Bez kriku a trestov: 8 spôsobov, ako vychovávať s rešpektom

Marika Koscelníková | 13. máj 2024
Bez kriku a trestov: 8 spôsobov, ako vychovávať s rešpektom

Ak pravidelne reagujete na zlé správanie detí krikom, dlhým poučovaním alebo trestom, môže sa to minúť účinkom. Deti vyhovejú v tej chvíli vašim požiadavkám, pretože sa boja toho, čo sa stane, ak tak neurobia a nie preto, že pochopili, prečo by svoje správanie nemali opakovať.

Zástancovia pozitívnej disciplíny neuznávajú verbálne a fyzické tresty pre deti. Tieto stratégie často vyvolávajú strach a narúšajú dôveru medzi deťmi a rodičmi. Disciplinárne stratégie, ktoré sa spoliehajú na hanbu a trest, nie sú účinné. Inými slovami, dieťa bude s väčšou pravdepodobnosťou konať zle znova, ak ho zahanbíte za jeho správanie. Skúste to inak. 

 8 spôsobov, ako vychovávať dieťa s rešpektom

  1. Buďte dobrým vzorom.
    Všetko sa začína u rodičov. Deti vás vidia a počujú. Učia sa z vášho správania a časom začnú robiť to, čo vy. Sebareflexia je prvým krokom, ak chcete zmeniť správanie dieťaťa. Ako reagujete vy? Ako rozprávate? Ako žijete? Pamätajte, že zasievate semienka; nečakajte, že strom vyrastie cez noc a aj dieťa potrebuje čas, aby si osvojilo pravidlá. A aj keď sa vaše dieťa v danom momente môže správať zle, nie je „zlé“.
  2. Buďte konzistentní. Držte sa svojich pokynov  a pravidiel bez toho, aby ste ustúpili (pretože dieťa začne kričať, hnevať sa a hádzať sa o zem). V opačnom prípade si deti budú myslieť, že môžu porušiť pravidlá, kedykoľvek budú chcieť.
  3. Buďte pokojní a struční.
    Nie je potrebné dlho prednášať a vysvetľovať súvislosti, na ktoré je dieťa v tom danom momente aj tak hluché. Krátke pokyny, stručné komentáre a upozornenia fungujú rovnako efektívne.
  4. Riešte veci vtedy, keď sa stanú.
    Po príchode domov budete dieťaťu zbytočne vysvetľovať, že autíčko nemalo vytrhnúť kamarátovi z ruky. Upozornite dieťa na konanie vtedy, keď tak robí, aj keď ste na verejnosti.
  5. Vyberte si svoje bitky.
    Niekedy sa deti budú jednoducho správať ako deti. Vyberajte si bitky, ktoré chcete vyhrať.
  6. Buďte realisti.
    Naozaj očakávate, že 2-ročné dieťa bude pokojne sedieť v kočíku počas hodinového nákupu v potravinách? Rodičia musia mať primerané očakávania od svojich detí a rešpektovať pritom ich stupeň vývoja. Nechcite od dieťaťa to, na čo ešte nedozrelo. 
  7. Oceňte dobré správanie 
    Dieťa túži po vašej pozornosti. Uprednostňuje pozitívnu pozornosť, ako je objatie alebo pochvala, ale prijme aj negatívnu pozornosť, keď kričíte. Aspoň si ho všimnete. Posilnite v ňom ale to dobré. Ak pochválite svoje dieťa za to, že si upratalo hračky, bude pravdepodobnejšie, že si ich uprace aj nabudúce, lebo pri pochvale sa cíti dobre
  8. Pripomínajte deťom, že ich máte radi.
    Prejavte úctu, počúvajte dieťa, oceňte dobré správanie a pripomínajte dieťaťu, že ho máte radi. Dobro predsa víťazí nad zlom a tieto láskavé akcie spôsobia, že sa dieťa bude cítiť rešpektované a milované. To podporí jeho pozitívne správanie v budúcnosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: