Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,503 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vybolanienporodu

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtať na názor. Momentálne som 38+2, a som otvorená na 5-6cm, ešte som doma nie som v nemocnici ale moj doktor minpovedal že to bude rýchly pôrod tým že aj bábätko bude mať do 3 kg od by mi praskla voda by som nemusela stihnúť docestovat do pôrodnice nakoľko to mám z domu cca 40min autom. Navrhol mi že ak nechcem riskovať mám sa tento týždeň zastaviť v pôrodnici na podanie infúzie aby mi tak praskla voda a mohla by som porodiť. Zvažujem že radšej aj pôjdem nakoľko mám fakt stres aby som stihla prísť do pôrodnice, nakoľko mi povedal že keď mi praskne voda je dosť možné že jemu rovno vyjde hlavička keďže už teraz mu dosť tlači nadol, len sa chcem opýtať že to mi vlastne podajú oxytocín? A cca do koľko by mi mala prasknúť voda aspoň orientačne? Že praskne pomocou oxytocínu sama alebo ocytocin bude lm aby som sa otvorila na 8-10 cm a vodu budú musieť prasknúť? Keďže hlavičkou už dosť tlači nadol že vlastne mu už akoby trčí tak vodu asi prasknúť nebudú môcť ci? A myslite že môžu nastať nejaké komplikácie? Že by pôrod mohol prebiehat dlho a podobne? Dakujem za vás názor a radu :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste otvorená na 5 - 6 cm, plodový obal sa dá prepichnúť kedykoľvek. S takýmto pokročilým nálezom na pôrodných cestách pacientky štandardne už prijímame na pôrodnú sálu, aj keď nemajú bolesti. Spustí sa Vám infuzia s oxytocínom a ak by nedošlo k spontánemu odtoku plodovej vody po nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti, realizuje sa u Vás amniotómia, teda inštrumentálne prepichnutie plodových obalov. Predpokladám, že za daných okolností porodíte rýchlo.