Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Alergia na bielkovinu kravskeho mlieka

    , Autor: Zuu.vav

    Dobrý den,.synovi 2,5r bola zistena alergia na bielkovinu kravskeho mlieka. Obcas ho prehnalo,mal hlieny, vela sa potil, obcas sa stazoval na bolest bruška.
    Ma vyradene zo stravy všetko co obsahuje BKM. (2mesiace)
    Ale alergia mu bola potvrdená len u vseobecneho lekara . Nikde inde sme na vysetreni neboli, vraj alergia moze vymiznut.Momentalne ma problém s vyprázdňovaním, zadrziava stolicu aj 3 dni.(uz cca 3 tyzdne) neviem ci to je kvoli strave alebo preto ze sa odplienkovava.
    Moja otazka je ci sa chodí s touto alergiou aj na ine odborne vysetrenia, kde to budu kontrolovat? Alebo kedy je vhodna opakovana kontrola ci alergia "zmizla"?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zadržiavanie stolice určite súvisí s odplienkovávaním, nie je na to ešte pripravený, nerobte to.
    Alergia na bielkovinu kravského mlieka v tomto veku už nebýva častá. Samozrejme, že sa dá vyriešiť v ambulancii všeobecného lekára, je to veľmi jednoduché, vyradí sa mlieko, teda drží sa bez miečna diéta a problém je vyriešený, bez záťaže dieťa ďalšími vyšetreniami.
    V tomto veku býva ale častejšia neznášanlivosť laktózy, ktorá je súčasťou mlieka a nie alergia. Tá sa tiež da stanoviť tak, že sa vyradí zo stravy mlieko, alebo sa nahradí bezlaktózovým mliekom aj mliečnymi potravinami bez laktózy. Existuje aj špeciálne vyšetrenie laktózotolerančný test. Robia to gastroenterológovia a imunológovia.

Podobné otázky

  • Bielkovina kravskeho mlieka, travy

    , Autor: Dianka_83

    Dobry den. Poprosim vas o radu. Syn ma 2,5 roka. Maval problemy so zatekanim hlienov a vyrazkami na licach. Dostali sme sa az na alergologiu kde mu zistili alergiu na travy a tiez na BKM. Moje otazky su nasledovne:
    - kvoli alergii na travy nam odporucali vyhybat sa okrem ineho aj psenicnej muke. Znamena to, ze ju musime vylucit uplne alebo staci obmedzit?
    - ake mlieko resp. vyrobky (jogurty, smotany do varenia) odporucate? Mandlove, ovsene, kokosove, makove, ryzove… Lepsie je ich striedat alebo je niektore, ktore by sme mali preferovat? Sojovym, kozim a ovcim je asi lepsie sa vyhnut. Alebo sa mylim?
    - je potrebne sa striktne vyhybat kravskemu mlieku? Myslim pecivo prip. ine potraviny kde by som to ani necakala (napr. soletky) alebo aj niektore lieky. A co potraviny kde sa spominaju stopy mlieka (ovocne tycinky napr.)
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takto: neviem u akého alergologa ste boli, ale iste by som šla k inému. Alergia na trávy nemá nič spoločné s pšenicou ani inou obilninou, takže tadiaľto cesta nevedie...........
    Má mať riadnu antialergickú liečbu, ak sa jedná o sennú nádchu, teda pravdepodobne niektoré antilaergikum, dodržiavať hlavne v čase kvitnutia tráv režim: po návrate z vonka vyčistiť nos sterimarom, očká okuflashom, osprchovať aj vlásky, prezliecť. Ja dávam ako podpornú liečbu aj imunoglukan.
    Alergia na bielkovinu kravského mlieka je v tomto veku enormne vzácna, je to ochorenia prvého roku života. Neviem akými vyšetreniami na to pani doktorka prišla a hlavne je podstatné aké nežiaduce účinky má dieťa po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov. Ak rastlinné mlieko tak jedine ovsené, výnimočne ryžové.

  • Nikola Krchová

    , Autor: nikolakrchova

    Dobrý deň pani doktorka naše dieťa má od 1 mesiaca narodenia potvrdene bkm a reflux je sledovaný na gastre kde mu predpísali aj mlieko neocate LCP teraz nastala situácia ze uz nema mlieko hradené poisťovňou a naša pediatricka povedala že mame vyskúšať dat malemu normalne kojenecke mlieko aby sme zistili ci uz ta alergia na bielkovinu zmizla alebo nie pytala som sa jej ake mlieko odporúča a povedala ze je to jedno lenže my mame v rodine alergie otec malého je alergik a nechcem nic pri malom pokazit tak sa chcem spýtať ci mu mame dat vyskúšať nejake obyčajne mlieko alebo HA mlieko. Pýtam sa preto vás lebo chcem radu od inej pediatričky naša ma od začiatku narodenia maleho velmi laxny pristup vie o alergii v rodine maly dokonca ked sa narodil tak v pirodnici pil beba ha1 ja som mala zial malo mliecka a tak sme ho bebou dokrmovali v tretom tyzdni bol v hospitalizovaný v nemocnici kvoli vracaniu a ked sme sa vratili domov zacala sa mu ta bkm preto chcem požiadať o radu vás
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste mi základnú informáciu: ako je dieťa staré.
    Ak je naďalej indikácia pre neocate zo strany gastroenterológa, ale vo vašom prípade je asi potrebné aj vyšetrenie u imnológa, to neviem, nechcem sa do toho starať, nie je to môj pacient.
    Samozrejme, že alergia na bielkovinu kravského mlieka s vekom zväčša ustupuje a dieťa sa prevedie na bežné kojenecké mlieko, formulu / treba dávať do troch rokov/. Samozrejme, že pri zmene z neocate postupujeme veľmi opatrne, robíme tzv. záťažový test, to znamená, že najprv dáme 10 ml mlieka, druhý deň dvadsať a postupne pridávame.
    HA mlieko nie je mlieko bez bielkoviny kravského mlieka ale bielkovina je upravená. Bolo by rozumné začať zmenu z neocate cez takého HA mlieko.

  • Zavadzanie mliecnych vyrobkov

    , Autor: tatianakaur

    Dobry den pani Doktorka,
    rada by som sa opytala kedy by som mala zacat zavadzat mliecne (kysle) vyrobky do stravy syna a ci vobec. Ma 25 mesiacov a v 19tich m mu stanovili alergiu na BKM ( antimilk IgA 31,09 ). Kedze aj ja som celiaticka a alergicka na mlieko, bez problemov som vsetko mliecne vysadila. (Celiaka u neho potvrdena nebola) V skolke tiez dostava bezmliecnu stravu. Syn bol poslany na odbery, koli castym nachladnutiam a zapalom priedusiek. Ziadne ine problemy nemal pri jedeni mliecnych vyrobkov. Po diete sa tato chorobnost minimalizovala, musim povedat ze uz je 6 mesiacov v kolektive a zatial sa drzime. Svojej pani dr. doverujem, ale rada by syna nechala na diete az do 4roch rokov. Ja som ale velmi tlacena zo strany manzela a jeho rodiny aby som zacala zavadzat yougurty uz po 6tich mesiacov. Taktiez sa chcem opytat kedze ja som celiaticka a synove testy boli negativne, ci je potrebne ist aj na geneticke testy, alebo je to zbytocne a vela mi to nepovie pokial sa neprejavia ziadne tazkosti.
    Taktiez sa chcem opytat na sojove produkty.Mliecko pijeme alergy care, do jedla a do cerealii davame ryzove a mandlove mlieka. Co sa tyka jogurtov v skolke ma asi 3x do tyzdn sojovy jogurt. + mne sa tiez niekedy podari mu ho dat, kedze jogurty zboznuje. Nie je to prilis? Tak vela sa o tej soji pise, ze ma to dost metie.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je ťažké odpovedať, pretože všetky informácie o zavádzaní mlieka by vám mal dať hlavne imunológom, ku ktorému chodíte AJ imunológovia však tvrdia, že alergia na bielkovinu kravského mlieka mlôže ustúpiť a je potrebné zavádzanie mliečnych výrobkov skúšať. Robí sa to postupne tak, že deň po dni zavádzate jogurt / biely/ od jednej čajovej lyžičky, postupne cez dve, štyri , osem, 16 pol jogurtu, trištvrte, celý a sledujete reakciu dieťaťa. Ak to takto bez príznakov alergie zvládne, môžete mliečne skysané výrobky podávať. je potrebné byť opúatrná so sladkým liekom, tvarohom a dezertmi na jeho báze / pribináčik, termix/. Okrem ryžového, v malej miere mandľového mlieka môžete použiť aj ovsené, je veľmi chutné, robievam z neho aj puding. Na sóju pozor, patrí tiež medzi časté alergény.

  • alergia na bielkovinu kravského mlieka

    , Autor: lubocka1

    Dobrý deň pani doktorka,
    už som vám raz písala ohľadom svojho 3ročného synčeka, ktorý mi odmietal jesť, chudol, bol bledý...Na moje naliehanie mu detská lekárka urobila odbery. Hodnota želeža v krvi bola veľmi nízka (1,5). Začala som mu dávať Maltofer, Nutrolin B probiotiká, po ktorých začal jesť. Už nie je ani taký malátny, v noci sa nepotí. No po týždni mi volala lekárka, že musíme vysadiť všetky mliečne výrobky, z výsledkov krvi sa ukázalo, že hodnota (žiaľ neviem to pomenovať), ktorá má byť max. 13 on má až 36. DOteraz vypil denne liter mlieka, jedol syry, jogurty....Je to veľmi ťažké. Pred spaním plače, lebo chce mlieko. Tak mu robím sójové. Týždeň bol v pohode, no teraz má zas plný nos a celú noc ho dusilo, suchý dráždivý kašeľ. Až po podaní Fenistilu sa upokojil a zaspal. Môže to byť prejav alergie na sóju? Čím iným mu mám teda nahradiť mlieko pred spaním? Čítala som, že je vhodné mandľové, ryžové...Alebo je nejaké špeciálne sójové pre deti? V zdravej výžive som kúpila soj. mlieko Zajac. A teraz som sa na nete dočítala, že to je pre deti nevhodné. Tak neviem,čo mám robiť? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste ho odučiť od mlieka. To je prvá rada, ej keď viem, že tá najťažšia. Skúste sa poradiť v lekárni, tam majú rôzne mlieka, ktoré v skutočnosti nie sú mlieka kravské a vrátila by som sa teda k bábätkovskému mlieku , myslím, že by mohli mať nejaký sinlac. Ale v lekráni vám poradia.
    Ja sama mám alergiu na bielkovinu kravského mlieka a ako najlepšie sa mi zdá byť ovsené mlieko, dostať ho v DM a robila som z neho aj puding, je veľmi chutý, len mlieko je trocha také šedé. Sojové mlieko môže byť tiež silná alergén. Chudokrvnosť bola pravdepdobne z toho, že sliznica čreva dráždená mliekom nevedela vstrebať železo. V totmo prípade by som skontrolovala krvný obraz aj železo / to najskôr o tri mesiace, aj to už nesmie brať železo aspon dva týždne/ Ak by bolo železo znova nízke, je treba myslieť a vyšetriť celiakiu.

  • ekzém a mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o informáciu. Mám 19 mesačnú dcérku. Trpí ekzémami, ktoré zmizli až vtedy keď sme postupne vysadili všetky mliečne výrobky vrátane jogurtu a masla. Teraz však zažívam tlaky z okolia, že musím to kravské mlieko nahradiť iným mliekom ovčím alebo kozím, aby dcérke nechýbali živiny. Ja sa však bojím, aby som jej tým neublížila. Stále ju kojím. Preto sa chcem opýtať či naozaj potrebuje dcérka piť kozie alebo iné mlieko? ďalej ma zaujíma, či aj ja mám držať bezmliečnu diétu keď ju kojím, a ešte by som chcela vedieť ako dlho musí dcérka mať túto diétu bez kravského mlieka.ďakujem za ochotu a prajem všetko dobré.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na to, že povysadení mlieka ekzém ustúpil je alergia na bielkovinu kravského mlieka veľmi pravdepodobná. Preto by bolo vhodné, aby ste aj vy, pokial kojíte dodržiavali bezmliečnu diétu. Ak sa bude mať dieťatko dobre, nie sú potrbné žiadne vyšetrenia, zatiaľ, ktoré by dieťatko zaťažovali. Ste veľmi dobrá a pozorná matka, keď ste prišli na to, čo dieťatku robí problém. Je vždy lepšie určiť diagnozu aj liečbu tzv. eliminačnou diétou, teda vyradením potraviny z jedálníčka, ako zaťažujúcimi vyšetreniami. Udáva sa, že alergia na bielkovinu kravského mlieka po treťom roku života ustupje. Nemusí to však tak byť, niekedy sa znova objaví aleo je jednoducho celoživotná. To uvidíte neskôr, kedy by ste po treťom roku nasadili do výživy mlieko a sledovali jeho účinok. Pokail má dieťa plnohonotnú strau, obsahujúcu mäso, strukoviny, zeleninu, ovocie, obilniny, mlieko nie je nevyhnutnou súčasťou jeho výživy / ani mliečne výrobky/. Kozie aj ovčie mlieko môžu byť pre neho rovnaké alergény. Takže nech vás nikto do podávania týchto mliek dieťaťu nenúti! Dieťa nie je experimentálny objekt.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: