Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,427 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pôrod

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor,
    Momentálne dnes som v 37 tt(presne 36+5), týždeň dozadu na poradni mi lekár povedal ze mám krčok skrátený už ln na 1cm, ešte som užívala magnezium do dnes, dnes na poradni mi povedal že pomaly rodím lebo som otvorená už na 3-4cm. Bábätko ma podľa sona 2,45kg, povedal že aj na vahu bábätka aj na radikálnu zmenu v priebehu týždňa vyzerá že budem mať krásny a rýchly pôrod, a vlastne chcem sa opýtať ak by sa narodil do nedele kým ešte nebude ukončený 37 tt či môžeš mat nejaké problémy keďže je to ešte považované za predčasný pôrod a tiež keď nemá vahu ešte 2,5kg, nakoľko aj tie sona asi neukazujú presnú vahu, al ak by nemal ešte 2,5 kg môže mať problémy po narodení? Alebo žltačku alebo niečo? A ešte by ma zaujímalo podľa vašich skúsenosti, či neviete odhadnúť kedy by pôrod mohol nastať, či pár hodín, dni, pripadne aj týždňov? Ešte som zabudla dodať že kontrakcie zatiaľ nemam ani som nemala, cítila som posledný týžden akurát častejšie tvrdnutie brucha. Dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete byť úplne v kľude. Ste v týždni tehotenstva, kedy sa už nejedná o predčasný pôrod, takže kedykoľvek budete rodiť, bude to pôrod v termíne. To, že ste otvorená na 3 cm ešte o ničom nehovorí. Mal som pacientku, ktorá chodila 3 týždne otvorená na 4cm a porodila 3 dni po termíne. Aj keď budete mať menšie dieťa, neznamená to, že nebude donosené alebo že nebude v poriadku. Ak sama tiež nie ste vysoká, nemôžete očakávať, že dieťa bude veľké. To, kedy budete rodiť Vám povedať neviem. Je to niečo podobné, ako keby ste sa ma spýtali na výherné čísla v lotérii o dva mesiace v stredu. Je však pravdepodobné, že budete mať pomerne rýchly pôrod. Magnézium môžete vysadiť a nemusíte byť vôbec v strese. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Vybolanienporodu

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtať na názor. Momentálne som 38+2, a som otvorená na 5-6cm, ešte som doma nie som v nemocnici ale moj doktor minpovedal že to bude rýchly pôrod tým že aj bábätko bude mať do 3 kg od by mi praskla voda by som nemusela stihnúť docestovat do pôrodnice nakoľko to mám z domu cca 40min autom. Navrhol mi že ak nechcem riskovať mám sa tento týždeň zastaviť v pôrodnici na podanie infúzie aby mi tak praskla voda a mohla by som porodiť. Zvažujem že radšej aj pôjdem nakoľko mám fakt stres aby som stihla prísť do pôrodnice, nakoľko mi povedal že keď mi praskne voda je dosť možné že jemu rovno vyjde hlavička keďže už teraz mu dosť tlači nadol, len sa chcem opýtať že to mi vlastne podajú oxytocín? A cca do koľko by mi mala prasknúť voda aspoň orientačne? Že praskne pomocou oxytocínu sama alebo ocytocin bude lm aby som sa otvorila na 8-10 cm a vodu budú musieť prasknúť? Keďže hlavičkou už dosť tlači nadol že vlastne mu už akoby trčí tak vodu asi prasknúť nebudú môcť ci? A myslite že môžu nastať nejaké komplikácie? Že by pôrod mohol prebiehat dlho a podobne? Dakujem za vás názor a radu :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste otvorená na 5 - 6 cm, plodový obal sa dá prepichnúť kedykoľvek. S takýmto pokročilým nálezom na pôrodných cestách pacientky štandardne už prijímame na pôrodnú sálu, aj keď nemajú bolesti. Spustí sa Vám infuzia s oxytocínom a ak by nedošlo k spontánemu odtoku plodovej vody po nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti, realizuje sa u Vás amniotómia, teda inštrumentálne prepichnutie plodových obalov. Predpokladám, že za daných okolností porodíte rýchlo.

  • Stery

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spýtať ešte pán doktor či môžem požiadať o stery v tehotenstve na uraplasmu a streptokoka v 16 tt. Rozmýšľam že by som si dala zobrať výter aby som vedela ako veľmi závažné je to kedze to svrbenie a pálenie prebieha. A či veľmi takýto ster podráždiť krcok alebo existuje aj ina forma ako sa dá prísť na uraplasmy ale hlavne či su stery v tomto týždni bezpečné. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ster z cervixu na mikrobiologické vyšetrenie sa dá realizovať aj počas tehotenstva, najvhodnejšie po ukončenom 16. týždni tehotenstva. Ureaplazma však nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

  • Orgazmus po serklaži

    , Autor: Suzanna222

    Pekný deň. Chcem sa opýtať, či môžem orgazmus (napríklad orálnym sexom) po serkláži. Som v 33tt a kŕčok maternice mám znova v dobrom stave. Pôrod budem mať sekciou -mam to indikované od lekára.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď máte rizikové tehotenstvo, nemyslím si, že by Vám mal orgazmus ublížiť, aj keď vzhľadom k okolnostiam by som sa pohlavnému styku skôr vyhol. Najvhodnejšie je sa však pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky nálezy a výsledky vyšetrení, ako aj informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa Vás opýtať na pár otázok. Na začiatku som momentálne v 38tt (konkrétne 37+3), v piatok na poradni mi moj gynekológ povedal, že som otvorená už na 4cm. Chcela by som sa opýtať podľa Vašej praxe a skúsenosti, kedy alebo skôr pri akom náleze musím byt otvorená keď sa bude predpokladať že mi odtečie/praskne plodová voda, a koľko predpokladáte že môžem takto vydržať, kým začnem rodiť. A tiež mi lekár povedal že tým že som aj ja chudá aj moje bábätko je menšie (2,5kg) nakoľko ani nemám veľké bruško, tak mi povedal že to vyzerá na krásny rychly pôrod. Viete mi povedať na základe čoho sú takéto predpoklady? :) a tiež že, čo v tomto prípade môže predstavovať pojem “rýchly pôrod”, aké časové rozmedzie, vopred Vám dakujem za objasnenie. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, na Vašu otázku Vám odpovedať neviem. Na to Vám neodpovie nikto. To, kedy porodíte je niečo obdobné, ako by ste sa ma spýtali na výherné čísla v lotérii o 2 mesiace v stredu. Plodová voda môže odtiecť pri úplne nezrelom náleze, kedy je krčok maternice neskrátený a prakticky uzavretý, niekedy odtečie plodová voda keď je pacientka otvorená na 8 cm, inokedy prepichujeme plodové obaly my. Čo sa týka otvorenia, mal som pacientku, ktorá mi chodila otvorená na 4 cm viac ako 3 týždne a nakoniec porodila 2 dni po termíne. Logicky, čím menší plod vychádza a čím pôrodné cesty dozrejú "bezbolestne", teda neotvorila ste a vplyvom kontrakcií ale vplyvom hormonálnych účinkov na pôrodné cesty, tým je predpoklad, že pôrod bude prebiehať rýchlejšie. Ľahšie sa rodí 2600g dieťa ako 4600g dieťa. Rýchly pôrod je tiež širší pojem. Ak hovoríme o tzv. prekotnom pôrode, žena môže porodiť do pol hodiny, či hodiny od nástupu kontrakcií. Ak však žena porodí do 3 - 4 hodín od nástupu pravidelných kontrakcií, tiež to považujeme za pomerne rýchly pôrod.

  • Rady

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, mala by som na Vás viacero otázok ????????
    Momentálne som na konci 36 týždňa (35+6), týždeň dozadu mi doktor spozoroval nález krčka skrátený na 1cm, brala som preto Progestanelle ráno a vecer a magnezium 1tbl 4x denne, aby sa drobec ešte udržal v brušku, keďže ešte mu dozrievali aj plucka, aj imunita, ani vahu ešte nemal 2,5kg ale zatial 2,2kg, včera som bola po týždni na poradni opäť a krčok aj kvôli kludovemu režimu s polohovanie zostal na 1cm, progesteron som už teda mohla vysadiť a magenzium mám ešte týždne užívať 1tbl 3x denne. No a moje otázky sú:
    1. Pri staré mi bol nájdený zvýšený (doktor povedal že optimálny) enterococcus faecalis, z toho dôvodu mám na 6 dni capiky fluomizin, otázka je že keď si ich do seba strkam a bábätko už cítiť na spolu krcku či mu ti nemôže nejak uškodiť, nakoľko sa capiky vkladajú na noc a ležím s vyvýšenou posteľou ak by sa ta tbl rozpúšťala a tiekla smerom k jeho hlavičke, či mu to nemôže nejak uškodiť.
    2. Tiež by ma zaujímalo či mi neviete povedať keďže mám 1cm krčok s tým že sa ešte neotvára či si myslite že to tak vydrzi až do termínu alebo si skôr myslite podľa skúsenosti a Vašej praxe že sa môže narodiť do pár dni, pripadne či keby už zruším kľúčový režim mohol nastať kvôli tomu pôrod
    3. A tretia otázka že ak by sa náhodou narodil od zahtra kedy mi začne 37 tt (36+0) či by mal ešte nejaké problémy s adaptáciou, aj čo sa týka termoregulacie, dýchania, imunity, či by ho museli dávať do inkubátora a podobne. Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Fluomizin užívať môžete, nepoškodíte si, ani plodu. S Vašim nálezom môžete vydržať až do termínu pôrodu. 1 cm dlhý krčok v 36. týždni tehotenstva nie je žiadna katastrofa, najmä keď je uzavretý. Plod má už vyvinuté všetky orgány a s veľkou pravdepodobnosťou aj surfaktant. Hranicou predčasného pôrodu je 36+0 tt, takže od zajtra už ste v týždni tehotenstva, kedy sa nejedná o predčasný pôrod.