Gastroezofageálny reflux: Aké sú príznaky a čo pomôže?

Redakcia | 26. august 2024
Gastroezofageálny reflux: Aké sú príznaky a čo pomôže?

Pomerne častá, ale ešte donedávna trochu podceňovaná príčina nespokojnosti bábätka.

Väčšina bábätiek má čiastočný gastroezofageálny reflux, preto po dojčení často grckajú malé množstvá mliečka. Je to úplne normálna situácia a netreba to vôbec riešiť. Príčinou je nevyvinutý sval uzatvárajúci žalúdok, ktorého vývoj trvá niekoľko mesiacov po narodení, niekedy až do 8. – 10. mesiaca života. Väčšinou sa však reflux zvykne zmierniť alebo úplne stratiť po 4 – 6 mesiacoch.

Niektoré bábätká však majú väčšie problémy s refluxom – mlieko spolu so žalúdočnými kyselinami sa vracia zo žalúdka späť do hltana a spôsobuje im bolesti. U niektorých dojčiat sa nemusí vracanie objaviť – pretože mlieko zo žalúdka sa vracia iba do hltana a hovoríme o skrytom refluxe. Viac o skrytom alebo tichom refluxe sa dočítate TU. 

Ako zistiť, že dieťa má reflux? 

Ak je bábätko nespokojné v polohe ležmo, chce sa stále nosiť na rukách vo zvislej polohe, veľa štikúta, keď ho dojčíte, často sa s plačom odťahuje od prsníka a niekedy môže grckať aj dve hodiny po dojčení. 

Kedy hovoríme o vážnejšom refluxe? 

Ak dieťa vracia oblúkom alebo ak vracia niekoľkokrát denne v množstve väčšom ako jedna polievková lyžica. Vo zvratkoch, zväčša kyslo zapáchajúcich, môže byť prímes žlče a hlienov. 

Vracanie môže viesť k veľkým stratám požitej potravy a dieťa napriek veľkej chuti do jedla stráca na hmotnosti a neprospieva. U malých detí sa objavuje chrapot, hvízdavé dýchanie, u starších detí môže GER viesť k hrubému, drsnému kašľu.

Gastroezofageálny reflux: Aké sú príznaky a čo pomôže?

Príznaky gastroezofageálneho refluxu

  • opakované vracanie a návrat obsahu žalúdka do úst,
  • dráždivosť dieťaťa a nepokojný spánok (niekedy môže byť príčinou aj kolika),
  • neprospievanie (v dôsledku nízkeho kalorického prísunu),
  • opakované obštrukčné zápaly priedušiek a zápaly stredného ucha,
  • čkanie, zachrípnuty hlas,
  • plač počas jedla, po jedle,
  • krátke papanie alebo častejšie papanie,
  • kyslý zápach z úst,
  • krátky spánok,
  • počas jedenia dieťa vypína chrbátik, odtíska sa od prsníka, prehĺtanie naprázdno. 
Gastroezofagálny reflux
Prečítajte si tiež:

Gastroezofagálny reflux

Gastroezofageálny reflux: Čo pomôže? 

Ak si myslíte, že vaše dieťa má reflux, snažte sa ho čo najviac držať vo zvislej polohe. Pod matrac v postieľke naskladajte deky alebo bavlnené plienky, tak aby dieťa spávalo  približne v 20 až 30-stupňovom uhle. Počas dňa môžete používať špeciálne ležadlo pre bábätká alebo autosedačku. 

Kŕmte bábätko častejšie a v kratších intervaloch. Pri dojčení ho držte čo najviac zvislo a keď sa odtiahne od prsníka, chvíľu ho podržte na rukách vo zvislej polohe a potom mu dajte znovu piť. K zmierneniu príznakov vedie zahusťovanie materského mlieka – dieťatku sa pred dojčením podá lyžičkou na tento účel určený karubín alebo zemiakový škrob (po porade s pediatrom). Ak je reflux taký silný, že dieťa prestane priberať, lekár môže predpísať potrebné lieky. Ak nedojčíte, môžete dieťaťu podávať špeciálne zahustené dojčenské mlieko. Reflux sa zvykne zmierniť alebo úplne vyriešiť po štyroch až šiestich mesiacoch.

Majte dôležité informácie vždy poruke s knihou Od narodenia po 1.rok

V prvom roku života nastávajú v rôznych oblastiach fyzického aj psychického vývoja bábätka veľké zmeny. V žiadnej ďalšej vekovej etape neprebieha vývoj tak prudko, a preto si toto obdobie zaslúži zvláštnu pozornosť. Majte dôležité informácie vždy poruke s knihou Od narodenia po 1.rok
OBJEDNÁVAJTE TU.

Kniha Od narodenia po 1. rok

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: