Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Alergia na pel

    , Autor: Babka

    Dobry den prajem,

    prosim o radu, ci moze zdedit moj syn alergiu na pel, ked jeho otec mal v detstve alergiu na travy, ktore zacinaju kvitnut v juni? Resp. ci moze zdedit akukolvek alergiu?

    Vdaka.

    Klara

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je tu jednoznačná odpove%d: áno. Dedičnosť nie je celkom jednoduchá, ako niektoré iné ochorenia, ale ak je jeden z rodičov alergik, udáva sa , že dieťa bude alergik asi v 25tich percentách.

Podobné otázky

  • Alergia na peľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    môjmu 16mes. synčekovi diagnostokovali alergiu na pel, keďže jeho otec má tiež alergiu akoaj alergiu na perie, trávu, roztoče...bohužiaľ už je peľová sezóna v plnom prúde a tak lieky, resp. sirupček Xyzal, ktorý nám bol predpísaný, má zaúčinkovať až o 2-3 týžd. no a mi ho bereme ani nie týždeň...tak by som sa chcela spýtať v akom časovom rozpätí je pel v ovzduší roztrúsený najviac. Už som da dočítala, že hlavne večer nie je vhodné sa dlho zdržiavať na vzduchu ako aj vetrať, keďže peľ klesá na zem a tiež suché slnečné a veterné dni alergikom neprospievajú. No keby som mala pozerať na tieto faktory tak vonka asi nikdy nepôjdeme, preto sa chcem bližšie spýtať, či je toho pelu vela pobede/ráno/na obed. Alebo je to jedno. Táto situácia je pre mna uplne nová, keďže v našej rodine nemáme alergiu no a s otcom dieťaťa nežijeme, musím sa postupne oboznamovať s toutou, pre dieťatko ,nepríjemnou záležitosťou. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Peľový alergik musí dodržiavať tzv režim. Vonku samozrejme musí chodiť, je to horšie ke´d je sucho a vetristo, naozaj im najlepšie robí prechádzka po daždi. Ale von treba chodiť!!!!!!!!!!!!Takže po návrate z prechdáky dieťa kompletne prezlečte, to čo malo na sebe vyprášte. Dieťatku vykapte oči oku flashom a noštek vyčistite libenarom alebo sterimarom. Každý večer umývajte vodou aj vlásky. Tak odstránite uchytené pele na šatých, pokožke, vlasoch a slizniciach. Ak sú príznaky výrazne, prvé dni by som navečer pridala aj fenistil, kým začne xyzal účinkovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: