Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa Vás opýtať na pár otázok. Na začiatku som momentálne v 38tt (konkrétne 37+3), v piatok na poradni mi moj gynekológ povedal, že som otvorená už na 4cm. Chcela by som sa opýtať podľa Vašej praxe a skúsenosti, kedy alebo skôr pri akom náleze musím byt otvorená keď sa bude predpokladať že mi odtečie/praskne plodová voda, a koľko predpokladáte že môžem takto vydržať, kým začnem rodiť. A tiež mi lekár povedal že tým že som aj ja chudá aj moje bábätko je menšie (2,5kg) nakoľko ani nemám veľké bruško, tak mi povedal že to vyzerá na krásny rychly pôrod. Viete mi povedať na základe čoho sú takéto predpoklady? :) a tiež že, čo v tomto prípade môže predstavovať pojem “rýchly pôrod”, aké časové rozmedzie, vopred Vám dakujem za objasnenie. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, na Vašu otázku Vám odpovedať neviem. Na to Vám neodpovie nikto. To, kedy porodíte je niečo obdobné, ako by ste sa ma spýtali na výherné čísla v lotérii o 2 mesiace v stredu. Plodová voda môže odtiecť pri úplne nezrelom náleze, kedy je krčok maternice neskrátený a prakticky uzavretý, niekedy odtečie plodová voda keď je pacientka otvorená na 8 cm, inokedy prepichujeme plodové obaly my. Čo sa týka otvorenia, mal som pacientku, ktorá mi chodila otvorená na 4 cm viac ako 3 týždne a nakoniec porodila 2 dni po termíne. Logicky, čím menší plod vychádza a čím pôrodné cesty dozrejú "bezbolestne", teda neotvorila ste a vplyvom kontrakcií ale vplyvom hormonálnych účinkov na pôrodné cesty, tým je predpoklad, že pôrod bude prebiehať rýchlejšie. Ľahšie sa rodí 2600g dieťa ako 4600g dieťa. Rýchly pôrod je tiež širší pojem. Ak hovoríme o tzv. prekotnom pôrode, žena môže porodiť do pol hodiny, či hodiny od nástupu kontrakcií. Ak však žena porodí do 3 - 4 hodín od nástupu pravidelných kontrakcií, tiež to považujeme za pomerne rýchly pôrod.

Podobné otázky

  • Palpacne vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Môže palpacne vysetrenie vyvolať / spustiť pôrod. Strasne hlboko mi prišlo že bol ten prst pani doktorky, nebolelo to len strasne hlboko… môže to byt tým že sa skracuje krcok keď pred týždňom nedávala tak hlboko prst. Bojím sa aby sa nespustil pôrod ak sa dáva prst tak hlboko.

    Ešte sa chcem opýtať viem že sa prstom nejako sa dá vyvolať pôrod,,, je možné také spustenie pôrodu? Čisto náhodne? ( Som v 8 mesiaci))

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo realizované štandardné vaginálne vyšetrenie šetrne a jemne, pôrod to nespustí. Nemusíte sa obávať. Mali ste asi na mysli Hamiltonov manéver, ktorým sa dá spôsobiť progresia nálezu na pôrodných cestách, ako aj nástup pôrodnej činnosti. V 8. mesiaci tehotenstva Vám ho však lekárka určite nerobila. Za normálnych okolností po vyšetrení k spusteniu pôrodu nedôjde. Odsledujte si to.

  • 35 ukončený týžden možný pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v nemocnici od 29+6 TT týždňa pre hrozbu predčasného pôrodu kedy mi pri príjme zistili že som na špičku prsta otvorená malý je hlavičkou nízko. Dnes som 34+6 tt a pri štvrtkovej kontrole je môj nález stále nezmenený otvorená na špičku prsta, palpacne krckok 0,5 cm a je vysoko a stále drží ako pri príjme v 30 TT. Cervikometriu už nechcú robiť. Hlavicka dieťatka sa dala zmerať len ťažko keď že je nízko. Mám občasné tvrdnutie bruška hlavne v noci. Mám veľmi chudé bruško cize každý pohyb cítim veľmi intenzívne. Tak isto aj zle spim. Stále si vkladám progestenalle 200 ráno aj vecer 1 tabletu. Moja otázka znie ak by sa malý narodil v tomto termíne aká je šanca že bude v poriadku ???? Je dieťatko už zivota schopné? Ležím v nemocnici kde majú špičkové neonatologické oddelenie. Poprípade dokážem s takýmto nálezom vydržať ešte týždeň? Termín mám 15 septembra.
    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zajtra máte ukončený 35. týždeň tehotenstva, takže ak by aj teoreticky nastal pôrod v priebehu týždňa, čo si osobne nemyslím, dieťa by bolo síce ešte predčasne narodené, ale životaschopné. Plod má vyvinuté všetky orgány, rovnako tak už je spustená aj tvorba surfaktantu, ktorá je po 36. týždni už takmer stopercentná. Najhoršie týždne máte za sebou, takže si môžete zčasti veľmi vydýchnuť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva, čo je vo Vašom prípade už o 8 dní sa nebude jednať ani o predčasný pôrod. Navyše, ak ste v nemocničnom zariadení s perinatologickou a neonatologickou starostlivosťou na vyššej úrovni, môžete byť ešte kľudnejšia. S takýmto nálezom dokážete ešte aj prenášať. Môže sa pokojne stať, že porodíte v termíne, ale aj po termíne pôrodu. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál a je lepšie sa báť, ako sa zľaknúť, preto je Vám poskytovaná potrebná starostlivosť a monitoring, ale mnohokrát sa stáva, že pacientka opakovane počas tehotenstva hospitalizovaná pre riziko potratu, či predčasného pôrodu porodí v termíne. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná.

  • Hlienova zatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred týždňom som bola na poradni u môjho Gyn skonštatoval že mám čiastočne skrátený krčok ale nemeral. Momentálne som 34+5tt a doma mám 20m dcérku čiže kludovy režim veľmi dodržiavať neviem.
    Včera mi odišla ale hlienová zátka čo mi príde skoro dnes pociťujem mierne kŕče ako pred MS ale nič hrozné. Treba ísť na kontrolu na gyn alebo to môže byt úplne normálne ?
    Prvý pôrod bol akútna SC a teraz by som chcela VBAC preto nechcem nič zanedbať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa môže jednať aj o hlienovú zátku, takto je však veľmi ťažké sa k tomu bližšie objektívne vyjadriť. Stále platí, že v prípade ťažkostí alebo nejasností je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, či zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecny liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadný rozdiel je v účinnej látke a v dávke. Osobne mám radšej Progestanelle, aj keď viem, že je drahší. Nemusíte sa obávať, pre plod je bezpečné. štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Oblička, ako taká sa pri hydronefróze nemusí zväčšovať, zväčšuje sa obličková panvička, teda štruktúry vnútri obličky. Nie, po vysadení po ukončenom 34. týždni tehotenstva sa nespustí pôrod, nemusíte sa obávať. Maltofer sa používa ako feropreparát v tehotenstve pomerne často. Ak však budete kľudnejšia, môžete užívať Sideral Forte v dávke 2x1 tabletka. Nízky hemoglobín, teda anémia u ženy môže spôsobiť komplikácie v tehotenstve a počas pôrodu najmä pre matku. Keďže pôrod je spojený s krvnou stratou, je potrebné mať hodnoty hemoglobínu aspoň nad 110 g/l. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Dnes mám podobné tonizácie opäť.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz?
    Je potrebná skoršia poradňa ako je naplánovaná (o 2 týždne- posledná bola pred 2 týždňami)?

    Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1,5 cm krčok je v 35. týždni tehotenstva pomerne bežným nálezom. Dôležité sú aj ďalšie parametre a okolnosti. V užívaní magnézia môžete pokračovať. V prípade opakujúcich sa pravidelných tonizácii bude vhodnejšie navštíviť tehotenskú pohotovosť, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde určia ďalší postup, aj v zmysle podávania infúzii s magnéziom. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupuje podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.