Tichý reflux u detí: Ako ho rozpoznať a liečiť

Marika Koscelníková | 15. máj 2024
Tichý reflux u detí: Ako ho rozpoznať a liečiť

Keď sa mi narodil Tobias, bol dieťatkom, ktoré často plakalo, a to cez deň, ako aj v noci. S čistou plienkou, vyspatý aj nakŕmený. Často sa budil s plačom, akoby sa dusil. Upokojil sa, keď sme ho ja alebo manžel zobrali na ruky, naše noci boli niekedy doslova „prenosené“.

Bábätká sú často nepokojné, prispôsobujú sa svetu, dozrieva im nervová aj tráviaca sústava, každým dňom prechádzajú veľkými zmenami, potrebujú čas a láskavú náruč. Plačlivé bábätká o to viac. Ich plač nie je manipulácia, na to nezabúdajme, milí rodičia. Je to ich komunikačný nástroj a my sme tu na to, aby sme odpovedali. Či už nakŕmením, prebalením, zábavou, uspaním, upokojením, alebo im poskytli úľavu.  

Tichý reflux trápil môjho syna

„Keď sa mi narodil Tobias, bol dieťatkom, ktoré často plakalo, a to cez deň, ako aj v noci. S čistou plienkou, vyspatý aj nakŕmený. Často sa budil s plačom, akoby sa dusil. Upokojil sa, keď sme ho ja alebo manžel zobrali na ruky, naše noci boli niekedy doslova „prenosené“. Vypočula som si z okolia, že dieťa nás len „terorizuje“, ale bolo to jediné, čo pomáhalo. Keď som sa zdôverila pediatričke, skúmala Tobiasovo správanie a prišli sme na to, že má reflux. Nenapadlo mi to, keďže synček nezvracal často po jedle. Jeho nepokoj a chrapčanie po kŕmení, nočné stavy akoby sa dusil a častý plač boli ale prejavom tichého refluxu. Aj preto sa lepšie cítil na rukách ako ležmo,“ zdôveruje sa mama Anka. 

Ak ste v podobnej situácii ako Anka a dieťatko je najmä po jedle plačlivé a nepokojné, možno je to dieťa s tichým refluxom.  Príznaky tichého refluxu u bábätiek môžu zahŕňať nevysvetliteľný plač, najmä po kŕmení, grckanie, chrapot, kašeľ, zdanie, že bábätko má problémy s prehĺtaním alebo ako by sa dusilo počas alebo po kŕmení, a ťažkosti s priberaním hmotnosti. Dobrou správou je, že väčšina bábätiek s tichým refluxom z toho „vyrastie“, keď ich tráviaca sústava dozreje. Tento proces obvykle nastáva, keď bábätko začne sedieť a kŕmi sa viac pevnou stravou, čo môže byť okolo veku 6 až 12 mesiacov. 

Laryngofaryngeálny reflux (LPR)

Tichý reflux (známy aj ako laryngofaryngeálny reflux alebo LPR) a klasický reflux (gastroezofageálny refluxový ochorenie, GERD) sú dva stavy, ktoré sa týkajú spätného toku žalúdočného obsahu. Hoci sú úzko prepojené, majú odlišné príznaky a môžu ovplyvňovať rôzne časti tráviaceho a dýchacieho systému.

Na rozdiel od bežnejšieho gastroezofageálneho refluxu, ktorý postihuje pažerák a je často sprevádzaný pálením záhy, tichý reflux postihuje hrdlo a hlasivky. Pri tichom refluxe sa obsah žalúdka (vrátane kyseliny) vracia naspäť do hrdla, čo môže viesť k zápalu a poškodeniu tkanív, ktoré nie sú chránené pred žalúdočnou kyselinou (ako sú hrtan, hltan alebo dokonca zadná časť nosnej dutiny). Tento stav je pomerne ťažko diagnostikovať, pretože jeho príznaky nie sú vždy zrejmé a bábätká nedokážu jasne komunikovať svoje pocity a príznaky.

Príznaky tichého refluxu u detí

Tichý reflux sa môže objaviť u bábätiek prakticky hneď po narodení a je pomerne bežný v prvých mesiacoch života.  Príznaky môžu byť rôznorodé a líšia sa v prejavoch aj v závislosti od veku a individuálnej citlivosti. 

  • Nepokojný spánok, budenie sa s plačom.
  • Ťažkosti pri kŕmení, nevôľa počas alebo po jedle.
  • Chronický kašeľ, najmä, ak sa zvyšuje v noci alebo po jedle.
  • Problémy s dýchaním, vrátane pískania, chrapčania alebo prerušovaného dýchania.
  • Časté spätné vrátenie jedla alebo jeho vypľúvanie, čo nie je rovnaké ako pri bežnom grckaní u dojčiat.
  • Chrapot alebo zmena hlasu.
  • Časté prehĺtanie akoby naprázdno.
  • Zlé priberanie hmotnosti alebo dokonca strata hmotnosti.
  • Prejavy bolesti alebo nepokoj, najmä po jedle a v polohe ležmo.

Diagnostikovanie tichého refluxu si vyžaduje dôkladnú anamnézu. Pozorujte svoje dieťatko a preberte jeho stav s pediatrom. 

Tichý reflux u detí: Ako ho rozpoznať a liečiť

Prečo sa objavuje tichý reflux u bábätiek

U novorodencov ešte nie sú plne vyvinuté svaly na dolnom konci pažeráka, ktoré majú za úlohu zabraňovať spätnému vráteniu – refluxu – žalúdočného obsahu. Práve táto nezrelosť uľahčuje návrat alebo spätný tok žalúdočného obsahu do pažeráka a hrdla, čo spôsobuje bábätkám ťažkosti a nepokoj. Keďže sa bábätká živia výlučne tekutou stravou, či už materským mliekom alebo dojčenskou výživou, tá úplne ľahko preteká naspäť do pažeráka.

Je to aj z toho dôvodu, že bábätká trávia veľa času v ležiacej polohe, či už pri spánku alebo počas kŕmenia. Táto pozícia môže uľahčiť reflux žalúdočného obsahu do pažeráka a vyšších častí dýchacieho systému. Žalúdočná kyselina „cestuje“ späť do pažeráka a stimuluje senzory vo výstelke hrdla. Keď sa to stane, kyselina dieťatku podráždi hrdlo a spôsobí problémy s dýchaním a kŕče v krku. Môže sa to prejaviť aj ako záchvatový kašeľ, dieťatko sa budí s plačom a je výrazne nepokojné.  

Na čo si dať pozor pri tichom refluxe

Pozor! Dlhodobé pôsobenie žalúdočnej kyseliny môže viesť k poškodeniu a zápalu hrdla a hrtana, u detí môže spôsobiť zúženie pod hlasivkami alebo dokonca aj časté ušné infekcie. 

Gastroezofagálny reflux
Prečítajte si tiež:

Gastroezofagálny reflux

Liečba tichého refluxu

U menších detí sú na začiatku liečby „naordinované“ opatrenia ako  podávanie menších porcií jedla a udržiavanie dieťaťa vo vertikálnej polohe počas a po kŕmení aspoň 30 minút. Jednou z možností, ako pomôcť zmierniť nočný reflux, je zvýšiť hlavový koniec postieľky dieťaťa. Napríklad umiestnením pevnej podložky pod matrac na hlavovom konci.

Ak je dieťatko staršie a už prijíma pevnú stravu, skúste zistiť, ktoré potraviny zhoršujú jeho stav a snažte sa ich obmedziť alebo úplne vylúčiť zo stravy. Dbajte na to, aby dieťa jedlo pomaly a v pokoji, a aby po jedle nevyvíjalo intenzívnu fyzickú aktivitu, ktorá by mohla príznaky refluxu zhoršovať. 

Pokiaľ sa ani po zavedení režimových opatrení stav nezlepšuje, môže byť potrebná liečba liekmi, a to najmä antacidmi (lieky na neutralizáciu kyseliny) a  H2 blokátormi alebo inhibítormi protónovej pumpy (PPIs), ktoré znižujú produkciu žalúdočnej kyseliny a pomáhajú liečiť podráždenie spôsobené refluxom.

Tichý reflux môže byť pre dieťa aj rodičov náročný, ale so správne nastavenými režimovými opatreniami je možné príznaky účinne manažovať a dieťatku uľahčiť jeho stav. Dôležité je poznať príčinu nepokoja dieťaťa, pretože dobre vieme, ako ľahko sa zmení atmosféra v rodine, ak sme všetci podráždení či už z nedostatku spánku alebo z neustáleho plaču bábätka. Dôležité je príznaky tichého refluxu rozpoznať včas, aby dieťatko prospievalo a bolo spokojné. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: