Nočné pomočovanie u detí: Príčiny a riešenia

Redakcia | 3. máj 2024
Nočné pomočovanie u detí: Príčiny a riešenia

Nočné pocikávanie je do určitého obdobia celkom prirodzenou súčasťou vo vývine dieťaťa. Ale čo ak pretrváva aj po piatom roku života?

Nočné pomočovanie trápi deti (aj rodičov)

Ľudský organizmus má schopnosť kontrolovať tvorbu moču a aj samotné močenie. U dieťaťa sa táto schopnosť vyvíja postupne a je veľmi individuálna (podobne ako reč, chôdza…). Zatiaľ čo niektoré deti už v roku a pol existujú počas dňa bez plienky, iné sa naučia chodiť na nočník neskôr. Problém však vzniká v momente, ak sa v noci pomočujú päťročné a staršie detí.

Čo je to nočná enuréza 

Odhaduje sa, že na Slovensku trpí takzvanou nočnou enurézou 40 000 takýchto detí. Deti sa automaticky vylučujú zo spoločnosti, boja sa prespávať u kamarátov, chodiť na prázdniny k rodine, či na školské výlety. Úspešná diagnóza a liečba zmierňujú dennú záťaž dieťaťa, zlepšujú jeho denný výkon a školský prospech. Bez lekárskej pomoci vyrastú z pocikávania maximálne dve deti z desiatich.

Typy pomočovania 

Pri riešení je dôležité ujasniť si druh pomočovania, faktory, ktorý na dieťa vplývajú i jeho vek. Hraničný vek, kedy sa pomočovanie považuje za enurézu je 5. rok života.

Sekundárna enuréza

Sekundárna enuréza označuje situáciu, keď sa dieťa začne pomočovať po aspoň polročnom období sucha, počas ktorého nemalo problémy s udržiavaním moču. Toto zvyčajne nastáva v dôsledku psychických faktorov, ako je napríklad rozvod rodičov, úmrtie v rodine alebo šikanovanie.

Primárna enuréza

Primárna enuréza znamená, že pretrváva pomočovanie od narodenia. Podľa niektorých zdrojov trápi až 10 % detí vo veku 7 rokov.

Nočné pomočovanie

Nočné pomočovanie, odborne enuresis nocturna, je najčastejšie spojené s primárnym typom enurézy. Ide teda o problém, ktorý pretrváva od narodenia a zvyčajne nesúvisí s organickými alebo psychickými poruchami.

Hyperaktívny močový mechúr

U detí sa tento druh pomočovania charakterizuje častým nutkaním na močenie, vyprázdňovaním malého množstva moču, náhlym a rýchlym močením a jeho výskytom cez deň. V noci je dieťa väčšinou schopné udržať moč. Často je tento typ sprevádzaný krížením nôh, sadaním, či prestupovaním. Tento typ enurézy často súvisí s postupným vývojom dolných močových ciest. Od štvrtého roku života by dieťa malo byť schopné rozoznať potrebu močenia, oddialiť ho alebo prerušiť.

Prečo sa dieťa pocikáva

Množstvo moču riadi dôležitá látka v organizme – vazopresín. V noci sa vazopresínu tvorí viac a tým sa zmenší objem vyprodukovaného moču. To má za následok pomalšie napĺňanie močového mechúra a v noci sa nemusí vyprázdniť.

U väčšiny detí, ktoré trpia nočnou enurézou, je problém v tvorbe vazopresínu. Telo ho nedokáže vyprodukovať toľko, a tak sa močový mechúr rýchlo preplní, dieťa nie je schopné rozoznať signály preplneného mechúra a prebudiť sa na močenie. A tak príde k nehode, ktorú dieťa nedokáže ovplyvniť. Ak problém pretrváva, je dôležité navštíviť lekára. Ten zistí, či sa jedná o spomínaný nedostatok vazopresínu, vrodenú chybu v oblasti mechúra a obličiek, o chronický zápal močového mechúra alebo je dôvod v psychike vášho potomka. Treba si uvedomiť, že váš drobec sa nepocikáva so zlým úmyslom.

Nočné pomočovanie môže mať podľa lekárov viacero príčin. Preto je dôležité ich najprv definovať a následne zvoliť individuálny prístup k riešeniu. Vôbec nie je hanbou navštíviť pediatra či špecialistu, ktorý nastaví liečbu a problém s 80 až 90-percentnou úspešnosťou vyrieši. Ak ste s odborníkmi vylúčili zdravotné ťažkosti, skúste pátrať po tom, čo u dieťaťa spustilo tento problém. Porozprávajte sa s ním, či nemá problémy v škôlke, s kamarátmi, či mu niekto neublížil, či ho niečo netrápi a tak ďalej. Myslite na to, že psychika dieťaťa je veľmi krehká a tresty, hnev a karhanie nie sú v tomto prípade namieste. Pochopenie, dôvera a láska – to je to, čo váš anjelik potrebuje. 

Pomočovanie
Prečítajte si tiež:

Pomočovanie 

Možné príčiny pomočovania

  • genetické faktory – ak sa pomočoval niektorý z rodičov, je pravdepodobnejšie, že tým bude trpieť aj potomok
  • nedostatok vazopresínu
  • chronické zápaly močového mechúra
  • vrodené chyby v oblasti mechúra a obličiek
  • reakcia na zmeny (napríklad nástup do škôlky, sťahovanie…)
  • stres (hádky v rodine, šikana v detskom kolektíve)
  • žiarlivosť (ak sa narodí súrodenec)
  • smrť v rodine
  • duševné traumy

Nočné pomočovanie u detí: Príčiny a riešenia

Dôležitý je režim

Najviac tekutín by malo dieťa prijať doobeda alebo skoro popoludní. Na večer už obmedzujte príjem tekutín. Približne dve hodiny pred spánkom by už dieťa nemalo piť nič. V prípade veľkého smädu tri hlty čistej vody. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú veľký podiel vody (melón, uhorka…) a tiež slaným, sladkým alebo korenistým jedlám, ktoré vyvolávajú pocit smädu. 

Dbajte na to, aby dieťa nezadržiavalo moč a pravidelne sa (cez deň cca po 2 – 3 hodinách) išlo vycikať. Do postele ukladáme dieťa vycikané. Sledujte, či nemá problémy napríklad s odkvapkávaním alebo častým nutkaním na močenie. O všetkom informujte lekára. Na spánok ukladajte dieťa v pravidelnom čase, do dobre vyvetranej izby. Voľte priedušnú a ľahkú posteľnú bielizeň a pred spaním voľte pokojné aktivity. Vyhýbajte sa večerným stresom. Ak sa dieťa v noci pomočilo, ráno ho osprchujte, aby malo počas dňa pocit sviežosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: