Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kiahne

    , Autor: kanti

    Dobrý deň,
    ak zaočkujem svoje deti proti kiahňam, ochránim ich tak v budúcnosti napr. pred pásovým oparom? Spôsobuje ho vírus, ktorý v tele po prekonaní ochorenia ostáva celý život, no pri očkovaní ho predsa, hoci aj v slabšej miere, dávame do tela tiež. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zatiaľ nie sú dôkazy, že by očkovnie proti kiahňam chránilo aj proti pásovému oparu. AK však dieťa kiahne nedostane, nemal by vírus pretrvávať v jeho organizme a teda sa ani prejaviť v neskorom veku ako pásový opar.

Podobné otázky

  • Varicella

    , Autor: LenkaP. 32

    Dobrý deň pani doktorka, mám 37 rokov a dala som si úrobit protilátky na ovčie kiahne, lebo som nevedela či som prekonala a mám male Dieta ktoré to môže dostať v kolektíve. Výsledky mám: igM 0,38 (>= 1,1) negatívne a igG 120 (>= 100) slabo pozitívny. Mám sa dať zaočkovať? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemusíte sa dať očkovať, ovčie kiahne ste s najväčšou pravdepodobnosťou prekonali a aj sa s nimi v nedávnom čase stretla, keďže máte mierne pozitívne aj protilátky IgM.

  • Kiahne

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktorka dala som zaočkovať proti kiahnam dveru pred 1,5 rokom jednou dávkou, nestihla som ešte druhou lebo mala v kuse sopliky chcem sa opýtať chráni ju aj jedna dávka alebo môžem ju dat preoxkovat ešte tou druhou takmer po2 rokoch? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokojne ju nechajte preočkovať, pokiaľ neprekonala kiahne. Časový limit medzi dvoma dávkami môže byť akokoľvek dlhý, len nesmie byť kratší ako 6 týždňov.

  • Očkovanie

    , Autor: Leto2886

    Dobry den, pani doktorka, zaujimal by ma Vas odborny nazor na vzniknutu situaciu. Vo stvrtok sme boli v dlhom a uzkom kontakte so sestranicou, ktora v piatok dostala ovcie kiahne. A nas hned v tomto tyzdni v stredu caka prve ockovanie+rotavirus. Maly mal vcera 3 mesiace, je plne kojeny ako 2 mesacny prekonal kovid. A teraz neviem co robit, ci maleho v stredu zaockovat dat, alebo nie. Urcite budem nasho pediatra o vzniknutej situacii informovat. Ja ako matka a ako neodbornik mam obavu, ze pokial sa maly nakazil a v stredu ho dam zaockovat a nasledne v priebehu par dni sa aj u neho objavia kiahne moze mat ockovanie a aj kiahne pre neho zly priebeh. Pride mi to nebezpecne ockovat ak v jeho tele prebieha infekcia v podobe kiahni. Ja by som s ockovanim pockala, ale rada by som si vypocula aj Vas odborny nazor. Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste vy ako dieťa prekonali kiahne je malá pravdepodobnosť, že kiahne dostane.
    Ak by už kiahne u neho prepukli, iste sa očkovať nebude. Ak nebude mať kiahne, nie je dôvod neočkovať rotavírus.
    Samozrejme sa dá s očkovaním počkať ale isto to nie je potrebné, ak nebude u neho prebiehať žiadne ochorenie.

  • Očkovanie proti ovčím kiahňam Varivax

    , Autor: Petra.dobranska

    Dobrý deň pani doktorka, mam na vás otázku a prosím vás o radu. Dcéra o mesiac 3 roky chceme ju dať zaočkovať tento piatok proti ovčím kiahňam látkou Varivax. Som tehotná a termín pôrodu mam prelom február/marec. Preto som na pochybách, či nemáme radšej počkať kým bude mat druhé dieťa aspoň povinne očkovanie za sebou. Dočítala som sa, že druha dávka musí byt do 12 týždňov podaná od podania prvej a v tom case by malo mat bábätko mesiac, mesiac a pól. Môže sa bábätko nakaziť, ak by sme dali staršej dcére druhu dávku v tom obdobi, keď bude bábätko take maličké? Keď som prekonala kiahne v detstve môžem ohroziť bábätko pocas tehotenstva, keď dám dcére už prvú dávku teraz v piatok? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste prekonali kiahne, bábatko vôbec neohrozíte.
    &druhé očkovanie po kiahńach sa odporúča o 6 týždńov až 6 mesiacov, prípadne aj neskôr takže vôbec neriešte a ak ste rozhodnutí dieťatko zaočkujte proti kiahńam.

  • Ovčie kiahne

    , Autor: Lucka114

    Dobrý deň. Je možné že som v detstve prekonala ovčie kiahne bez príznakov, keďže moji rodičia tvrdí,že som ich nemala, ale v krvi mak vysoké hodnoty protilátok?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, je to možné. Stretli ste sa s niekým, kto mal kiahne ale u vás sa neprejavili. Len ste na ne odpovedali: teda váš imunitný systém odpovedal.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: