Polhodina pre rodinu: Rodiny, ktoré sa hrajú spolu, sú šťastnejšie

LEGO | 28. apríl 2024
Polhodina pre rodinu: Rodiny, ktoré sa hrajú spolu, sú šťastnejšie
foto: LEGO

Rodiny, ktoré sa spolu hrajú, sa cítia šťastnejšie ako tie, ktoré sa spolu nehrajú. Napriek tomu až 30 % rodičov na Slovensku priznáva, že nikdy netrávia čas hraním sa ako rodina – uvádza sa v prieskume spoločnosti LEGO.

Prieskume Play Well Study 2024: Rodiny sa spolu nehrajú

Jednou z príčin sú digitálne zariadenia. Rodičia na nich v priemere trávia dvakrát viac času, než spoločným hraním sa s deťmi. Až 9 z 10 rodičov aj detí by sa však spolu chceli hrať viac. V súčasnej dobe, keď digitálne technológie dominujú našim životom, sa rodiny často stretávajú s výzvou, ako si nájsť čas na spoločné aktivity.  Spoločnosť LEGO® preto prišla s iniciatívou "Polhodinu pre rodinu", ktorá má za cieľ podporovať rodinné hranie.

Iniciatíva "Polhodinu pre rodinu" ponúka cez celý rok rôzne tipy a rady od odborníkov, ako efektívne využívať spoločný čas. Taktiež podporuje rodiny, aby si vyhradili aspoň 30 minút denne na aktívne strávené chvíle spolu, čo môže mať pozitívny vplyv na utuženie rodinných väzieb.

Polhodina pre rodinu: Rodiny, ktoré sa hrajú spolu, sú šťastnejšie

Čím viac pozornosti venujete sami od seba vašim deťom, tým menej o ňu musia bojovať

  • 86 % rodičov tvrdí, že hra im pomáha lepšie spoznať svoje dieťa
  • 87 % rodičov tvrdí, že hra im pripomína, čo je v živote dôležité
  • 79% rodičov tvrdí, že hra im pomáha hovoriť o dôležitých veciach (napr. bezpečnosť, životné prostredie, globálne problémy atď.)

Na dôležitosť spoločnej hry poukazuje z praxe aj detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Čím viac pozornosti venujete sami od seba vašim deťom, tým menej o ňu musia bojovať. Spoločná hra sa osvedčila nielen pre budovanie vedomostí a zručností, ale aj ako základ pre dobrý rozhovor s dieťaťom akéhokoľvek veku. Kľúčom k správnej výchove je komunikácia.“

Aké sú benefity spoločnej hry pre rodinu podľa LEGO® Play Well Report 2024?

  • 84 % rodičov tvrdí, že hra zlepšuje šťastie/celkovú pohodu ich rodiny
  • 87 % rodičov tvrdí, že hra uľahčuje komunikáciu s ich dieťaťom
  • 88 % rodičov tvrdí, že hra im pomáha budovať silnejšie rodinné väzby
  • 86 % rodičov tvrdí, že hra im pomáha relaxovať ako rodine

Hra s kamarátmi a s rodičmi nie je rovnocenná

Medzi prekážky spoločnej hry podľa prieskumu spoločnosti LEGO patria postoj rodičov k hre, nedostatok času, peňazí aj vhodného priestoru na hranie. Dve tretiny rodičov tvrdia, že pri rodinnom hraní im prekážajú pracovné vyťaženie (62 %) a domáce práce (62 %). Významným faktorom je čas strávený na digitálnych zariadeniach. Až jeden z piatich rodičov sa v prieskume vyjadril, že nikdy netrávia čas hraním sa ako rodina.

Okrem spomínanej práce až 8 z 10 rodičov tvrdí, že hra nie je vždy prioritou. Rodičia – vrátane tých slovenských si myslia, že dieťa získa viac benefitov z hry s kamarátmi, domnievajú sa, že aj deti samotné by sa radšej hrali s rovesníkmi a zároveň je pre nich ťažké vymyslieť aktivity, ktoré by vedeli robiť spoločne s dieťaťom. 

„Hra s kamarátmi a s rodičmi nie je rovnocenná. S kamarátmi, rovesníkmi a súrodencami sú spoločné hry často o súťaživosti, v rodičovi má dieťa vzor. Mama býva zvyčajne emočnou oporou a otec predstavuje ciele a výzvy. Napodobňuje ich spôsoby spolupráce alebo aj spôsob zvládania možnej prehry. Navyše rodič prispôsobuje podmienky hry podľa schopností a veku dieťaťa. To rovesníci neurobia,“ dopĺňa M.Tóthová Šimčáková.

Polhodina pre rodinu: Rodiny, ktoré sa hrajú spolu, sú šťastnejšie

Rodičia sa cítia vinní, že sa s deťmi dostatočne nehrajú, ale chcú to zmeniť

Podľa LEGO® Play Well Report 2024 strávia rodičia v priemere za deň počas týždňa na digitálnych zariadeniach ako napr. telefón alebo laptop viac ako  4 hodiny. Pričom spoločnému hraniu sa s deťmi venujú len niečo viac ako 2 hodiny. Cez víkend je čas strávený na zariadeniach podobný, ale spoločného hrania je viac ako 3 hodiny. Šesť z desiatich rodičov pripúšťa, že čas na technológiách im môže brániť v tom, aby sa hrali viac spolu ako rodina. 

Prieskum spoločnosti LEGO ukázal, že dve tretiny rodičov majú výčitky, že sa s dieťaťom dostatočne nehrajú. Tri štvrtiny rodičov sú presvedčení, že deti majú dnes menej času a priestoru na hranie ako ich generácia.

Aj 30 minút strávených aktívne v kruhu rodiny môže mať pozitívny vplyv na zlepšenie a utuženie rodinných vzťahov

V prieskume Play Well Study 2024 až 87 % rodičov a 88 % detí uviedlo, že by sa chceli spoločne viac hrať. „Spoločnosť LEGO chce rodinám pomôcť s touto neľahkou úlohou, a preto prináša novú iniciatívu Polhodinu pre rodinu. Aj 30 minút strávených aktívne v kruhu rodiny totiž môže mať významne pozitívny vplyv na zlepšenie a utuženie rodinných vzťahov,“ hovorí Iva Ambrožová, Marketingová riaditeľka LEGO Trading pre ČR a SR.

Medzi ambasádormi tejto iniciatívy na Slovensku je známa influencerka Simona Salátová, ktorá pomáha propagovať myšlienku a motivovať rodiny k zúčastneniu sa na tejto pozitívnej zmene. LEGO® týmto prístupom otvára dvere k lepšej budúcnosti, v ktorej rodiny trávia viac kvalitného času spolu, čím posilňujú vzájomné puto a komunikáciu.

Viac tipov nájdete TU.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: