Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Bielkovina kravskeho mlieka, travy

    , Autor: Dianka_83

    Dobry den. Poprosim vas o radu. Syn ma 2,5 roka. Maval problemy so zatekanim hlienov a vyrazkami na licach. Dostali sme sa az na alergologiu kde mu zistili alergiu na travy a tiez na BKM. Moje otazky su nasledovne:
    - kvoli alergii na travy nam odporucali vyhybat sa okrem ineho aj psenicnej muke. Znamena to, ze ju musime vylucit uplne alebo staci obmedzit?
    - ake mlieko resp. vyrobky (jogurty, smotany do varenia) odporucate? Mandlove, ovsene, kokosove, makove, ryzove… Lepsie je ich striedat alebo je niektore, ktore by sme mali preferovat? Sojovym, kozim a ovcim je asi lepsie sa vyhnut. Alebo sa mylim?
    - je potrebne sa striktne vyhybat kravskemu mlieku? Myslim pecivo prip. ine potraviny kde by som to ani necakala (napr. soletky) alebo aj niektore lieky. A co potraviny kde sa spominaju stopy mlieka (ovocne tycinky napr.)
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takto: neviem u akého alergologa ste boli, ale iste by som šla k inému. Alergia na trávy nemá nič spoločné s pšenicou ani inou obilninou, takže tadiaľto cesta nevedie...........
    Má mať riadnu antialergickú liečbu, ak sa jedná o sennú nádchu, teda pravdepodobne niektoré antilaergikum, dodržiavať hlavne v čase kvitnutia tráv režim: po návrate z vonka vyčistiť nos sterimarom, očká okuflashom, osprchovať aj vlásky, prezliecť. Ja dávam ako podpornú liečbu aj imunoglukan.
    Alergia na bielkovinu kravského mlieka je v tomto veku enormne vzácna, je to ochorenia prvého roku života. Neviem akými vyšetreniami na to pani doktorka prišla a hlavne je podstatné aké nežiaduce účinky má dieťa po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov. Ak rastlinné mlieko tak jedine ovsené, výnimočne ryžové.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: