Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nízka hladina voľného estriolu

    , Autor: Zuzana101010

    Dobrý deň pán doktor,

    momentálne som v 18 tt a trochu vystresovaná z 2. screeningu, pretože mi vyšiel pozitívny výsledok. Odber mi bol robený v 16+2, podľa CRL 16+6. Prvý screening bol negatívny 1:1300, NT namerané 1.3 (neviem, do akej miery bol tento údaj nameraný správne, môj gynekológ nemá certifikát).
    Zo screeningov mi vyšli tieto hodnoty:
    MS-AFP - 1,16 MoM
    uE3 - 0,47 MoM
    Total hCG - 1,25 MoM
    FreeB-hCG - 1,01 MoM
    PAPP - A - 1,13 MoM

    Ak to chápem správne, tak hodnoty MoM okolo 1 sú dobré, takže zle mi vyšiel iba estriol. Riziko na DS: 1v 250, čiže pozitívny screening (poznámka, že tieto hodnoty podstatne nemenia riziko iba podľa veku, tj. 36 rokov).

    Viem, že tieto biochemické screeningy sú iba orientačné, ale je ten znížený estriol vážny ukazovateľ? Viete mi to, prosím, skonzultovať?
    Idem aj na morfo ultrazvuk k odborníkovi, aj na genetické testy, ale kým sa dostanem k výsledkom, mám obrovský strach. ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvotrimestrálny screening (PTS) v 10. až 12. týždni tehotenstva, ako aj všetky špecializované USG vyšetrenia môžu vykonávať iba lekári s certifikátom a atestáciou z materno-fetálnej medicíny. Výsledné riziko na Downov syndróm je u Vás v tzv. šedej zóne, kedy nie je ani vyslovene pozitívne, to je vyššie riziko ako 1:100, ale ani negatívne, to je nižšie riziko ako 1:1000. Ak chcete mať 100% istotu, môžete si zvoliť odber plodovej vody, teda ambiocentézu. Odporúčam realizovať Trisomy test, ktorý je však spoplatnený a hradíte si ho v plnej cene. Pri negatívnom výsledku je realizácia amniocentézy na zvážení. Oporúčam tiež následne realizovať špecializované morfologické (genetické) USG vyšetrenie v 20. - 22. týždni tehotenstva. Nepoznám však všetky informácie, ani okolnosti a výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.