Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,359 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Odber plodovej vody

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som vediet Vas odborny nazor na odber plodovej vody a riziko potratu pri tomto zakroku. Nevysli mi ziadne zle vysledky ani genetika, ale chcela by som to predsa podstupit kvoli pokoju, ze babatku nic nehrozi. Moj gynekolog ma odradza. Chcela by som avsak vediet aj iny odborny nazor.
    Som v 15tt.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nie je medicínsky dôvod a indikácia na amniocentézu, s najväčšou pravdepodobnosťou je embryo v poriadku a nie je nutné realizovať invazívny zákrok. Bez dôvodu a indikácie Vám amniocentézu neurobia. Je istá postupnosť vyšetrení a až keď je podozrenie na nejakú patológiu, ktorá sa nedá ultrazvukovo 100% potvrdiť alebo vylúčiť, pristupuje sa k amniocentéze.

Podobné otázky

  • Amniocenteza

    , Autor: Stamima

    Dobrý den,
    Prosím o radu, som v 10.tyzdni teho, vek 42, pôjdem na odber plodovej vody, nakoľko som v rizikovej skupine, vzhľadom na vek. Ďalšia vec je, ja a môj partner sme vzdialeni príbuzní, naše matky sú sesternice...ukáže amniocenteza všetky možné riziká? Ktoré vyšetrenie by som mala ešte podstúpiť?
    Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka možných genetických krížení vrámci príbuzenstva, na to je skôr vhodnejšie genetické vyšetrenie Vás, ako aj partnera ešte pred tehotenstvom. Z plodovej vody sa zisťuje prípadné riziko alebo už vzniknutá genetická mutácia toho ktorého konkrétneho plodu, teda či je plod v poriadku, alebo je prítomná patológia. Najväčšie riziko genetických mutácií pri inceste je pri najužšom príbuzenstve. Ak ste prakticky bratranci z druhého kolena, nemusí to mať žiadny vplyv ani prejav na Vašom potomstve.

  • Menšie nosové kostičky

    , Autor: Lucia

    Dobrý deň, podľa papierov by som mala teraz byť v 20 tt, ale včera som bola na 3D sono kde mi doktor povedal, že celé babätko vyzerá skôr na 18 tt. Ale to nie je to čo ma trápi. Povedal, že všetko je v úplnom poriadku až na to že má malé nosové kostičky, že aj na 18 tt sú dosť malé a že je to jeden zo znakov DS. Kostičky merajú 3,6 mm... Mám 29 rokov v rodine sme nikdy žiadnu poruchu nemali. Odporučil ma na amnio. Ale aj tak mám velmi velky strach. Ja vlastne ani neviem čo to znamená. Prosím poraďte mi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám výsledky z prvotrimestrálneho kombinovaného ultrazvuku, a či ste ho absolvovali, kde sa už dá zistiť prípadné zvýšené riziko aj na Downov syndróm. Ak je podozrenie vyslovené aj pri druhotrimestrálnom morfologickom ultrazvuku, pacientke sa odporúča amniocentéza - odber plodovej vody, za účelom zistenia alebo vylúčenia genetickej chromozomálnej poruchy (patrí tu aj Downov sy.). V prípade pozitívneho výsledku amniocentézy je poškodenie plodu prakticky isté. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • pyelektaza

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    mam na Vas otazku ohladom usg, ktory mi robili v 19/2 a zistili mi obojstrannu pyelektazu vlavo 0,45 a vpravo 0,41 a bola mi odporucany odber plodovej vody, lebo je riziko M.Down.Tripl test mi vysiel 1:960, ale po prepocitani je riziko 1:210. Vsetky ostatne vysledky z usg su v poriadku.Mam 31 rokov.
    Chcela by som len vediet, ze ci su tie hodnoty 0,45 a 0,41 az take zle, ze by hned trebalo uvazovat o dawnovom syndrome...
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    na túto otázku vám neviem odpovedať , vzhľadom na to, že sa jedná o vysoko špeciálny odborný UZV, ktorý realizujú len niektorí lekári maternofetálnej medicíny v rámci SR, kt. majú atestáciu v danom odbore a oni vedia vyhodnotiť či dané rozšírenie je alebo nie je závažné,
    bohužial vám naozaj neviem v tejto veci pomôcť
    ak vám doporučili amniocentézu po prepočítaní rizika a náleze na UZV je naozaj na mieste zvážiť absolvovanie AMC, aby ste mala istotu ohľadom plodu
    s pozdravom

    dodatok-nasla som vám v odbornej literatúre 20-29tt má byť panvička menej než 6mm v predozadnom priemere

  • Odber plodovej vody

    , Autor: Mila17

    Dobry den.Chcela by som sa Vas opytat.Som 15+3tyzdni a mam zle krvne vysledky ,takze mi lekar odporucil ist na odber plodovej vody.Chcela by som sa opytat,ci je odber hradeny poistovnou alebo si to pacientka hradi sama.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ak pôjdete do štátnej nemocnice , zákrok je hradený plne poisťovňou.
    s pozdravom

  • IVF a zlá velkost plodu

    , Autor: katinka64

    Dobrý den som po IVF-ICSI po ET, vyšli nám pozitívne testy na DS, na morfo utz nám bolo povedané že bábatko je bez pozorovatelných štrukturálnych anomálií a že to vyzerá na placentárnu insuficienciu, bábo zodpovedalo 18 tt no ja som už v 20 tt, chcem sa opýtat či je možné z mojej strany niečím podporit placentu aby lepšie fungovala a či je tu šanca že bude bábo zdravé dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    bohužiaľ placentárnu insuficienciu nemôžete nijak ovplyvniť iba ak by ste fajčili počas gravidity tak by ste mali prestať. Bohužiaľ ju nijak výrazne nevedia ovplyvniť ani lekári. Veľmi ťažko sa mi vyjadruje k prognóze vášho dieťatka, veľmi pravdepodobne vám odporučia napriek tomu, že sa na ultrazvuku nenašli žiadne znaky vrodených vývojových chýb vzhľadom na patologický skríning, amniocentézu teda odber plodovej vody - amniocentézu.