Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Laktóza a bkm

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pani doktorka. Prosím Vás chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Synček ma 1 rok a laktozovu intoleranciu spolu s histaminovou intoleranciou. Tak to bolo naposledy. Od narodenia sme menili rôzne mlieka kvôli strašnemu refluxu a hnačkam. Ma škaredý ekzém pre ktorý sme aj boli na alergologii. Pediater a alergolog nemajú rovnaký názor na tento problém. Momentálne pije bez laktozovu bebu. Prosím Vás čo hovoria tieto výsledky?
    S-PROTILÁTKY proti laktóze IgG 1,560 pozitívne a protilátky proti kravskemu mlieku IgG 89,350 pozitívne.
    Nikto mi to poriadne nevysvetlil. Jedna vraví že IgG to nič nemá ani laktozovu ani bkm.
    Druhá mu zmenila mlieko na bez laktozovu bebu lebo ma alergiu na laktózu. Vraj to IgG a tie ostatne značky v tom je rozdiel.
    Avšak ekzém stále máme, mame doma lekáreň s mastickami a stále je tu a škaredý, synček do krvi škrabe. Ma nasadeny aerius sirup vtedy sa to upokojí. Už teraz začínajú hovoriť že asi treba zmeniť mlieko ale že aké tak to netuším. Malému určili aj histaminovu intoleranciu. Taktiež jedna vraví že sú strašne hodnoty a druha zasa že hit neexistuje. Som z toho nešťastná. Prosím poraďte mame laktozovu a bkm na základe tých výsledkov? Aké mlieko teda máme piť? Na ten ekzém keď pozeráme chce sa nám plakať. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    HIT v tomto veku nie je podstatné riešiť.
    Uvedené výsledky nehovoria nič o alergii na bielkovinu kravského mlieka a už vôbec nič o laktózovej intolerancii.
    V takomto prípade ja potrebné zaviesť exliminačnú diétu: dieťa nedostane ôvbec žiadne mlieko ani mliečne výrobky. Musí dostávať bežnú bez mliečnu stravu príslušnú pre daný vek a namiesto mlieka NEOCATE, čo je zmes aminikyselín. Môže to napísať v rámci eliminačnej diéty aj obvodný lekár. problém je, že staršie deti ho nie vždy akceptujú. Ak by ho nechcel, tak skrátka bude mať stravu bez mlieka. Mlieko môžete nahradiť napríklad ovseným mliekom. Ak má dieťa kvalitnú stravu, tak mlieko v tomto veku piť nemusí. Ďalší postup bude podľa toho ako zareaguje na eliminačnú diétu a riadi ho váš obvodný pediater.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: