30 jednoduchých zásad, ako byť dobrým rodičom

Redakcia | 14. júl 2024
30 jednoduchých zásad, ako byť dobrým rodičom

Všetci sme. Robíme najlepšie, ako v tej chvíli vieme a dokážeme. Sú súčasťou vašej výchovy aj tieto veci?

Staňte sa lepším rodičom: 30 jednoduchých zásad 

  1. Nastavte hranice a podporujte dieťa v nezávislosti.
    Jedno druhé nevylučuje, práve naopak. Deti potrebujú hranice, ktoré im pomáhajú porozumieť a zvládnuť to, čo sa okolo nich deje. Hranice nie sú o obmedzení ich slobody, sú prejavom vašej starostlivosti, aby mohli objavovať svet sa seba bezpečne. Mali by byť nastavené primerane veku a schopnostiam dieťaťa a s tým súvisí aj istá miera zodpovednosti. Keď sú vývojovo schopné odkladať hračky, odpratať si tanier zo stola a obliecť sa, nechajte ich. Keď sa pomýlia, majú na to právo. Neopravujte za deti všetko, čo "pokazia".  Dajte im šancu nájsť si vlastné riešenia. Keď s láskou uznáte menšie frustrácie dieťaťa bez toho, aby ste okamžite priskočili na pomoc, učíte ich sebestačnosti a odolnosti.
  2. Pamätajte, že disciplína nie je trest.
    Presadzovanie hraníc je o učení detí, ako sa správať vo svete. Dohody sa dodržiavajú, kamaráti sa nepodrážajú, slabším sa pomáha. To, čo hovoríme a ako to hovoríme, to čo robíme  a ako to robíme, má vplyv aj na iných. Je dôležité, aby dieťa poznalo zásady slušného správania a rešpektovalo pravidlá v prostredí, v ktorom žije. Či už ide o čas večierky alebo slušnú komunikáciu. 
  3. Vyberte si svoje bitky.
    Deti nedokážu absorbovať príliš veľa pravidiel a zákazov či príkazov. Zamerajte sa na to, čo je naozaj dôležité. Nevstupujte napríklad do boja o oblečenie (pokojne, choď v kostýme Spidermana), zamerajte sa na veci, na ktorých naozaj záleží, ako napríklad zákaz ubližovania iným, nadávky alebo klamstvo (slušný Spiderman si získa srdce babičky viac ako vyoblekovaný hulvát).  
  4. Hrajte sa s deťmi.
    Nechajte ich vybrať si aktivitu a nerobte si starosti s pravidlami. Len sa uvoľnite a bavte sa. To je tá správna hra! :) 
  5. Čítajte (spolu) knihy každý deň.
    Nikdy nie je priskoro. Bábätká milujú počúvať hlas rodičov. Je to skvelý spôsob, ako naučiť dieťa rozprávať, rozšíriť slovnú zásobu s stráviť spolu kvalitný čas. Zabávajte sa s knihou, húkajte, pískajte, napodobňujte. Naučiť dieťa milovať knihy je veľký dar.    
  6. Rodinné aktivity. 
    Najväčším nevyužitým zdrojom na zlepšenie života detí je čas strávený s rodičmi. Deti s angažovanými rodičmi majú lepšie výsledky v škole a všeobecne lepšie zvládajú čokoľvek, čo im život prináša. Deti si pravdepodobne nebudú pamätať nič z toho, čo im poviete, ale budú si pamätať, čo ste spolu robili – výlety, spoločenské hry, vankúšová bitka a čokoľvek, čo robíte spolu ako rodina. Vytvárajte deťom spomienky. Zohrejú ich, keď im bude najhoršie.   
  7. Buďte dobrým vzorom
    Deti sa učia pozorovaním. Modelovanie vhodného, rešpektujúceho, dobrého správania funguje oveľa lepšie ako im neustále opakovať, čo majú robiť. Je to ťažké, ale najúčinnejšie.
  8. Priznajte si, keď urobíte chybu.
    Toto je najlepší spôsob, ako ukázať svojmu dieťaťu, kedy a ako sa ospravedlniť. Nie ste dokonalí rodičia, dokonalí ľudia a neomylné bytosti. Dieťa by to malo vedieť. Nebude vás menej ľúbiť, práve naopak.  
  9. Žite ekologickejšie.
    Ukážte svojim deťom, ako sa starať o životné prostredie. Menej plytvajte, recyklujte, znovu používajte a šetrite. Strávte napríklad popoludnie zbieraním odpadkov v okolí. Povedzte im o fabrikách na oblečenie, zneužívaní detskej práce, lacných dovozoch... Nech premýšľajú o (zbytočnom) nakupovaní nových vecí a chápu súvislosti.
  10. Vždy hovorte pravdu.
    Takto chcete, aby sa správalo aj vaše dieťa, že? Tak ho učte čestnosti prostredníctvom seba. 
  11. Chváľte deti. 
    Správnym spôsobom oceňte dieťa a to, čo sa vám páči. Namiesto toho, aby ste povedali: „Si skvelý,“ skúste byť konkrétnejší: „Čakať, kým zložím telefón, aby si sa opýtal na sušienky, bolo ťažké, a naozaj sa mi páčila tvoja trpezlivosť.“
  12. Posilňujte dobré správanie.
    Keď si všimnete, že vaše dieťa robí niečo užitočné alebo milé, dajte mu vedieť, ako vás to teší. Je to skvelý spôsob, ako posilniť dobré správanie.
  13. Šuškajte si o deťoch.
    Čo počujeme, má oveľa väčší vplyv ako to, čo nám je povedané priamo. Nechajte dieťa „nachytať“ vás, ako šepkáte kompliment o ňom babičke, otcovi alebo dokonca ich plyšovému medvedíkovi.
  14. Hovorte „nie“.
    Odolajte pokušeniu prijímať ďalšie záväzky v práci alebo čokoľvek, čo vás oberie o čas, ktorý môžete stráviť spolu ako rodina. Nikdy, nikdy nebudete ľutovať, že ste strávili viac času so svojimi deťmi.
  15. Nepodceňujte správanie dieťaťa.
    Nikdy nedovoľte, aby boli deti hrubé k vám alebo ku komukoľvek inému. Ak to urobia, povedzte im jasne, že nebudete tolerovať žiadne formy neúctivého správania k nikomu.
  16. Rozvíjajte sociálnych zručnosti. 
    Každý deň sa napríklad detí opýtajte 3 „ty“ otázky. Umenie konverzácie je dôležitá sociálna zručnosť, ktorú rodičia často zanedbávajú. Môžu to byť otázky ako: „Čo ťa dnes najviac pobavilo? “; „Čo ste robili u kamaráta?“; alebo „Kam chceš ísť zajtra popoludní?“. Otázky by mali byť otvorené a postavené tak, aby dieťa odpovedalo obšírnejšie ako len áno alebo nie. 
  17. Naučte deti tento trik odvahy.
    Povedzte im, aby si vždy všímali farbu očí osoby, s ktorou sa rozprávajú. Očný kontakt pomôže plachému dieťaťu vyzerať sebavedomejšie a pomôže akémukoľvek dieťaťu byť asertívnejšie a menej pravdepodobne sa stane obeťou šikanovania.
  18. Uznávajte emócie dieťaťa.
    Keď sa napríklad skončí záchvat hnevu, opýtajte sa: „Ako si sa cítil, keď si musel ísť z ihriska domov?“ a „Čo by podľa teba zlepšilo situáciu nabudúce?“ Potom ich počúvajte. "Zotavia sa"  rýchlejšie, ak im dovolíte hovoriť o svojich pocitoch.
  19. Vychovávajte zodpovedné deti.
    Aj keď sú ešte len malé, môžu zlepšovať život okolo seba. Či už tým, že budú hádzať papier do správneho koša, postavia za spolužiaka, uvoľnia miesto straším v autobuse. Rozprávajte sa s deťmi o tom, že aj na ich činoch záleží, že sú súčasťou komunity a môžu veci meniť k lepšiemu. 
  20. Nerozmaznávajte deti.
    Majte na pamäti: Každé dieťa je poklad, ale žiadne dieťa nie je stredom vesmíru. Mali by to vedieť. 
  21. Hodnoty sú dôležité. 
    Keď čítate rozprávky pred spaním, rozprávajte sa s dieťaťom o tom, ako konajú jednotlivé postavy a prečo. Učte ich hodnotám ako sú odvaha, čestnosť, láskavosť. 
  22. Naučte deti vďačnosti.
    Je úžasné žiť vo svete, kde sa dejú aj dobré veci. Pýtajte sa na ne, rozprávajte o nich. Pri večeri napríklad otvorte diskusiu, čo dobré sa dnes stalo každému jednému z vás. Môže to znieť banálne, ale vďačnosť robí každého šťastným. Naučte deti vďačnosti za malé veci, budú sa cítiť šťastnejšie. 
  23. Jedzte aspoň jedno jedlo ako rodina každý deň.
    Spoločne si sadnúť k stolu je skvelý spôsob, ako sa napríklad na konci dňa spojiť – je to čas na zdieľanie zážitkov, zábavy, dobrých aj zlých správ. Vylepšite spoločnú večeru tým, že ju aj pripravíte spolu, každý niečo,  alebo nechajte svoje deti vybrať si, na čo majú chuť. Nemusí to byť večera, pokojne si spolu sadajte k spoločným raňajkám, ak vám to časovo sedí viac. 
  24. Vždy hovorte „Ľúbim ťa“
    Milujte svoje deti rovnako, ale zaobchádzajte s nimi individuálne. Sú to jednotlivci. Povedzte „Ľúbim ťa“ kedykoľvek to cítite, aj keď je to 743-krát za deň. Dieťa nemôžete rozmaznať láskyplnými slovami.
  25. Užite si deti.
    Áno, rodičovstvo je najvyčerpávajúcejšia práca na planéte. Áno, váš dom je jeden veľký neporiadok, práčka vždy plná a... Vaše dieťa sa práve zasmialo na smiešnej grimase, ktorú ste vystrúhali, keď ste zbadali jeho vlásky po prebudení. Užite si to! Už sa to nezopakuje!
  26. Televízor nepatrí do detskej izby. 
    Výskum opakovane ukázal, že deti, ktoré zaspávajú s obrazovkou (nevynímajúc tablety a mobily), spia menej, majú horšie známky v škole (čo súvisí s únavou a trávením času sledovaním ktoviečoho) a horšie sociálne zručnosti. (A rodičia s televízorom v spálni majú menej sexu!)
  27. Povzbudzujte deti k pohybu.
    Doprajte svojmu bábätku voľnosť pohybu, dávajte ho počas dňa na bruško. Keď už vedia deti chodiť, nech trávia čo najviac času na vlastných nôžkach, nie v kočíku. Vytvorte príležitosti aj pre staršie deti, aby mali dostatok pohybu. 
  28. Starajte sa o zdravie svojich detí
    Očkovanie, hygienické návyky, pestrá strava a dostatok pohybu.  
  29. Dbajte na bezpečnosť. 
    Zabezpečte svoj domov a nikdy nenechávajte dieťa do 5 rokov samotné pri kúpaní. Uistite sa, že autosedačky sú správne nainštalované a trvajte na tom, aby vaše dieťa nosilo prilbu pri jazde na bicykli alebo kolobežke. 
  30. Uložte svoje dieťa do postele ospalé, ale stále bdelé.
    Tento spôsob pomôže dieťaťu naučiť sa postupne upokojiť a zaspať. 
Zdroj: parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: