchu. Teraz už ani nemiznú, pomáha mi len ak si vezmem Zodak. Chcem sa opýtať, či mi neviete poradiť, čo to môže byť. Nik iný v rodine nič podobne nemá. Mám s tým zájsť za kožným lekárom, alebo alergológom? Je vhodné aby som ďalej dojčila? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť alergická výražka, koprivka, urtica. Otázka je prečo ju máte. Boli ste niekedy na ničo alergická. Nejdli ste niečo nové, nezačali ste používať novú kozmetiku, penu do kúpeľa a podobne. Nezačali ste užívať novú antikoncepciu? Ja myslím, že každý pacient by mal so zdravotným problém v probvom rade navštíviť svojho všeobecného lekára. ten zhdonotí diagnózu, rozhodne, či stav môže vyriešiť aj sám alebo potrebuje odbronú konzultáciu. Vzhľadom na to, že to môže byť naozaj všelico, ani náhodou si nedovolím radiť za ktorým odborníkom sa treba vybrať.
    Najprv treba spraviť diagnózu, potom sa navrhne liečba a až potom sa dá povedať, či je ožné pokračovať v dojčení.

Podobné otázky

  • Žihľavka

    , Autor: lopuska

    Dobrý večer pani doktorka, prosím o radu. Mám 12 ročného syna, od septembra prekonal viackrát virózu, pravdepodobne aj covid (my s manželom sme boli pozitívni, syn nie) a koncom októbra sa mu začala objavovať žihľavka spojená s bolesťou hlavy. Na vyšetrení u kožnej lekárky mu spravili testy z krvi a výsledok bol, že prekonal virózu, a môže to byť z toho. Dostal Spirabel, ktorý doteraz berie. Bolo nám tiež odporúčané dodržiavať šetriacu diétu bez citrusov, čokolády, paradajok, orechov a podobne. Sporadicky sa ešte v priebehu novembra objavilo svrbenie na koži, ale už bol dlhší čas kľud. Spirabel bral najprv dva krát denne, potom sme prešli na jeden. Postupne sme tiež upúšťali z diéty. Dnes sa však žihľavka vrátila, objavilo sa pálenie a pupence na krížoch a bruchu.
    Som z toho dosť nešťastná, lebo som myslela, že už je to za nami. Nikto mi navyše nevie dať presnejšie informácie, čo robiť ďalej, máme sa vrátiť k prísnej diéte, zase takmer bez ovocia, zeleniny, mlieka... A na ako dlho? Neuškodím synovi bežnou stravou? Rada by som sa opýtala na Váš názor, nakoľko termín k alergologičke máme až v januári. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto žihľavky pozorujem opakovane aj v mojej ambulancii. Prikláňam sa k tomu, že sú to žihľavky doprevádzajúce virozu, než že by to boli alergie. Lokálne odporúčam tekutý púder s mentolom a celkovo fenistil alebo u starších detí dithiaden. určite je čas na vyšetreni u alergologičky aj v januári ale nemusí sa zistiť príčina. Diéta s vylúčením obvyklých alergénov / čokoláda, citrusy, oriešky sushi a podobne /je v poriadku.

  • Ekzem

    , Autor: Vejka182

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Mám 4 mesačného synčeka. Plne ho dojčim. Ja si dáva veľký pozor na stravu čo zjem. Ale malý ma na telíčku ( hrudník a ručičky) ekzém. Sú to také červene fľaky suché a niekdy aj šupinky. Dávala som mu na to Bepanthen Sensiderm krém ale prešlo mu to len na chvíľu potom sa to znova objavilo. Tak sme na fenistile kvapkách ale nejak sa to neupravuje. Dávala som mu na to aj Infadolan krem ale nič. Tak som skúšala krem Uriage eau thermale ale nič. Kupem ho len v čistej vode a detským mydlom. Po kúpaní ho neolejujem. Vecičky periem v antialergickych tekutých praškoch. Prosim o radu... už naozaj neviem ako mu pomôcť. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťatko má prvdepodobne detský ekzém, ktorý môže súvisieť s alergiou na bilekovinu kravského mlieka. Určite to nevyriešim touto cestu. Dieťatko musí vidieť lekár, nariadiť liečbu. Mamičkám na určitý čas odporučím úplne bez mliečnu diétu, treba si dávať pozor, lebo mlieko je aj v chlebe, pečive atd, takže všetko sledovať, či neobsahuje mlieko. Dieťatko netrba vôbec umývať mydlom, ani detským, lekár vám napíše kúpeľ pre deti s ekzémom. Je dôležité dieťatko dostatočne premasťovať ale nie olejom.

  • Krv v stolici

    , Autor: Alika

    Prosim o radu, dcera ma 20 dni, plne dojcena, pred tyzdnom sa jej objavila krv v stolici, vsetky vyslefky krv stolica negativne, bolo nam poradene vysadit potraviny s mliekom. Aj po tom sa objavuje sporadicky krv v stolici, alebo len tak na plienke. Vysadili sme teraz aj D vitamin. Co este treba urobit? Dieta je uz teraz menej nepokojne, ale treba ho stale nosit na rukach. Teplotu nema. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    D vitamin nie je potrebné vysadiť. Je naozaj dôležité, aby matka držala úplne bez mliečnu diétu, ale ešte po týždni, kým matka mlieko konzumovala môže mať krv v stolici. Sledujte všetko ďalej, snažte sa držať prísnu bez mliečnu diétu / mlieko je aj v niektorom chlebe!!!/ a úodľa stavu konzultujte vášho lekára.

  • Alergia na pel

    , Autor: Babka

    Dobry den prajem,

    prosim o radu, ci moze zdedit moj syn alergiu na pel, ked jeho otec mal v detstve alergiu na travy, ktore zacinaju kvitnut v juni? Resp. ci moze zdedit akukolvek alergiu?

    Vdaka.

    Klara

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je tu jednoznačná odpove%d: áno. Dedičnosť nie je celkom jednoduchá, ako niektoré iné ochorenia, ale ak je jeden z rodičov alergik, udáva sa , že dieťa bude alergik asi v 25tich percentách.

  • atopicky ekzem

    , Autor: tinulikj

    Dobry den pani doktorka.Som uz zufala a preto Vas prosim o radu.Mam 2,5rocnu dcerku.Zhruba od dvoch rokov sa jej najskor na tvaricke na licach,okolo usi a oci zacali robit cervene flaky,tie ju strasne svrbia,tak si to skriabe az do krvi.Tieto flaky jej uz aj mokvaju.Ovodna lekarka povedala,ze je to atopicky ekzem a poslala nas na alergo.Urobili nam stery zo stolice,vysetrili stolicu,krv a vstky testy boli negativne a ekzem je stale rozsiahli.Alergologicka nam predpisala Protopic mast,aerus sirup a denerel tabl.na noc stym ze to stale uzivame ekzem ale stale pretrvava a ona povedala,ze uz kozne testy robit netreba lebo je mala a ze casom z toho moze vyrast.Ale mna trapi,ze ekzem sa jej zvacsuje,mokva a skriabe si to a lekarka nehlada pricinu z coho to vlastne vzniklo.Neviete mi prosim poradit pricinu toho ekzemu?Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príčinu neviem, lebo tá v zásade nie je známa. Úlohu hrá genetická predispozícia, výživa, prostredie dieťaťa, režim, oblečenie.
    Atopická dermatitida zväčša začína skôr. Ale možný je aj neskorší začiatok. Myslím, že dieťa by mal vidieť okrem imunológa aj dermatológ
    Dieťa má mať určitý režinm: správne obliekanie / len bavlna, žiadne umelé veci, nič, čo má chlpy/ obliekať cibuľovito, aby sa dali jednotlivé vrtsvy pridávať alebo uberať podľa teploty prostredia, dieťa sa nesmie spotiť.
    Vplyv hrá aj celková psychika a pohoda dieťaťa. takto sa môže prejaviť aj stres: presťahovanie, rozvod, nástup do kolektívu.
    Strava: nedráždivé jedlá, žiadne kakou, čokoláda, oriešky citrus, samozrejme žiadne huby, údeniny, koreniny.
    Správna starostlivsoť o kožu: kúpeľ v vhodnom roztoku, podľa aktuálneho nálezu. Nikdy nebyť vo vode dlhšie ako 10 minút. Do desiatich minút po kúpeli natrieť mastičkou s kyselinou mliečnou. Často sú potrebné horonálne masti na odstránenie zápalu na koži.
    To sú len princípy, konkrétnu liečbu môže naordinovať len lekár, ktorý dieťa vyšetrí a následne má aj možnosť sledovať účinky liečby.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: