Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ekzem

    , Autor: Vejka182

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Mám 4 mesačného synčeka. Plne ho dojčim. Ja si dáva veľký pozor na stravu čo zjem. Ale malý ma na telíčku ( hrudník a ručičky) ekzém. Sú to také červene fľaky suché a niekdy aj šupinky. Dávala som mu na to Bepanthen Sensiderm krém ale prešlo mu to len na chvíľu potom sa to znova objavilo. Tak sme na fenistile kvapkách ale nejak sa to neupravuje. Dávala som mu na to aj Infadolan krem ale nič. Tak som skúšala krem Uriage eau thermale ale nič. Kupem ho len v čistej vode a detským mydlom. Po kúpaní ho neolejujem. Vecičky periem v antialergickych tekutých praškoch. Prosim o radu... už naozaj neviem ako mu pomôcť. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťatko má prvdepodobne detský ekzém, ktorý môže súvisieť s alergiou na bilekovinu kravského mlieka. Určite to nevyriešim touto cestu. Dieťatko musí vidieť lekár, nariadiť liečbu. Mamičkám na určitý čas odporučím úplne bez mliečnu diétu, treba si dávať pozor, lebo mlieko je aj v chlebe, pečive atd, takže všetko sledovať, či neobsahuje mlieko. Dieťatko netrba vôbec umývať mydlom, ani detským, lekár vám napíše kúpeľ pre deti s ekzémom. Je dôležité dieťatko dostatočne premasťovať ale nie olejom.

Podobné otázky

  • Laktóza a bkm

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pani doktorka. Prosím Vás chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Synček ma 1 rok a laktozovu intoleranciu spolu s histaminovou intoleranciou. Tak to bolo naposledy. Od narodenia sme menili rôzne mlieka kvôli strašnemu refluxu a hnačkam. Ma škaredý ekzém pre ktorý sme aj boli na alergologii. Pediater a alergolog nemajú rovnaký názor na tento problém. Momentálne pije bez laktozovu bebu. Prosím Vás čo hovoria tieto výsledky?
    S-PROTILÁTKY proti laktóze IgG 1,560 pozitívne a protilátky proti kravskemu mlieku IgG 89,350 pozitívne.
    Nikto mi to poriadne nevysvetlil. Jedna vraví že IgG to nič nemá ani laktozovu ani bkm.
    Druhá mu zmenila mlieko na bez laktozovu bebu lebo ma alergiu na laktózu. Vraj to IgG a tie ostatne značky v tom je rozdiel.
    Avšak ekzém stále máme, mame doma lekáreň s mastickami a stále je tu a škaredý, synček do krvi škrabe. Ma nasadeny aerius sirup vtedy sa to upokojí. Už teraz začínajú hovoriť že asi treba zmeniť mlieko ale že aké tak to netuším. Malému určili aj histaminovu intoleranciu. Taktiež jedna vraví že sú strašne hodnoty a druha zasa že hit neexistuje. Som z toho nešťastná. Prosím poraďte mame laktozovu a bkm na základe tých výsledkov? Aké mlieko teda máme piť? Na ten ekzém keď pozeráme chce sa nám plakať. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    HIT v tomto veku nie je podstatné riešiť.
    Uvedené výsledky nehovoria nič o alergii na bielkovinu kravského mlieka a už vôbec nič o laktózovej intolerancii.
    V takomto prípade ja potrebné zaviesť exliminačnú diétu: dieťa nedostane ôvbec žiadne mlieko ani mliečne výrobky. Musí dostávať bežnú bez mliečnu stravu príslušnú pre daný vek a namiesto mlieka NEOCATE, čo je zmes aminikyselín. Môže to napísať v rámci eliminačnej diéty aj obvodný lekár. problém je, že staršie deti ho nie vždy akceptujú. Ak by ho nechcel, tak skrátka bude mať stravu bez mlieka. Mlieko môžete nahradiť napríklad ovseným mliekom. Ak má dieťa kvalitnú stravu, tak mlieko v tomto veku piť nemusí. Ďalší postup bude podľa toho ako zareaguje na eliminačnú diétu a riadi ho váš obvodný pediater.

  • Ekzem

    , Autor: kakusaa

    Dobry vecer, dcerka (21mes.) sa zaciatkom roka velmi vyhadzala ekzémom, pediatricka jej teda spravila testy a vysla jej alergia na vajecny bielok a mlieko. To bolo vo februari. Odvtedy sme vsetko mliecne aj vsetky potraviny s vajciami vynechali, ale dcerke ekzem stale pretrvava. Boli sme aj u alergologicky, ktora jej spravila testy aj na ine potraviny, ale vsetko vyslo negativne. Minuly tyzden si zacala velmi suchat ocka, niekedy jej slzia a pokozku ma suchu a cervenu. Dnes pocas prechadzky jej ocka slzili skoro cely cas. Alergologicka nam dala kvapky do oci a mast, ale zda sa mi, ze z nich ma ocka viac opuchnute. Kozna lekarka nam dala kortikoidnu mast, ktorou ju mam natriet, ked sa vyhadze. Lenze ked ju nou natriem, o tyzden je zasa vyhadzana. Inak ju kazdy den natierame kyselinou mliecnou od koznej lekarky. Co sa tyka stravy, vyradili sme vsetko mozne - orechy, mak, med, bielu korenovu zeleninu... z ovocia davame len jablka, banany, hrusky, hrozno, cucoriedky (ktore vysli v testoch, ze moze - aj to len raz za cas). Dcerku stale dojcim, takze dietu mame obe. Neviete mi poradit, co mam robit, z coho by to mohlo byt? Ako mam zistit co jej je? Daju sa robit testy na alergie aj takym malym detom? Velmi pekne dakujem, s pozdravom Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robiť testy takým malým deťom je zbytočné. Niekedy vyjdú, že dieťa nič nemôže, všetko vysadíte, neupiekli tomu ťažkosti má, inokedy je všetko negatívne a dieťa ťažkosti má po nejakom jedle. Zásadou je tzv eliminačná diéta, skúsiť vysadiť podozrivú potravinu a sledovať ako dieťa reaguje. U kožných prejavov je samozrejme dôležitá starostlivosť o kožu, kyselina mliečna je v poriadku ale po úprave kože kortikoidmi i je potrebné pokračovať iným vhodným liekom. U dieťa sa pejavujú aj známky inej alergie, prot je potrebné hlavne dodržiavať režim alergická: kvôli koži cibuľovito obliekať, aby sa nespotila, obliekať len bVLNENÉ, NECHLPATÉ veci. Kvôli nádcha a očkám po prechádzke vždy vykapať očká oku flashom a nos vystrikať sterilnom, aby sa odstránili pele zo slizníc. Dieťa by malo užívať lieky na alergiu, to musí rozhodnúť jej lekár, že ktoré. Teda: nie nezmyselne vyšetrovať ale spraviť režimové opatrenia, diétu a nasadiť príslušné lieky!!!!

  • Alergicka reakcia na tele

    , Autor: 27jankaca

    Dobry den pani doktorka chcela by som sa opytat co by mohol mat moj syn.Ma dva mesiace a asi pred dvoma tyzdnami sa mi obsypal po lickach popod bradu drobnymi cervenymi bodkami ktore mal drsne.papal nutrilon 1.pediatricka povedala ze to mozu byt potnicky.na chrbatiku hlavne v okoli zahlavia a na ramenach mal zase cervene fliacky tak nam predpisala nutrilon HA a fenistyl kvapky vraj to moze byt alergia.ani po par dnoch sa to nezlepsilo na radu sestry som mu to zacala natierat biodermou atoderm a tvaricka je uz skoro ok chrbatik ma bledsi ale sem tam sa najde cerveny fliacik a takisto aj take kricovite cervene bodky bojim sa az to nema atopicky ekzem alergia na bielkovinu z kravskeho mlieka sa mi zda divna kedze ho pije uz asi druhy tyzden a nevidim rozdiel.dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No neviem prečo nie je kojený. V zásade ani nevidím důvod na HA mlieko, ale dieta som nevidela je, takže treba spravit, čo povedala pani doktorka.
    Vyrážky a ich lokalizácia ako ich popisujete sú pravdepodobne detská atopická dermatitida, ekzém. Bioderma atoderm je dobrá volba. Keďže som dieta nevidela neviem viac poradit, samozrejme dajú sa predpísat aj iné mastičky, podla nálezu a lokalizácie. Hlavne kúúat len v čistej vode, nie dlhšie ako 5 minút a do troch minút po vybratí z vody ho natriet.

  • alergia na kravske mlieko

    , Autor: gorgiina

    Dakujem za odpoved pani dr, moja pani alergologicka je na dovolenke a komunikujem s nou len cez email kedze vysledky uz mi poslala neskoro a zijem v irsku a ona je na Svk tak sme nemohli nic osobne prebrat.Ked nam zacal atopicky ekzem a velmi skaredo sa vyvinul az do krvaveho skriabania noh a ruk tak som uz bola tak nestastna a nevedela najst ine vychodisko po vyskusani asi 15 druhov zarucene pomahajucich kremov z lekarne a zarabane maste zo Slovenska a olejov do kupela ktore mali urcite pomoct a nepomohli ze som sa rozhodla zistit co nam zrazu robi taku sarapatu.Stale som mala pocit ze to musi byt nieco ,,vnutri v tele,, co sa ozyva cez kozu. Maly zacal s kolikami od 2 mesiacov hned ako som presla na UM a prestala kojit a tak sme podavali kvapky na stiepenie laktozy v UM a tie krasne pomohli hned od prveho dna zmena. Kvapky sme vysadili tak ako bolo v navode okolo 4 mesiaca a kolika sa uz nevratila. Pre zmenu o 2 tyzdne nastupil ekzem. Najskor nenapadny tmavo cerveny ohraniceny flak s bledym suchym flakom vo vnutri na predklakti. Postupne sa tych flakov objavilo viac. Okolo zapastia, pod kolinekami, okolo clenkov, pod krkom, na stehnach rozrastlo sa to extremne rychlo a maly zacal byt nepokojny skriabal sa az kym nezaspal. Ekzem zacal 2 tyzdne pred prvym mrkvovym prikrmom. Tu v IRsku to neriesia. Daju kort. masticku a natierajte. Bolo mi povedane kedze som matka alergicka na pele prach roztoce atd ze maly moze mat zdedenu alergiu a prejavuje sa inou formou a mam sa zmierit s tym ze to neskor moze a nemusi byt astma atd. Ale Vraj z toho vyrastie. Lenze iba cakat a vidiet ho ako sa skriabe do krvi a ziadne zlepsenie ani po mesiacoch ma zabijalo a chcela som prist na to cim to je ze zrazu je obaleny ekzemom. Vyslo mi z toho logicky ze jedine co sa zmenilo je ze prestal uzivat kvapky na stiepenie BKM a pije ho uz bez nich a moze to byt alergia na mlieko. Poziadala som si tu v Irsku o krvne testy ale cakacia doba tu v IRsku je neskutocna skoro 5-6 mesiacov sme cakali kym nas objednali a medzitym malemu ekzem aj zmizol /okolo 10 mesiaca ked mlieka uz tolko nepil a prijimal ho viac v jogurtoch a kasi/ a my sme odlietali na dovolenku na Slovensko a tam sme krvne odbery absolvovali u pediatricky s nimi sme prisli k alergologicke a ta povedala ze vidi vyssie hodnoty ako by mali byt a preto krv odoberie znovu a da urobit rozbor na potravinove alergie. Prekonzultovali sme co maly jedol co jedava ci ma nejake zmeny a okrem obcasne zapareneho cerveneho zadocku /co ma na svedomi asi surove ovocie a stavy z neho/ ziadne reakcie nema na ziadne jedlo. Nikdy sme nemali hnacky, ani vracanie ani nechutenstvo, nikdy nemal ziadnu reakciu ked jedol mliecne vyrobky ktore sme zacali pridavat do stravy postupne od 8,5 mesiaca. Ten cottage syr mal prvy krat ked mal 11 mesiacov a 2 tyzdne a odvtedy ho mal len raz. Natierala som mu tenucku vrstvu praveho kravskeho bio masla z farmy. Taktiez vsetky jogurty boli huste smotanove farmarske bio jogurty.Bursky orech ktory vysiel pozitivne vo vysledkoch odberov krvi nikdy neochutnal ak to nemohlo byt z nejakeho detskeho keksu kde na obale vzdy pisu ze mozu byt stopy orechov a soje tak urcite odnikial orech nemal. ORechy ani piskoty ani cele vajce mu nepodavam ani som nezacala. SMe a aj sme boli len na detskych baby keksikoch bez vajec a teraz uz aj mlieka kvoli eliminacnej diete. Chcem vas iba poprosit o pomoc a radu resp nazor na zavedenie tychto potravin do stravy maleho kedze ta moja alergologicka je mimo republiku a ja sa snazim co najviac vynahradit chybajuce latky vitaminy a ziviny z mliecnych vyrobkov a neviem ci spravne. Makovy olej /kvoli velkemu obsahu vapnika/ mozem pridavat do prikrmu 2 kvapky alebo iba olivovy mozem,viem, ze mak sa nema do urciteho veku dietatu podvat preto sa pytam. Dalej vas nazor na pohanku a pseno z bio obchodu. Staci zaliat mliekom alebo treba namocit do vody vopred a nejak upravit pred tym ako dam malemu? Pocula som ze nafukuju :( Klasicke ovsene vlocky ak dam namocit a rozmixujem na ranajky s ovocim mozem davat? Dalej Ovsene mlieko alebo Kokosove mlieko mi predavacky tiez radili len neviem ci je vhodne pre rocne dieta. Ryzove vraj nemam davat. Objavila som bezvajecne a bezmliecne jogurty vyrabane z kokosoveho mlieka s prichutou lesneho ovocia myslite ze je to vhodne? Vsetko toto predavaju v zdravej vyzive a nie je tam ziadna baby sekcia pre deticky tak sa bojim kupit nieco aby som malemu neuskodila. Ked citam zlozenie vyrobku tak je to pre mna spanielska dedina :( Dakujem vam este raz velmi za pomoc ani neviete ako mi pomahate takto na dialku. Velke D.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa za meškanie odpovede, ale presunula som sa medzitým od Jadranu na &slovensko a čakalo ma tu veľa práce!
    Potravinová alergia a jej prejavy na koži je závažný problém a vyžaduje podrobné vyšetrenie ale hlavne výbornú spoluprácu matky, aby sama vysledovala, čo dieťatko môže a čo nemôže konzumovať. Mamičkám dávam pre deti po roku základné informácie o tom , čo nemôžu vôbec, žiadne deti: tavené sy&ry do dvoch rokov, bryndzu do troch rokov, zrejúce syry a huby do šiestich rokov. Do troch rokov žiadne údeniny / ani detskú šunku a detské párky!/, konzervy, paštiky z konzervy, glutamat sodný, teda ani vegeu, bujóny hotové v kockách, ktoré obsahujú túto látku.
    Dovoľujem si ešte pripomenúť, že strava dieťaťa má byť pestrá, čo do zloženia, ako som vyššie napísala ale nemusí byť pestrá čo sa týka chutí.
    Neviem prečo mamičky teraz tak milujú špaldovú múku, pšeno, pohánku. Sú to všetko obilniny, ktoré majú svoje miesto vo výžive, ale používajú sa v malom množstve a obohatenie stravy , zavádzajú sa postupne a vôbec nepredstavujú žiadne veľké zdravotné benefity. Špaldová múka je dobrá, chutná, dobre sa z nej pečie ale obsahuje oveľa viac lepku ako bežná pšenica. Pohánka nafukuje, mala by sa pridávať k bežnej múke v malom množstve. S pšenom nemám skúsenosti, ani s jeho prípravou. Musím sa opýtať jedného odborníka, kuchára a tovaroznalca, potom sa znova opýtajte.
    V každom prípade ovsené vločky, obyčajná krupica sú vhodné potraviny, všetko sa varí vo vode alebo mlieku veľmi krátko. Ja u alergie na kravské mlieko preferujem používa ovsené mlieko, je chutné a kvalitné. Myslím, že ak dieťa nemá alergiu na ryžu / aj taká existuje/ je vhodné občas použiť aj ryžové mlieko. Sojové je ťažký alergén, tomu by som sa vyhla.
    Dieťa, ktoré má správnu skladbu potravín, ktoré príjíma, nemusí vôbec konzumovať mlieko ani mliečne výrobky. Má však mať dostatok mäsa / 50 gramov 5 až 6 x týždenne, ideálne varené/, obilniny, ovocie, zeleninu, vajcia a strukoviny.
    Vyhýbajte sa sladkostiam a čokoláde, najlepšie do troch rokov. Môže dostať dezert, ale ako súčasť niektorej porcie, nie medzi jedlami a ideálne doma pripravený" bábovka, sušienka, perník. Tie jogurty z kokosového mlieka s lesným ovocím by som do dvoch rokov určite nedávala. Aj toto ovocie môže byť alergénom, hlavne tie jeho malé pichliačiky nie sú vhodné pre deti.

  • hodnoty z krvneho testu na alergie

    , Autor: gorgiina

    Dobry den pani dr, chcem vas poprosit ci by ste nepozrela na tieto hodnoty a napisala mi ci tie ktore sa tykaju BKM a bielka su velmi vysoke a je to silna alergia alebo su bezne, nizke, nevyznam sa v tom...pecif. IgE pediatr. pozit: vaj. bielok 28,0 ++++
    vaj.žĺtok 0,8 ++
    burský orech 0,36 +
    sója 0,45 +
    zemiak 0,36 +
    alfa laktoglob. 0,62 +
    beta laktoglob. 15,9 +++

    diagnostikovali nam alergiu na BKM a vajecny bielok a neviem ci to znamena ze zltok mozem stale davat malemu. Ma 1 rok. Doteraz nemal ziadnu reakciu ako vracanie, hnacky bolesti bruska atd. Mali sme atopicky ekzem od 5 mesiacov do 10 mesiacov a pomaly sa vytratil cim menej mlieka maly pil. Teraz uz pije uplne malo. Len 250 ml v noci, papal jogurty, kase, cottage, maslo. Vsetko bolo organicke bio ale zakazali nam to aj ked maly absolutne nemal problem vsetko mu chuti a ani ekzem nemame. Chcem len vediet vas nazor ci tie hodnoty zodpovedaju takemu radikalnemu rezu ako vylucenie vsetkeho mliecneho zo stravy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    K hodnotám testov sa neviem vyjadriť, sú tak pozitívne ako je napísané. Ale ako vidíte je tam mierna alergia aj na burský orech. Jedol ho niekedy? Bývajú tam totiž aj skrížené alergie alebo falošne pozitívne alergie. Celkovo by vám tie výsledky mal sprostredkovať imunológ, ktorý ich indikoval, lebo vždy sa musia zhodnotťi v kontexte celkového stavu dieťaťa. O výžive som vám napísala v predchádzajúcej odpovedi. Určite by som nateraz mlieko a mliečne výrobky vynechala a v určitom časovom odstupe, najmenej pol roka, by som skúsila začať jogurtom, postupne od jednej lyžičky postupne a 4 dni zvyšovať po lyžičkách až po plný kelímok. Sledovať reakciu. Podobne treba postupovať s vaječným bielkom, ale až po druhom roku života. Žĺtok z uvareného vajca na tvrdo by ste tiež mohli skúsiť, ale najskôr o mesiac.Margarín nepoužívajte, nátierku na chlebík skôr med alebo domáci lekvár, spočiatku nie z čevených plodov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: