Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,255 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pozitívny screening

    , Autor: Lujza 06

    Dobrý deň
    Prosím vás vyšiel mi pozitívny screening môžem poprosiť o vysvetlenie . Tieto hodnoty .
    D-AFP-11,81 ng/ml
    DD-DT-beta HFGHC- 49 533 lu/ ml
    MS-AFP-0,46 mom
    A ešte otázočka môžu tieto hodnoty ovplyvňovať aj to že ja som Rh negatív a manžel Rh pozitív /2.tehotenstvo ?
    Poslali má na morfologicky usg . Mám sa obávať
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvná skupina nemá na výsledky vyšetrení vplyv. Nepoznám však ďalšie informácie, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám iba na základe hodnôt neviem bližšie objektívne vyjadriť. Triple testy často vychádzajú falošne pozitívne. Ak je triple test pozitívny, neznamená to, že plod bude postihnutý. V prípade pozitívneho testu sa odporúča odber plodovej vody (amniocentéza), prípadne pri nerealizovaní amniocentézy sa odporúča morfologické (genetické) USG vyšetrenie. Dôležité je, či bol kombinovaný prvotrimestrálny USG v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Nízka hladina voľného estriolu

    , Autor: Zuzana101010

    Dobrý deň pán doktor,

    momentálne som v 18 tt a trochu vystresovaná z 2. screeningu, pretože mi vyšiel pozitívny výsledok. Odber mi bol robený v 16+2, podľa CRL 16+6. Prvý screening bol negatívny 1:1300, NT namerané 1.3 (neviem, do akej miery bol tento údaj nameraný správne, môj gynekológ nemá certifikát).
    Zo screeningov mi vyšli tieto hodnoty:
    MS-AFP - 1,16 MoM
    uE3 - 0,47 MoM
    Total hCG - 1,25 MoM
    FreeB-hCG - 1,01 MoM
    PAPP - A - 1,13 MoM

    Ak to chápem správne, tak hodnoty MoM okolo 1 sú dobré, takže zle mi vyšiel iba estriol. Riziko na DS: 1v 250, čiže pozitívny screening (poznámka, že tieto hodnoty podstatne nemenia riziko iba podľa veku, tj. 36 rokov).

    Viem, že tieto biochemické screeningy sú iba orientačné, ale je ten znížený estriol vážny ukazovateľ? Viete mi to, prosím, skonzultovať?
    Idem aj na morfo ultrazvuk k odborníkovi, aj na genetické testy, ale kým sa dostanem k výsledkom, mám obrovský strach. ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvotrimestrálny screening (PTS) v 10. až 12. týždni tehotenstva, ako aj všetky špecializované USG vyšetrenia môžu vykonávať iba lekári s certifikátom a atestáciou z materno-fetálnej medicíny. Výsledné riziko na Downov syndróm je u Vás v tzv. šedej zóne, kedy nie je ani vyslovene pozitívne, to je vyššie riziko ako 1:100, ale ani negatívne, to je nižšie riziko ako 1:1000. Ak chcete mať 100% istotu, môžete si zvoliť odber plodovej vody, teda ambiocentézu. Odporúčam realizovať Trisomy test, ktorý je však spoplatnený a hradíte si ho v plnej cene. Pri negatívnom výsledku je realizácia amniocentézy na zvážení. Oporúčam tiež následne realizovať špecializované morfologické (genetické) USG vyšetrenie v 20. - 22. týždni tehotenstva. Nepoznám však všetky informácie, ani okolnosti a výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Pozitivny screening na ds

    , Autor: slniecko992

    Dobry den , vysiel mi v 17. tyzdni pozitivny screening na DS 1:29 a NTD 1:13000
    mam 29 a pri narodeni dietata budem mat 30 r.
    vyska 158cm
    vaha 109 kg
    zatial tehotenstvo bez problemov. Prvy usg bol tiez ok aj kombinovane testy 1:11000

    Bola som uz na morfologickom usg tam je babo podla lekarky v poriadku. Je to dievca.
    Odber som odmietla a testom neverim lebo vraj tiez nie su spolahlive. Tak sme sa rozhodli neriesit to. Ale obava tam je.
    V papieroch na vysledku je napisane ze riziko ds je vyssie ako je ocakavane len podla veku matky 1v 960 co to znamena ?
    Moze to suvisiet aj s mojou vahou a vekom ? Pocula som aj take ze ked je to dievcatko vyskakuje taketo vysledky.
    Teraz by mal gynekolog sledovat viac plod ?
    Neviem ako to beru lekari.
    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizáciou amniocentézy by bola jednoznačne vylúčená trizómia 21 chromozómu (Downov syndróm), ako aj ďalšie chromozómové abnormality. Čo sa týka veku, aj istý vek je rizikovým faktorom, pričom všetky výsledky vyšetrení sú v poriadku. Ak ste sa rozhodli plod donosiť bez ohľadu na možné poškodenie, obvodný gynekológ, ako aj následne lekári v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť, by mali tehotenstvo a plod sledovať v pravidelných intervaloch. Samozrejme, dôležité sú aj výsledky USG vyšetrení, či nie je prítomná vrodená chyba srdca, či iné chyby. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Výsledky amniocentézy

    , Autor: MG18

    Dobrý deň, v 16tt mi vyšiel pozitívny screening na NTD a DS

    Hodnoty výsledkov:
    AFP - 3,41MoM
    uE3 - 0,84MoM
    Total hCG - 1,40MoM
    Free hCG - 2,76MoM
    PAPP-A - 1,79MoM

    Riziko NTD: 1:7
    Riziko DS: 1:1400 podľa veku

    Na základe odporúčania genetika v Brne som podstúpila AMC, ktorej záver je:
    - Normálny ženský karyotyp
    - Základným cytogenetickým vyšetrením nebola zistená chromozómová chyba
    (V lekárskej správe mám napísané, že sa mala zmerať aj hladina AFP z plodovej vody, ten výsledok som neobdržala, takže neviem či to robili alebo nie)

    Môžte mi prosím trochu vysvetliť tento výsledok, že čo to vlastne znamená? Predpokladám, že DS sa týmto vylúčil, ale čo tie rázštepy? Dá sa už z týchto výsledkov predpokladať, že NTD sa nepotvrdilo alebo to mi potvrdia až na morfolog.u. ?

    Ešte k tej AMC - v čase odberu 16+6tt, pred odberom plod skontrolovali, všetky podstatné časti ako chrbtica, tvárička, bruško, srdiečko atď bolo bez nálezu, lekár ma uisťoval, že keby malo dieťatko ťažké poškodenie už by to videl. Som objednaná aj na morfologicky ultrazvuk u obvodného gyn. a tiež aj v Brne na genetike. Lekári ma uisťujú, že ešte nie je koniec sveta a maličká môže byť úplne zdravá, že tripple testy určujú len predpoklad nie verdikt, len ja už viac ako 2 týždne nespím, som prvorodička, v čase pôrodu budem mať 23 rokov. Teda za predpokladu, že bude bábätko zdravé. Rátam už so všetkým.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, α1-fetoproteín (AFP) sa tvorí v žĺtkovom vaku, nediferencovaných pečeňových bunkách a gastrointestinálnom
    trakte plodu. Zvýšené hladiny AFP v sére matky alebo v plodovej vode počas tehotenstva môžu indikovať zadný rázštep chrbtice (spina bifida) ako i ďalšie diagnózy ako anencephalia (chýbanie mozgu), atresia oesophagu (nepriechodnosť pažeráka) a viacplodové tehotenstvo. Znížené hodnoty AFP poskytujú informáciu o relatívnom riziku Downovho syndrómu u ešte nenarodeného dieťaťa. Áno, amniocentézou bol Downov syndróm vylúčený. Ak Vás viacero lekárov na základe USG vyšetrení informovalo, že rázštep chrbtice tam nikto nevidel, musíte lekárom dôverovať. Morfologické USG vyšetrenie v 20. týždni tehotenstva určite absolvujte. Všetko, čo Vám bolo na základe Vášho opisu povedané, je pravda. Zbytočne sa neznervózňujte. Plod môže byť skutočne úplne v poriadku. Ja sa Vám takto viac neviem vyjadriť.

  • Riziko screeningu

    , Autor: KAtty13

    Dobrý deň, pán doktor,

    Chcem sa Vás prosím Vás spýtať. Momentálne som v 18 tt. Screening mi vyšiel pozitívny na DS 1:130. Čomu nerozumiem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Máte pozitívny screening na Dawnov syndróm, či je prepočítané riziko aj vzhľadom na vek, aké všetky vyšetrenia už máte absolvované a aké sú ich výsledky. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorý poznajú všetky výsledky a majú k dispozícii všetky informácie.

  • Zvysene riziko Downovho syndromu

    , Autor: marianka84

    Dobry den,
    Vysledok prenetalny screening v I. trimestri bol ako test vykonany prilis neskoro (gestacny vek v datume odberu vzorky krvi bol 13tt+6/ podla udajov a 14tt+0/ podla CRL), screening v II. Trimestri bol pozitivny/zvysene riziko Downovho syndromu 1:170 v termine ( riziko len z veku matky 1:430). V poznamke bolo ze hodnoty z I.screeningu neboli zahrnute do vypoctu zdovodu neskoreho odberu vzorky ako som uz pisala. Moja otazka znie ci pozitivny screening z II. Screeningu nebol ovplyvneny nezahrnutim vsetkych udajov ? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, PTS pozostáva jednak z odberu krvi a z USG vyšetrenia, už aj hodnoty šijového prejasnenia (NT) a nosovej kostičky (NB) dokážu veľa nepovedať. Skríning sa vykonáva v 11-14 týždni tehotenstva (11+0 - 13+6), takže to bolo mimo intervalu o jeden deň. S rastúcim vekom matky rastie aj riziko pre Downov syndróm. Je pravda, že vek je len číslo a ide o to, na aký vek sa človek cíti, ale v tomto prípade to nie je zanedbateľné, no nie je to iba jediný faktor a hodnota, ktorá sa podieľa na výpočte rizika. Nepoznám výsledky ostatných hodnôt, ale riadiť sa iba jediným parametrom (vekom matky) nie je celkom objektívne. Hodnotí sa samostatne prvotrimestrálny skríning (PTS) a keď pacientka neabsolvovala (alebo z nejakého dôvodu nebol hodnotiteľný) prvotrimestrálny skríning, tak sa hodnotí samostatne morfologický skríning. Samozrejme, ak sú k dispozícii obidva skríningy, berie sa do úvahy výsledok z každého jedného. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.