10 základných bezpečnostných pravidiel, ktoré by malo poznať každé dieťa

MK | 14. júl 2024
10 základných bezpečnostných pravidiel

Akokoľvek by ste chceli, nemôžete svoje deti fyzicky chrániť 24 hodín denne. Tým, že ich naučíte základné bezpečnostné pravidlá, im dávate dobrú barličku, aby zvládli rôzne nástrahy.

10 základných bezpečnostných pravidiel, ktoré by malo poznať každé dieťa

1. Kontaktné údaje

Deti by mali vedieť povedať svoje celé meno, vaše meno, adresu a orientačný bod v okolí bydliska a staršie deti by mali poznať aj telefónne číslo. Keďže malé deti ľahko zabúdajú, mali by ste „skúšku“ praktizovať čo najčastejšie – opakovaním.

2. Nikdy nikam nechoď s cudzím človekom

Dieťa by malo vedieť, že bez ohľadu na okolnosti by sa nikdy nemalo nechať odviesť cudzou osobou. Povedzte dieťaťu, že ak niekto úplne cudzí povie „tvoja mama ma požiadala, aby som ťa zobral a odviezol k nej“, mali by zostať tam, kde sú, a prípadne zavolať pomoc. Pripomeňte mu, že ak niekedy nastane núdzová situácia, pošlete starého rodiča, tetu alebo niekoho, koho vaše dieťa pozná a komu dôveruje, a nikdy nie cudzieho človeka. 

TIP: Naučte dieťa „bezpečnostné slovo“, ktoré poznáte len vy a ono. Týmto spôsobom, ak potrebujete poslať niekoho, koho vaše dieťa veľmi dobre nepozná, môžete mu povedať bezpečnostné slovo a dieťa tak bude vedieť, že je v poriadku ísť s touto osobou. Toto slovo môže dieťa využiť aj v telefonáte alebo kedykoľvek, kedy sa necíti bezpečne.

3. Bezpečnosť na cestách

Deti sú na cestách ohrozené, najmä ak chýba dozor dospelých. Naučte ich základné pravidlá:

  • Pozeraj sa doľava, doprava a potom znova doľava a doprava, kým prejdeš cez cestu, prípadne prejdi cez cestu len vtedy, ak držíš za ruku dospelého alebo staršie dieťa.
  • Nebehaj v blízkosti cesty.
  • Ak kráčaš po cestách bez chodníka, vždy sa postav čelom k premávke (ešte lepšie sa týmto cestám úplne vyhni).
  • Z auta sa vystupuje len na krajnici.
  • Pri jazde na bicykli, kolobežke alebo skateboarde vždy nos prilbu.
  • Nos reflexné prvky.

4. Ak sa stratíš, zostaň tam, kde ste

Bezcieľne blúdenie alebo panika, ak sa vaše dieťa stratí, spôsobí len ďalší zmätok. Naučte dieťa, že ak je v supermarkete a nevie vás nájsť, aby išlo k pokladni a požiadalo o pomoc. Posilnite pravidlo, že by nemalo opustiť obchod! Prípadne môže požiadať o pomoc rodiča s iným dieťaťom.

10 základných bezpečnostných pravidiel

5. Nezdieľaj osobné údaje online

Deti dnes začínajú s mobilmi a počítačmi už odmalička a lekcie online bezpečnosti sú nevyhnutnosťou. Naučte svoje deti, aby nikdy nedávali informácie o tom, akú školu navštevujú, kde bývajú, koľko majú rokov alebo telefónne číslo.

6. Tvoje telo je len tvoje

Učenie detí o dobrom a zlom dotyku im môže pomôcť určiť, kedy sa k nim niekto správal nevhodne. Vysvetlite im, že ak by sa ich tela dotkol niekto spôsobom, ktorý je neprijateľný, mali by to okamžite nahlásiť a kričať o pomoc. Samozrejme, vysvetlite im, že existujú okolnosti, za ktorých je v poriadku, ak sa ich ľudia dotýkajú, napríklad v ordinácii u lekára, na fyzioterapii a podobne. Čo je prípustné a čo už nie - aj o tom veďte rozhovory s dieťaťom.

7. Nedrž tajomstvá

Deťom sa často hovorí, aby tajili niečo, čo ich kamarát alebo súrodenec urobili, ale naučte ich, že ak si myslia, že táto činnosť bola nebezpečná, škodlivá alebo skutočne neposlušná, nemali by sa báť vám to povedať. Ponúknite svoje uistenie, že ak sa podelia o svoje tajomstvá, budete sa snažiť zo všetkých síl pomôcť s problémom.  

8. Kedy a ako volať 112

Pre deti nie je dôležité len vedieť, kedy volať 112. Porozprávajte sa o možných situáciách a o krokoch, ktoré treba podniknúť.  

9. Dôveruj svojim inštinktom

Naučte svoje deti o dôležitosti vlastného inštinktu jeho nasledovania, aby zostali v bezpečí. Naučte ich, že ak si niekedy nie sú istí aktivitou, do ktorej sú povzbudzovaní okolím, nech to neurobia – aj keby to znamenalo odstúpiť od všetkých ostatných v skupine.

10. Buď ostražitý

Naučte deti ostražitosti - nielen na cudzom mieste a pri neznámych ľuďoch, ale aj v bežných situáciách. Rozprávajte sa so staršími deťmi o rizikách alkoholu a iných látok, ku ktorým sa môžu vedome či nevedome dostať. Komunikujte s nimi o rizikách spojených s dospievaním a rovesníckymi skupinami.    

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: