Naša schopnosť milovať, dôverovať a riešiť konflikty pramení z toho, ako sa k nám správajú v detstve

Redakcia | 17. máj 2024
Naša schopnosť milovať, dôverovať a riešiť konflikty pramení z toho, ako sa k nám správajú v detstve

Rodič a dieťa - tento vzťah poznačí všetky naše ostatné vzťahy, čo sa týka dôvery, lásky, rešpektu.

Narodiť sa do sveta, v ktorom sme ľúbení, vypočutí a je o nás s láskou postarané, je výhra. Rodičia dávajú dieťaťu základy toho, ako si nastaví vzťah so svetom. Či sa v ňom bude cítiť bezpečne a dostatočne silné na to, aby zvládlo všetky výzvy, s ktorými sa počas života stretne. A v ťažkých časoch v sebe nájde to, čo mu rodičia vštepili do srdca počas detstva. 

Spojenie rodič - dieťa je intuitívne

Pripútanosť nie je o správaní sa ‚správnym‘ spôsobom. Je o tom, aby ste ju pestovali každý deň gestom, slovom, dotykom, reakciou. Potrebujete niekoľko tipov? Čítajte ďalej a zistite, čo od vás vaše dieťa potrebuje počas prvého roka života.

Naša schopnosť milovať, dôverovať a riešiť konflikty pramení z toho, ako sa k nám správajú v detstve

0-3 mesiace

Keď ovoniavate vlásky svojmu dieťatku, keď si priloží líčko na vaše a pritúli sa, alebo keď dojčíte svojho drobčeka, vaše telo uvoľňuje oxytocín, hormón spájania. Hormón, ktorý vás pobáda k tomu, aby ste boli milujúci a ochraňujúci – a to dieťa zbožňuje. Oxytocín nie je jediným postrčením matky prírody, aby vás a vaše dieťa spojil. Od narodenia dieťatko vie rozlíšiť vašu tvár a hlas od iných a rado sleduje každý váš pohyb. Nie je náhoda, že  bábätko vidí najlepšie na vzdialenosť približne 20 centimetrov  – je to presne vzdialenosť medzi vašou a jeho tvárou, keď ho držíte v náručí. Bábätká túžia tráviť čas s niekým, kto je rovnako potešený ich blízkosťou.

Už vo veku dvoch mesiacov si dieťa všimne, ak niečo nie je v poriadku na tom, ako mama reaguje na jeho signály. Keď sa naladíte na správanie svojho dieťaťa, ono sa zapojí do interakcie spôsobmi, ktoré vyvolávajú pozitívnu reakciu, napríklad úsmevom. Ten bábätkovský je inštinktívny, no vo veku 2 až 3 mesiacov je mozog detí dostatočne vyvinutý na to, aby sa na vás mohli usmiať "naozaj" a dať vám tak najavo, že vy ste dôvod, prečo sú také šťastné.

Vybudujte si puto

Ukážte svojmu bábätku, že vám na ňom záleží. Nalaďte sa na svoje dieťa. Tak skôr porozumiete jeho signálom, ktorými vám dáva najavo, že je hladné, unavené, alebo spokojné. Dojčenie, maznanie alebo masáž sú skvelými spôsobmi, ako sa s dieťatkom spojiť.   

4-8 mesiacov

Dieťa už vie, že interakcie s vami sú iné ako interakcie s cudzími ľuďmi. Učí sa, že na rozdiel od ostatných dospelých ho mama vždy utíši, keď plače, otec ho pohojdá na rukách. Ak sa cíti bezpečne pri vás, odvážne začne spoznávať aj svet okolo - začne sa hrať (s hračkami) a objavovať. No stále vás potrebuje po svojom boku. 

Vybudujte si puto

Buďte pri  deťoch na začiatku tohto objavovania. Bábätko vie rozoznať, keď ho ignorujete - povedzme tak, že ho posadíte pred obrazovku, keď ste práve zaneprázdnení. Rozprávajte sa s drobcom, kedykoľvek ste nablízku, hrajte sa na schovávačku kým skladáte bielizeň. Zapojte interakciu s dieťaťom do všetkého, čo potrebujete urobiť. A keď sa dieťatko začne hrať samostatne s kockami a hračkami, povzbudzujte ho a občas sa do jeho hry aj zapojte. Ukážte mu, ako poskladať kocku jednu na druhú, ako šuští papierik a hrká hrkálka. Dieťa si vás užíva!

9-12 mesiacov

Vitajte v období separačnej úzkosti. Dieťa bude vehementne protestovať, keď sa pokúsite vzdialiť. Je to normálne správanie a tiež dočasné. Separačná úzkosť sa objavuje okolo 9. mesiaca. Ak dáte svojmu dieťaťu konzistentné signály a naozaj sa vrátite 'za minútu', začne vám veriť. Už dokáže pochopiť, že aj keď vás nevidí, stále ste a existujete. Deti, ktoré prejavujú najväčší žiaľ, sú často tie, ktoré si nie sú isté, či sa ich mama naozaj vráti alebo nie (majú zlú skúsenosť). 

Dieťa začne komunikovať pomocou gest, ako je mávanie alebo dvíhanie rúk, aby ste ho zdvihli. Začína zdieľať svoje zámery. Napríklad sa môže pozerať na niečo a očakáva, že sa na to pozriete aj vy. Usmeje sa na hračku a potom otočí svoj úsmev na vás. 

Vybudujte si puto

Pokračujte vo vysielaní jasných signálov, že svoje dieťa milujete a že robíte všetko pre to, aby ste pochopili, čo sa vám snaží povedať. Niekedy je náročné odložiť všetko a  len tak sedieť s dieťaťom a pozerať sa, čo robí. Dieťa sa s vami chce spájať, tak si dovoľte niekedy nechať ostatné veci tak  a jednoducho si jeho blízkosť a potrebu užite

Naša schopnosť milovať, dôverovať a riešiť konflikty pramení z toho, ako sa k nám správajú v detstve

Darujte dieťaťu pokoj v duši a pocit, že je milované. Nenaháňajte sa za vecami, kvôli ktorým stratíte to, na čom naozaj záleží a čo je skutočné. Deti chcú byť milované a vedia krásne ľúbiť. Najviac na svete. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: